Tigru adult, star într-un lungmetraj ce se filmează vara aceasta

de Ştefan Dobroiu în 24 Mai 2021
Tigru, debutul în lungmetral al lui Andrei Tănase, se inspiră dintr-un eveniment real

Probabil că cea mai comodă (şi temută) întrebare pe care un jurnalist o poate adresa unui regizor este "ce aduce nou filmul tău". Regizorul debutant Andrei Tănase nu ar trebui să se teamă deloc de această întrebare, din simplul motiv că debutul său în lungmetraj, Tigru (titlu provizoriu), va aduce pe ecran un tigru adult drept personaj-pivot într-o poveste despre redescoperirea de sine.

Scenariul scris de Andrei Tănase o are în centrul atenţiei pe Vera (Cătălina Moga), veterinar la o grădină zoologică din provincie. Când află că soţul ei (Paul Ipate) o înşeală, Vera suferă o criză emoţională şi ajunge să provoace evadarea recent achiziţionatei tigroaice Rihanna. Tigroaica va cutreiera în voie pădurile din apropiere, ceea ce determină autorităţile locale să organizeze de urgenţă o poteră pentru a o prinde. În acelaşi timp, Vera trece printr-o serie de peripeţii care îi pun sub semnul întrebării perspectiva asupra vieţii.

Filmul se află acum în pregătiri, iar producţia va începe în a doua jumătate a lui iulie, filmările având loc de-a lungul a 26 de zile în Bucureşti şi în Târgu Mureş. Director de imagine este Barbu Bălăşoiu (Lupu, Sieranevada, Charleston, Urma). Producătoare sunt Anamaria Antoci şi Irena Isbăşescu, iar compania de producţie este Domestic Film. Companii din Franţa (Altamar Films) şi Grecia (Graal) participă şi ele la producţia cu un buget de 950.000 de euro.

Andrei Tănase spune că scenariul este inspirat de un eveniment petrecut în realitate. "În iarna lui 2011, în urma neatenţiei unui îngrijitor, o tigroaică a scăpat de la grădina zoologică din Sibiu. După ce s-a plimbat nestingherită câteva ore printr-o pădure din apropiere, prin Muzeul Satului şi printr-un cartier de locuinţe, tigroaica a fost împuşcată de unul din vânătorii care porniseră pe urmele ei.

Imaginile difuzate la ştiri, cu cadavrul său urcat în bena unei furgonete vechi, în timp ce diverşi gură-cască îi făceau poze, m-au impresionat într-un mod greu de descris. Iniţial mi s-au părut sfâşietor de triste. O mini-tragedie absurdă şi evitabilă, la care îţi doreşti să nu fi asistat vreodată. Dar apoi mi-am dat seama că acel animal maiestuos, care îşi ducea zilele într-o cuşcă dintr-un zoo de provincie, a avut parte de câteva ore de libertate, poate pentru prima oară în viaţa lui. A respirat aerul pădurii şi a murit liber", iată cum descrie regizorul premisa filmului.

Producătoarea Anamaria Antoci spune că originalitatea premisei şi pasiunea regizorului au determinat-o să se alăture acestui proiect dificil. "Dezvoltarea lungmetrajului a început încă din a doua parte a anului 2018, căci, deși un debut, provocările pe care le ridică filmul au necesitat strângerea unei finanțări de peste 950.000 de euro.

De departe cel mai costisitor şi provocator aspect al filmului este filmarea cu un tigru real, pe care îl vom aduce din Franța. Vom lucra cu unul dintre cei mai renumiți dresori de feline mari din lume, Thierry Le Portier, care a mai lucrat printre altele la producții precum Gladiator şi Life of Pi." Despre Tigru, producătoarea mai spune că "poate fi acel gen de film care să țintuiască publicul în fața marelui ecran, de la primul la ultimul cadru, dar care şi să îl bântuie mult timp după ieșirea din sala de cinema."

În România filmul s-ar putea lansa cel mai devreme în a doua jumătate a anului viitor.

Exploreaza subiecte similare:

Andrei Tănase, Barbu Bălăşoiu, Cătălina Moga, Paul Ipate, Anamaria Antoci, Thierry Le Portier, gladiator, Life of Pi

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells