Sex Education 4: detalii inedite despre ultimul sezon şi o trecere în revistă a motivelor succesului la public

de Cinemagia în 20 Sep 2023
Sezonul 4 din Sex Education vine pe Netflix pe 21 septembrie

Cea de-a patra și ultima parte a serialului Sex Education debutează pe Netflix  joi, 21 septembrie, iar producătorii promit un sezon plin de noi experiențe sexuale, dezvoltare personală, dragoste, râsete, lacrimi, prietenie și mai mult din garderoba fabuloasă a lui Eric. Îi reîntâlnim pe Jean (Gillian Anderson), care e acum mămică (singură) pentru a doua oară, pe Adam care lucrează la o fermă (considerând că şcoala nu este de el),  pe Aimee  şi a ei pricepere artistică, pe Maeve, care se întoarce la Moordale pentru o primă întâlnire reală cu Otis... 

Noul sezon abordează și mai multe subiecte, printre care lipsa libidoului, anxietatea, furia, cum să trimiți poze nud, religie vs. homosexualitate, dizabilitați fizice etc.

Glosar muzical „Sex Education”

Totodată, pentru a sărbători lansarea celui de-al patrulea și ultimul sezon, Netflix a adunat expresii din toate colțurile României ca să zică un singur lucru: e doar sex. Așa cum vedem și în Sex Education. Așadar, descoperă primul glosar muzical „Sex Education”.

Iar acum trecem în revistă câteva dintre motivele care au făcut din serial un succes:

1. O bornă a sub-genului comedie cu adolescenți

Cu un stil hibdrid, cu influențe de pe ambele maluri ale Atlanticului, plasat undeva între comedia romantică din anii '80 din Statele Unite și dramele muncitorești britanice, cu povești izbitoare ce acoperă de la bolile venerice la drama familială, după cum scrie presa internațională, Sex Education a venit ca un uragan, transformându-se într-o bornă a sub-genului comedie cu adolescenți.

2. Un mesaj ce i-a atins pe telespectatorii de pretutindeni

Premisa serialului Sex Education este simplă: adolescentul Otis (Asa Butterfield), crescut de către o mamă terapeut, Jean (Gillian Anderson), înțelege că are un talent aparte pentru a-i consilia pe colegii de clasă care se luptă cu descoperirea și înțelegerea

De la primul episod, un mesaj este clar pentru spectatori: nimeni nu e ciudat, fiecare e unic și minunat în felul său și nimeni nu e singur...

sexualității și a intimității. Acest început deschide premisa pentru producători, Laurie Nunn și echipa ei, să acopere tot felul de subiecte, de la cele mai comice până la cele tragice (agresarea lui Aimee într-un autobuz). De la primul episod, un mesaj este clar pentru spectatori: nimeni nu e ciudat, fiecare e unic și minunat în felul său și nimeni nu e singur.

Asta îmi place – acest aer de basm...

Întrebat ce anume a făcut din Sex Education un succes, actorul Connor Swindells susține: „Creatorii au pus punctul pe i la momentul potrivit. Lumea în acest moment este copleșitoare, iar serialul tratează oamenii în afara contextului lor. A dat oamenilor această lume ideală în care toți sperăm că am putea trăi în ea, în care oamenii sunt acceptați așa cum sunt, indiferent de unde vin. Un lucru minunat de tot. Pentru mine, ca fan al serialului, atunci când îl urmăresc, asta îmi place – acest aer de basm...”

3. Multi-premiat

Primele trei sezoane din Sex Education de la Netflix au fost urmărite pe plan global de milioane de spectatori, și a fost nominalizat pentru mai multe premii decât putem menționa printre care: Cel mai bun serial de comedie la Premiile Emmy din 2022 și 16 nominalizări la BAFTA.

4. Un serial care oferă speranță

Pentru Ncuti Gatwa, care joacă rolul unui adolescent de culoare dintr-o familie religioasă, rolul a fost unul ieșit din comun. „Atunci când există în lume locuri în care homosexualitatea este o infracțiune, sexualitatea non-binară este ilegală, însăși existența ta este ilegală – sau este interzis ca fetele să meargă la școală – seriale ca acesta sunt importante.” „Eu sunt recunoscător pentru faptul că mi s-a permis să fac parte dintr-un proiect care a oferit speranța. Nu doar speranță, dar și un loc de scăpare. Acesta este important dacă lipsește posibilitatea să îți schimbi soarta. Poate fi un dar ceresc...”

5. O excursie nostalgică în lumea filmelor lui John Hughes

Alături de poveste, o parte din succesul serialului vine din aspect. Filmat în zona Țării Galilor, în Bristol și Gloucestershire, are totuși un aer american în scenele exterioare și din școli (Moordale și Cavendish). Costumele sunt contemporane, dar cu influențe vintage, mai ales similare filmelor din anii '80 ale lui John Hughes precum The Breakfast Club și Pretty in Pink.

Asa Butterfield susține: „Cred că asta merge bine la nivel internațional pentru că aduce acea senzație de altă lume. Nu are un aer specific britanic, dar nici prea american. Este o excursie nostalgică în lumea filmelor lui John Hughes, una dintre cele mai puternice influențe pentru mine. Sunt filme pe care toți le cunosc și la care toți se raportează.”

Actrița Mimi Keene susține că lucrul cu departamentul de costume pentru a construi imaginea lui Ruby este una dintre părțile preferate, adăugând că ținutele pentru Sezonul 4 se inspiră din filmul celebru al anilor '90 Clueless.

Sinopsis oficial sezonul 4:

Odată cu încheierea studiilor la liceul Moordale, Otis și Eric au în față o nouă provocare: prima zi de școală la colegiul Cavendish Sixth Form. Otis este agitat în privința organizării noii sale clinici, în timp ce Eric se roagă să nu fie luați din nou drept fraieri. Dar colegiul Cavendish oferă un șoc cultural tuturor foștilor elevi ai liceului Moordale. Dacă până acum au crezut despre ei că sunt progresiști, la colegiu lucrurile ating un cu totul alt nivel. În fiecare zi se țin cursuri de yoga în curte, peste tot este promovată sustenabilitatea și există un grup de copii care sunt populari pentru că sunt… amabili?! Viv este total bulversată de abordarea non-competitivă, bazată pe puterea exemplului studenților, în timp ce Jackson încă se luptă să uite de Cal. Aimee încearcă ceva nou, și anume cursuri avansate de artă, iar Adam încearcă să-și dea seama dacă studiile la acest nivel sunt pentru el. În SUA, Maeve își trăiește visul la prestigioasa universitate Wallace, sub îndrumarea autorului-cult Thomas Molloy. Otis tânjește după ea, în timp ce încearcă să se adapteze la noua situație, aceea de a nu mai fi singurul copil din familie sau singurul terapeut din campus…

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells