Recomandările TV5Monde: noul val francofon LGBTQ+

de Cinemagia în 7 Oct 2021
Două filme despre maturizare, acceptare și iertare, disponibile pe TV5Monde: Lola; Vic+Flo au văzut ursul

Lola / Lola vers la mer 

joi, 7 octombrie, ora 22:00

Regia: Laurent Micheli (Belgia/Franţa, 2018)

Distribuţia: Mya Bollaers (Lola), Benoît Magimel (Philippe), Sami Outalbali (Samir), Jérémie Zagba (Antoine), Delphine Bibet (medicul chirurg)

Genul: dramă

Palmares: nominalizări (César 2020, Angoulême 2019)

Filmul belgian Lola vers la mer (Lola în drum spre mare) propune o poveste simplă și emoționantă pornind de la provocările prin care majoritatea persoanelor transgender sunt nevoite să treacă în schimbul firavei promisiuni a acceptării, în sânul unei societăți în care conceptul de normalitate ne cam scapă printre degete.

Pe Lola, o tânără de 18 ani, tatăl ei nu numai că a dat-o afară din casă în urma schimbării de sex, dar s-a asigurat că nu va participa nici la înmormântarea mamei sale.

Astfel că Lola este o adolescentă volatilă, impulsivă, furibundă, dar și tandră și iubitoare. La rândul lui, Phillipe, tatăl Lolei, este scindat între doliu și furie, între nevoia de a accepta moartea soției sale și neputința de a își accepta fiul-devenit-fiică, pe care simte că nu o mai recunoaște așa cum nu se mai recunoaște nici pe sine în configurația radical schimbată a familiei sale.

Însă ultima dorință a defunctei mame, respectiv soție, îi va uni pe cei doi într-o călătorie de-a lungul Belgiei, forțându-i să redevină, încet-încet, o familie.

Pe actorul Benoît Magimel (în rolul lui Phillipe), s-ar putea să îl știi din Pianista (în regia lui Michael Haneke), unde acesta îl interpreta pe tânărul pianist îndrăgostit de profesoara lui de pian – Isabelle Huppert într-unul dintre cele mai impresionante roluri ale ei, în pielea unei femei pentru care dragostea e un joc al violenței și al degradării.

După aproape douăzeci de ani, Benoît Magimel revine puternic în rolul unui „avocat al normalității”, portretizând arhetipul părintelui depășit de situație: un om care confundă lipsa lui de repere cu datoria lui de tată.

Actrița Mya Bollaers, o adolescentă transgender în viața reală, înfățișează cu elan o prezență autentică, reflectând pe ecran propria ei experiență de viață, împreună cu fricile, anxietățile și provocările care vin la pachet, la care se adaugă și experiența prematură a doliului matern.

Vic + Flo au văzut ursul / Vic + Flo ont vu un ours 

duminică, 10 octombrie, ora 22:00

vineri, 15 octombrie, ora 19:40

Regia: Denis Côté (Canada, 2013)

Distribuţia: Pierrette Robitaille (Victoria), Romane Bohringer (Florence), Marc-André Grondin (Guillaume), Marie Brassard (Jackie/Marina St-Jean), Pier-Luc Funk (Charlot Smith), Olivier Aubin (Nicolas Smith)

Genul: comedie dramatică

Palmares: Cea mai bună actriță (Jutra, 2014), Premiul Alfred Bauer (Berlinala, 2013), Cea mai bună regie (Philadelphia, 2013), Cel mai bun scenariu (Namur, 2013)

Atenționare: Nerecomandat minorilor sub 12 ani (-12)

După ani buni petrecuți după gratii, Victoria și cu partenera ei, Florence, încearcă să își refacă viața într-o cabană izolată în pădure, la marginea Quebecului.

Oricât de dulce ar părea cotidianul regăsit în acest loc (unde se și fabrică siropul de arțar), libertatea poate fi copleșitoare, ba chiar amenințătoare, mai ales când te-ai dezobișnuit să mai fii liber. Drept urmare, fantomele trecutului dau târcoale chiar și în serenitatea pădurii de arțar, fie că o vecină apare ca o reminiscență întunecată din istoricul lui Flo, fie că agentul de eliberare condiționată le face câte o verificare inopinată.

Însă adevăratul test al reabilitării se dă între cele două partenere. Chiar dacă Vic preferă liniștea izolării în natură, Flo s-ar simți mai bine în agitația orașului.  

Dincolo de sentimentul unei narațiuni pasive, Regizorul Denis Côté abordează cu umor și cu meticulozitate fiecare aspect al filmului, tatonând terenul pentru o întorsătură neașteptată. Experiența acestui film te lasă cu impresia iluzorie a unei stabilități tonale, ca apoi, să te ia brusc prin surprindere – tot așa cum cele două femei își renegociază pasiv relația cu realitatea înconjurătoare, tot așa cum ele își trăiesc libertatea îmbătându-se cu apă rece, din inerția căreia numai un eveniment drastic le mai poate scoate.

Exploreaza subiecte similare:

La pianiste, Lola vers la mer, Vic + Flo ont vu un ours, Olivier Aubin, Pier-Luc Funk, Marie Brassard, Marc-André Grondin, Romane Bohringer, Pierrette Robitaille, Laurent Micheli, Denis Côté, Isabelle Huppert, Michael Haneke, Delphine Bibet, Sami Outalbali, Mya Bollaers

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Părerea ta

Spune-ţi părerea
makomomo pe 8 octombrie 2021 10:26
Ati inceput si voi cu mizeria asta de lgbt, terminati cu articole despre ei ca nu mai intru pe site ul asta daca mai vad stiri cu poponari

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells