Radu Muntean termină un film despre generozitate: Întregalde

de Ştefan Dobroiu în 31 Ian 2021
Drama îi are în rolurile principale pe Maria Popistaşu şi Alex Bogdan

Unul dintre cei mai prolifici regizori din România, Radu Muntean este acum în postproducţie cu cel de-al şaptea film, Întregalde, o dramă despre generozitate scrisă în colaborare cu Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu. Filmul va fi gata în cursul acestui an şi se va lansa în cursul lui 2021, totul depinzând de evoluţia pandemiei şi de redeschiderea cinematografelor.

Întregalde porneşte de la o campanie umanitară: un grup de tineri bucureşteni şi-au făcut un obicei anual în a duce diverse bunuri de primă necesitate locuitorilor dintr-o zonă izolată a Transilvaniei, în comuna Întregalde şi împrejurimile. În centrul atenţiei se află Maria (Maria Popistaşu), Ilinca (Ilona Brezoianu) şi Dan (Alex Bogdan), care împart o maşină din convoiul de vehicule de teren şi ajung să aibă parte de experienţe neaşteptate atunci când încearcă să ajute un localnic ce pare dezorientat...

Filmările au avut loc în noiembrie şi decembrie în judeţul Alba, în zona care dă şi titlul provizoriu al filmului. Compania de producţie este Multimedia Est, cea care a produs toate lungmetrajele regizorului, de la al doilea film al său, excelentul Hârtia va fi albastră (2006). Director de imagine este Tudor Panduru, iar din distribuţia filmului fac parte şi Carmen Lopăzan şi Cuzin Toma. Un rol principal este interpretat de actorul amator Luca Sabin, un localnic din Întregalde pe care Radu Muntean l-a descoperit în timpul prospecţiilor.

Pentru că Întregalde, realizat cu o echipă mică şi filmat în mijlocul pustietăţii, pare un film în perfect sincron cu recomandările de distanţare socială, l-am întrebat pe Radu Muntean dacă lungmetrajul este efectul direct al pandemiei. "Nici vorbă", spune Muntean, "prima prospecție pentru film am făcut-o în 2012, deci e ceva vreme de când mă gândesc la subiectul ăsta. Nu i-am găsit, pentru un timp, abordarea care să mă mulțumească, dar tema și zona asta mă preocupă de atunci. Într-adevăr, s-a potrivit ca, logistic vorbind, filmul să fie aproape covid-safe, ar fi fost mult mai dificil să facem un film în București."

Despre subiect regizorul spune că şi-a dorit o "discuție despre contextualitatea generozității, despre rolul pe care îl are altruismul în proiectul personal. Pornind de aici am scris scenariul, împreună cu Răzvan Rădulescu și Alex Baciu. La filmare, pentru că am folosit localnici în unele roluri importante și pentru că natura a modificat unele date din scenariu, filmul a căpătat nuanțe pe care nu le-am intuit întru totul inițial. A fost o experiență foarte interesantă".

Despre titlu, Muntean spune că îi place sonoritatea sa şi că ar putea rămâne titlul definitiv, inclusiv cel internaţional (titlul de limbă engleză, cu care filmul participă în festivaluri). "În comuna Întregalde am fost la prima prospecție și cu locațiile alea în minte am scris scenariul (Alex și Răzvan au fost și ei în prospecții). Pînă la urmă s-a întîmplat să filmăm la Rîmeț, o comună învecinată, dar titlul a rămas, pentru că protagoniștii rămîn blocați în zona Întregalde. Și în plus, da, mi-a plăcut sonoritatea numelui. E posibil ca Întregalde să rămînă și titlul internațional, încă mă mai gândesc la asta."

Producătorul Dragoş Vîlcu spune că producţia a fost ajutată "de filmările într-o zonă izolată, cu întreaga echipă găzduită într-o locaţie pe care o puteam controla 100%. Testele anticovid au fost o parte importantă din strategia noastră de siguranţă. De asemenea, am grupat în ultimele două zile de filmare toate secvenţele cu un număr mare de figuranţi şi toţi aceşti figuranţi au fost testaţi". "Am fost impresionat de disciplina echipei în ceea ce priveşte respectarea regulilor de siguranţă şi dedicarea lor în a reduce la maximum numărul de contacte nenecesare", mai spune producătorul.

Foto: Maria Popistaşu şi Alex Bogdan în Întregalde.

Exploreaza subiecte similare:

Radu Muntean, Dragoş Vîlcu, Alex Bogdan, Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu, Carmen Lopăzan, Cuzin Toma, Răzvan Rădulescu, Alexandru Baciu, Hârtia va fi albastră

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells