Previziune sumbră. „Mersul la cinema va înceta să mai existe”, spune David Cronenberg

de Gloria Sauciuc în 4 Sep 2018
Festivalul de Film de la Cannes este de doi ani în conflict cu gigantul streaming-ului live, Netflix, pe fondul refuzului platformei video de a susține cinematograful clasic

Regizorul american David Cronenberg, autorul unor clasice horror precum Dead Ringers/Inseparabilii (1988), The Fly/Musca (1986), Naked Lunch/Halucinatia (1991), a declarat în weekend, la Festivalul de Film de la Veneția, că „ecranele televizoarelor devin din ce în ce mai mari, așadar diferența dintre cinematograf și vizionarea acasă a filmelor a devenit nesemnificativă. Mersul la cinema va înceta să mai existe”.

Pe de altă parte, celebrul cineast e de părere că cinemaul însuși va supraviețui unor giganți care fac streaming, precum Netflix și Amazon, și că această etapă e doar un pas în evoluția lui. Cronenberg a declarat la Veneția că lucrează el însuși la o serie TV, despre care încă nu poate da detalii.

Regizorul cu origini canadiene a mai făcut o observație, citată de AFP, și anume că limbajul vizual folosit acum de regizori se îndepărtează stilistic de cel specific marelui ecran. „Regula era ca doar în televiziune să se folosească close-up-urile, nu și în filmele de cinema. Dar astăzi nu mai este cazul”.

În luna iulie, Cronenberg a spus studenților de la Universitatea din Toronto că streaming-ul „sfărâmă marele ecran în multe ecrane mici. Asta provoacă un mare stres tradiționaliștilor care au nostalgia filmului de cinema”.

Festivalul de Film de la Cannes a intrat într-un conflict puternic mediatizat cu Netflix în ultimii doi ani, pe fondul refuzului platformei video de a susține cinematograful clasic prin difuzarea filmelor sale în sălile franceze de cinema, notează ctvnews.ca. Aceasta este una dintre regulile stricte ale celebrului festival european - producțiile lansate în cadrul evenimentului să fie proiectate ulterior și în cinematografele locale. Această regulă, iniţiată în 2017, este o măsură prin care industria filmului vrea să limiteze influenţa tot mai mare a Netflix - companie care şi-a anunţat planurile de a finanţa cu 8 miliarde de dolari filme noi în cursul acestui an, comentează analiștii din industria de filmNetflix şi-a trimis anul trecut, la Cannes, primele două producţii, filmele Okja şi The Meyerowitz Stories, declanşând o reacţie acerbă din partea patronilor de cinematografe.

Mai mult, însuși directorul Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, a declarat că orice film care doreşte să participe în competiţia de la Cannes va trebui să accepte a fi distribuit în sălile din Franţa. Inclusiv pentru Netflix, experienţa de la Cannes din 2017 nu a fost lipsită de incidente. Unii critici de film au huiduit sigla Netflix la proiecţii, filmul Okja a avut probleme tehnice, iar preşedintele juriului Pedrom Almodovar a opinat că Palme d'Or nu se cuvine unui film care nu are premiera în cinematografe...

Pe de altă parte, Amazon - rivalul Netflix - oferă filmele pe care le finanțează spre proiectare limitată la cinema, înainte de a le încărca pe propria platformă.

Exploreaza subiecte similare:

David Cronenberg, Dead Ringers, The Fly, Naked Lunch, Okja, The Meyerowitz Stories

Alte știri din cinema

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 4 septembrie 2018 22:21
La noi a aparut fenomenul de mult....
carmen_angelus_romila pe 5 septembrie 2018 07:42
Este trist ceea ce afirma realizatorul de filme David Cronenberg, dar din pacate constatam si in realitate acest lucru, iar salvarea ar putea veni dintr-o implicare profunda al celor ce conduc si finanteaza destinul filmului in general.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells