Premiera de gală „Moromeții 2” va avea loc pe 5 noiembrie, la Sala Palatului

de Cinemagia în 5 Oct 2018
„ [...] am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, declară Stere Gulea

Filmul Moromeții 2 va avea premiera națională pe 5 noiembrie, la Sala Palatului din București, de la ora 20:00. Biletele au fost deja puse în vânzare pe Eventbook. Filmul se va lansa oficial în cinematografele din țară pe 16 noiembrie, fiind distribuit de Transilvania Film, se vede într-un comunicat remis Cinemagia.

Pelicula readuce pe marile ecrane, după mai bine de 30 de ani, iubitele personaje ale lui Marin Preda, sub regia aceluiași Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru și este semnată de Vivi Dragan Vasile, unul dintre cei mai apreciați directori de imagine din România.

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru, și invers. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare depromisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.

„E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, declară Stere Gulea.

Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae Moromete), aflat la debutul într-un rol principal în cinema. Alături de ei apar: Răzvan Vasilescu (Cocoșilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moașei), Florin Zamfirescu (Țugurlan), George Mihăiță (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (Directorul școlii).

„Va fi un film ce va arăta celor care vor dori să-l vadă istoria dulce-amară, tragică de multe ori, a țăranului român în general, a familiei Moromete în particular. O armonie milenară spulberată de experiențe sociale dezastruoase.”, spune actorul Horațiu Mălăele.

Filmările pentru Moromeții 2au început anul trecut, în septembrie, majoritatea secvențelor fiindturnate în aceeași casă, din același sat (Talpa, județul Teleorman) în care a fost realizat  și primul film în 1985. Pre-producția părții a doua a durat mai bine de un an - casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru Aferim!, este creatoarea costumelor. Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu și Alexandra Gulea, muzica este semnată de Vasile Șirli, iar coloana sonoră este gândită de aceeași Dana Bunescu, câștigătoare a șase premii Gopo până în prezent,pentru montaj și sunet. Machiajul și coafura sunt semnate de Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan. Producătorii filmului sunt Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu. Fotograful afișului oficial este Alex Gâlmeanu.

La finalul proiecțieide gală de la Sala Palatului regizorul, actorii și ceilalți realizatori vor împărtăși spectatorilor experiențe din culisele filmărilor și vor acorda autografe. De asemenea, organizatorii vor oferi celor prezenți o broșură de colecție dedicată universului Moromeților, precum și alte surprize.

Prețul biletelor puse în vânzare pe Eventbook este de 60 lei (categoria I), 40 lei (categoria II) și 30 lei (categoria III).

Distribuitorul Transilvania Film va organiza un turneu național de promovare Moromeții 2, în prezența realizatorilor, astfel încât spectatorii din întreaga țară, chiar și cei din orașele unde nu există Multiplex sau sală de cinema, să poată vedea mult-așteptatul film.

Moromeții 2 este o producție Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Studioului de Creație al Ministerului Culturii, în colaborare cu TVR și HBO România. Cu sprijinul: Cinema City, Banca Transilvania, Timișoreana, Aqua Carpatica, Auchan Retail Romania. Recomandat de: Europa FM. Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Cosmopolitan, Femeia, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Observator Cultural, Agerpres. Partener monitorizare: mediaTRUST

Noutăți, programul evenimentelor din țară și povești din culisele filmărilor vor fi postate pe pagina de Facebook a filmului.

Foto: Vlad Cioplea și Alex Gălmeanu

 

Exploreaza subiecte similare:

Moromeții 2, Stere Gulea, Vivi Dragan Vasile, Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru, Oana Giurgiu, Tudor Giurgiu, Dana Roşeanu, Iulia Roşeanu, Domnica Bodogan, Vlad Logigan, Marin Preda, Oana Pellea, Cuzin Toma, Dana Bunescu, Alexandra Gulea, Vasilé Sirli, Paul Ipate, Gheorghe Visu, Andi Vasluianu, Florin Zamfirescu, George Mihăiţă, Ioana Bugarin, Dorina Chiriac, Liviu Pintileasa, Dana Păpăruz, Ion Caramitru

Alte știri din cinema

Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili - Un portret autentic al unui artist complex

O privire detaliată asupra vieții și operei artistului norvegian Edvard Munch.

Meryl Streep, rendez-vous la Cannes: ”Cele mai mari staruri din lume sunt femei acum. Deși, probabil, Tom Cruise le întrece”

Legendara actriță Meryl Streep a participat miercuri la o discuție de o oră în cadrul festivalului de film de la Cannes, la o zi după ce a primit Palme d'Or-ul onorific pentru întreaga sa carieră.

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 5 octombrie 2018 13:16
Nu am stiut de aceasta inedita realizare,dar tinand cont de opera abordata, si de succesul avut de pelicula originala, continuarea povestii nu poate fi decat interesanta.
lili22 pe 6 octombrie 2018 15:56
Alt esec semnat Stere Gulea.
lili22 pe 18 octombrie 2018 23:49
Ce se inflameaza unii .De ce credeti ca va urma o capodopera? Pariem ca va pacaleste si de data asta?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells