Peter O'Toole, la 81 de ani

de Ştefan Dobroiu în 2 Aug 2013
În ciuda vârstei înaintate, actorul are în pregătire două noi filme

Deţine recordul de cel mai nominalizat actor fără a fi vreodată câştigător din istoria Oscarurilor. Peter O'Toole spune că s-a născut pe 2 august, prin urmare suntem îndreptăţiţi să-l sărbătorim azi, dar specialiştii în biografiile actorilor celebri spun că actorul britanic are un certificat de naştere irlandez, pe care e precizată o dată de naştere din luna iunie. Nu mai contează: şase decenii de carieră, atât în teatru cât şi în cinema, opt nominalizări la Oscar, roluri memorabile şi o longevitate artistică ieşită din comun sunt motive suficiente pentru a-l omagia pe Peter O'Toole în orice zi a anului.

Şi-a făcut un nume în teatru şi a avut scurte apariţii şi pe marele ecran, dar recunoaşterea mondială a venit în 1962, când apare în lăudatul Lawrence of Arabia. Nu demult, interpretarea sa a fost clasată pe locul întâi într-un top al celor mai bune performance-uri din toate timpurile, compilat de revista Premiere. Rolul lui T.E. Lawrence l-a făcut cunoscut publicului american şi a atras prima oară atenţia asupra lui la Oscaruri.

Face slalom între film şi teatru şi bifează câteva dintre cele mai celebre roluri ale scenei. Joacă Hamlet în regia lui Laurence Olivier. Are succes în Pygmalion. Primeşte trofeul Laurence Olivier pentru Jeffrey Bernard is Unwell. Se reinventează de mai multe ori şi, deşi The Man of La Mancha, filmul în care îi interpretează atât pe Miguel de Cervantes cât şi pe Don Quijote, nu e primit bine de critică, producţia se va dovedi un mare succes o dată cu apariţia pe casetă video, iar O'Toole primeşte o nominalizare la Globurile de Aur.

În 1980 este implicat în scandalul Caligula, filmul lui Tinto Brass co-finanţat de revista Penthouse. Cu Malcolm McDowell şi Helen Mirren în rolurile principale, Caligula este prima producţie care combină numele celebre de pe afiş cu secvenţe porno, fiind chiar şi azi interzis în anumite ţări.

Din 2000 încoace l-ai putut vedea în Troia, unde-l interpretează pe regele Priam. L-ai auzit în Ratatouille, unde-i dă voce exigentului critic gastronomic Anton Ego. În 2006 apare în Venus (foto), dramă despre un actor ajuns la senectute care leagă o strânsă prietenie cu nepoata celui mai bun prieten al său. Filmul îi aduce a opta nominalizare la Oscar din carieră.

Una dintre cele mai iubite apariţii ale sale este cea din Cum să furi un milion, unde împarte ecranul cu eleganta Audrey Hepburn. E celebru pentru spiritul său de frondă: cel mai bun exemplu de răzvrătire este refuzul titlului de cavaler oferit de casa regală britanică, O'Toole devenind unicul actor de calibrul şi vârsta sa care să nu primească acest omagiu.

A intenţionat să procedeze la fel cu Oscarul onorific pe care Academia Americană de film i l-a acordat în 2003. Iniţial a refuzat să accepte omagiul Academiei, dar reprezentanţii acesteia i-au spus că îl va primi, fie că vrea, fie că nu. Împins de la spate de copiii săi, care i-au zis că Oscarul onorific este cea mai mare onoare a industriei de film mondiale, O'Toole a acceptat premiul înmânat de Meryl Streep, cea mai nominalizată actriţă din istoria Oscarurilor.

A scris două cărţi de memorii, Loitering With Intent: The Child, inclusă pe lista cărţilor notabile ale anului 1992 publicată de New York Times, şi Loitering With Intent: The Apprentice, care descrie anii săi de ucenicie în lumea teatrului, pe când se pregătea alături de colegii de la Academia Regală de Arte Dramatice.

Deşi a anunţat că se retrage din actorie, are în pregătire două titluri, ambele de epocă şi ambele cu substrat religios. Unul este Katherine of Alexandria, despre viaţa celei ce va ajunge una din cele mai iubite sfinte ale religiei catolice, Ecaterina de Alexandria. Al doilea este Mary Mother of Christ, un film ce explorează viaţa fecioarei Maria. Peter O'Toole îl interpretează pe Simeon, cel care îl binecuvântează pe pruncul Iisus în templul din Ierusalim.

Exploreaza subiecte similare:

Peter O'Toole, Venus, Lawrence of Arabia, Man of La Mancha, Caligola, How to Steal a Million, Troy, Ratatouille

Alte știri din cinema

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vladimir84 pe 3 august 2013 11:06
Se tine bine mosulica, bravo lui. Intotdeauna a fost un actor cu prestanta.
Sorin87 pe 4 august 2013 11:26
arata bine si daca mai si joaca in filme e de apreciat
cosmin742000 pe 4 august 2013 16:10
Un mare actor
alex_il_fenomeno pe 12 august 2013 18:06
Un monstru sacru al cinematografiei, alte cuvinte sunt de prisos...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells