Mitică Popescu, omagiat la Premiile Gopo

19 Mar 2013
Pe 25 martie actorul va fi recompensat cu un trofeu Gopo pentru Întreaga Carieră

În 2013, Premiile Gopo îi aduc un omagiu maestrului comediei româneşti, Mitică Popescu. Acesta va primi Premiul pentru Întreagă Carieră în cadrul Galei organizate pe 25 martie, la Opera Naţională Bucureşti. Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc: Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Născut pe 2 decembrie 1936, la Bucureşti, Mitică Popescu este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru şi televiziune din generaţia sa, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani. Umorul sarcastic şi apariţiile dramatice sau comice inconfundabile, în producţii muzicale sau de divertisment, l-au propulsat în rândul celor mai îndrăgite personalităţi.  

A jucat în peste 40 de piese de teatru şi peste 50 de producţii cinematografice şi TV. De asemenea, este prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producţii TVR,  emisiunea „D'ale lui Mitică", care a împlinit 12 ani.

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul Moromeţii, de Stere Gulea, în care joacă alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din Vânătoarea de vulpi (r. Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Nişte ţărani”, de Dinu Săraru şi una dintre producţiile inovatoare din cinematografia autohtonă, în materie de limbaj cinematografic, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat. Actorul şi-a interpretat magistral personajul - ţăranul Năiţă Lucean - şi pe scena de teatru, într-un spectacol montat de regizoarea Cătălina Buzoianu care a făcut săli pline aproape un deceniu.

Filmografia sa mai include roluri în filme precum Glissando  (r. Mircea Daneliuc, 1985), Mere roşii (r. Alexandru Tatos, 1976), Secretul armei...secrete (r. Alexandru Tatos, 1988), De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie, 1981), Înghiţitorul de săbii (Alexa Visarion, 1981), Cel mai iubit dintre pământeni (Șerban Marinescu, 1993), Dulcea saună a morţii (r. Andrei Blaier, 2003) sau Căsătorie cu repetiţie (r. Virgil Calotescu, 1985).

În teatru, actorul a cucerit audienţa în spectacole precum Alex şi Morris, de Michael Elkin,  Matca, de Marin Sorescu, Pescăruşul, de A.P.Cehov, Monştrii sacri, de Jean Cocteau, O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord, de Eduard Radzinski, Slugă la doi stăpâni, de Carlo Goldoni.

Pentru cariera sa impresionantă, Mitică Popescu a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009.

Exploreaza subiecte similare:

Mitică Popescu, Vânătoarea de vulpi, Moromeţii, Glissando, Mere roşii, Secretul armei… secrete!, De ce trag clopotele Mitică?, Înghiţitorul de săbii, Cel mai iubit dintre pământeni, Dulcea saună a morţii, Căsătorie cu repetiţie

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 19 martie 2013 16:15
Dupa cum am mai zis premiile Gopo muuuuuuuuuuuult peste Oscaruri
bocadaniel91 pe 19 martie 2013 20:09
esti prastie
xerses pe 19 martie 2013 18:05
Foarte bine!Merita din plin....
alex_il_fenomeno pe 1 aprilie 2013 20:08
Festivalul nostru, monstrii nostri sacri.
lili22 pe 6 aprilie 2013 10:02
E un monstru sacru al scenei romanesti.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells