Marea migrație, un road movie cu învățăminte

de Gloria Sauciuc în 1 Dec 2023
Filmul tratează probleme general umane apelând la o familie de rățuște

De la studiourile care ne-au dat adorabila serie de filme Despicable Me și Minionii, vine - din 8 decembrie - o nouă animație pe marile noastre ecrane, Marea migrație, un road movie plin de învățăminte.

Dacă citiți această cronică, sunteți - cel mai probabil - părinte, iar filmul îi va face pe adulți să reflecteze amuzați la tipul de parenting pe care îl practică și la valorile pe care le insuflă copiilor. Sunteți „părinte-elicopter”, gata să sacrifice independența copiilor, doar pentru a-i ști mereu în siguranță sau sunteți permisiv? Familia de rațe din prim-planul acestei animații e condusă de un tată mulțumit cu locul lui călduț pe baltă, fără provocări de vreun fel sau riscuri și își alimentează aceste idei cu povești de groază spuse la culcare puilor despre pericolele care se ascund dincolo de balta lor.

Mama familiei, în schimb, vrea ca puii să vadă lumea cea mare, să migreze în Jamaica. Plecatul de pe baltă al păsărilor migratoare adâncește conflictul latent din familie și îl face pe tată să își pună sub semnul întrebării deciziile, dar hotărârea de a pleca vine numai după o discuție cu unchiul - un rățoi ramolit, care va funcționa ca vocea rațiunii.

Călătoria va fi una deloc lină, plină de pericole și multe întâlniri aproape letale. Din acest punct de vedere, filmul nu e deloc blând cu copii, dar basmele Fraților Grimm, în special Hansel și Gretel, au și ele componenta lor horror bine știută și tot sunt citite celor mici.

Animația e de lăudat pentru că ea însăși nu se scaldă în ape călduțe, ci arată pe ecran și lucruri mai puțin „safe”. Legat de asta, părinții trebuie să fie avertizați că, în primul sfert al filmului, o secvență cu bâtlani poate fi cu totul înfricoșătoare pentru copiii foarte mici (3-4 ani). Realizatorii fac exces de zel prin atmosfera creată, personajele bâtlanilor și decorul - toate dau fiori, 3d-ul potențând efectul înspăimântător. Nici personajul unui chef-cu alura și apucăturile unui toreador nu lasă loc imaginației, ci explicit mai mai străpunge rățuștele cu furculița pentru grătar.

Marea migrație este al 14-lea film al studiourilor Illumination, după succese precum Sunt un mic ticălos și Minionii, Hai să cântăm! (2016), The Secret Life of Pets (2016), Lorax. Protectorul padurii (2012) etc. Animația a fost regizată în tandem de către Benjamin Renner (Ernest et Célestine, film prezentat la Festival de Film de la Cannes, în secțiunea paralelă Quinzaine des réalisateurs, în 2012) și Guylo Homsy (animator și responsabil de efecte vizuale la Sunt un mic ticalos 1 și 2, Hai sa cântam și Lorax. Protectorul pădurii).

Exploreaza subiecte similare:

Migration, Sing, The Secret Life of Pets, Despicable Me, Minions

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 3 decembrie 2023 23:35
Se prezinta foarte bine deocamdata, asteptam sa o vedem dupa ce va fi lansarea oficiala!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells