Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

de Oana Balaci în 15 Apr 2024
În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Dacă te pasionează poveștile despre figuri istorice importante și ți-ai dorit întotdeauna să poți face diferența între mit și realitate, Secrets d'Histoire este emisiunea potrivită pentru tine, iar Stéphane Bern, specialist în nobilitate și regalitate, este ghidul cel mai capabil să te îndrume și să îți răspundă la toate întrebările.

Împreună cu el vei ajunge în unele dintre cele mai importante spații și clădiri din secolele trecute și vei fi martor la evenimente care au schimbat cursul istoriei.

 

22 aprilie - Vercingétorix, le premier des Gaulois...

Vercingétorix a fost un carismstic rege galez și conducătorul abil al tribului arvernilor. Acesta i-a unit pe galezi în timpul ocupației romane a lui Julius Cesar în Galia, pornind o revoltă împotriva celor mai puternice și dotate forțe ale secolului I î. Hr. Episodul acesta prezintă o felie din viața cotidiană a galezilor în acele timpuri.

 

29 aprilie - Napoléon III, le dernier empereur des Français

Considerabil mai puțin cunoscut decât predecesorul și unchiul său Napoléon Bonaparte, Napoléon al III-lea a avut totuși un parcurs politic aproape la fel de interesant. Cunoscut inițial sub numele de Ludovic-Napoleon, prințul a devenit primul președinte al celei de-a 2-a Republici Franceze și primul președinte francez ales prin vot universal. Ulterior a răsturnat Republica și a fost încoronat împărat, devenid astfel și ultimul monarh francez. Care au fost motivele pentru aceste schimbări de valori veți afla urmărind episodul dedicat lui.

 

6 mai - Vatel, Carême, Escoffier: à la table des rois!

Cei trei renumiți bucătari francezi, François Vatel, Antonin Carême și Auguste Escoffier, proveniți din secole diferite, se reunesc în acest episod pentru a contura o privire de ansamblu asupra istoriei culinare autohtone și nu numai. În ciuda vieților haotice și a destinelor uneori tragice, cei trei au avut succes unde a contat cel mai mult pentru ei: în bucătărie. Aportul culinar pe care l-au adus a schimbat domeniul gastronomic pentru totdeauna.


13 mai - Arthur et les chevaliers de la table ronde

Episodul investighează legenda Regelui Arthur și a cavalerilor mesei rotunde pentru a determina cine au fost ei de fapt și ce curte regală le-a fost sediu pentru organizarea și desfășurarea activităților. Publicul este invitat să descifreze misterul unui personaj mitologic al Marii Britanii, despre care s-a auzit peste tot pe glob, dar despre care nu se știu multe informații exacte.


20 mai -  Au Danemark : le roi, la reine et le séduisant docteur

Ultimul episod expune triunghiul amoros dintre tânăra Caroline-Mathilde a Marii Britanii, soțul ei și regele Danemarcei, Christian al VII-lea, și seducătorul medic personal al monarhului. Pe măsură ce eșecul mariajului este tot mai evident, atracția dintre cei doi amanți crește periculos de puternic, însă povestea de dragoste din secolul XVIII ajunge în timp să fie tulburată de halucinații și schimbări radicale și bruște de dispoziție.

 

Urmează noi episoade la TV5MONDE.

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells