Ghid practic de resuscitare: cum salvezi un film după moartea subită a starului

de Ştefan Dobroiu în 4 Sep 2020
Iată cum a afectat dispariţia actorilor unele din cele mai mari filme din istorie

Probabil că moartea subită a unui star este cel mai mare coşmar al unui producător de la Hollywood, mai ales când actorul sau actriţa joacă într-o franciză de proporţii. Moartea recentă a lui Chadwick Boseman, despre a cărui suferinţă studiourile Marvel şi Disney aproape nu au avut habar, readuce în discuţie o serie de staruri al căror sfârşit prematur a pus în pericol, într-o mai mică sau mai mare măsură, francizele în care aceştia jucau la momentul decesului.

Cel mai notoriu exemplu de la sfârşitul mileniului trecut este Brandon Lee, fiul lui Bruce Lee şi star al viitorului film-cult The Crow. Moartea accidentală a lui Lee a survenit chiar pe platouri, când neglijenţa responsabililor cu recuzita filmului a făcut ca actorul să fie rănit mortal de gloanţele oarbe folosite la filmări. Cu doar câteva scene importante rămase de filmat, producătorii şi regizorul Alex Proyas au recurs la imagini create pe calculator (în zorii tehnologiei), la schimbări de scenariu şi la actori cu înfăţişare similară pentru a-şi termina filmul. Moartea lui Lee revine relativ des în discuţie pe site-urile de specialitate, mai ales în contextul relansării francizei, despre care se tot spune că ar fi blestemată.

Mai bine de un deceniu mai târziu, actorul australian Heath Ledger murea din cauza unei supradoze de medicamente. Ledger terminase deja filmările la superhitul lui Christopher Nolan The Dark Knight şi tocmai se pregătea de lungul proces de promovare. Evident, filmările nu au fost afectate de moartea lui Ledger şi, cinic vorbind, notorietatea decesului său nu a putut decât să ajute lansarea filmului, fanii dând buzna pentru a-l vedea în ultimul rol. Trebuie spus că actorul a primit un Oscar postum pentru interpretarea sa remarcabilă şi că, cel puţin în viziunea noastră, The Dark Knight este poate cel mai bun film cu supereroi din toate timpurile.

Mult mai dificilă a fost recuperarea francizei Furios şi iute după moartea lui Paul Walker, la 40 de ani, într-un accident de maşină. Starul se afla într-o pauză de la filmările lui Furios şi iute 7, care a necesitat improvizaţii elaborate pentru a putea fi terminat. Pe lângă modificări consistente de scenariu şi refilmări ale unor scene deja realizate, blockbusterul regizat de James Wan a avut nevoie de numeroase intervenţii CGI, pentru care a fost angajată celebra companie a lui Peter Jackson Weta Digital. Specialiştii Weta au folosit imagini ale actorului din părţile anterioare ale francizei, din alte filme din cariera sa, dar şi secvenţe motion capture cu fraţii lui Walker, Caleb şi Cody. Nu mai puţin de 350 de secvenţe au necesitat efecte speciale pentru ca blockbusterul să fie dus la bun sfârşit. Menţionăm că Furios şi iute 7 a avut nevoie de doar 12 zile pentru a deveni cel mai mare hit al francizei şi a avut nevoie de doar 17 pentru a atinge pragul de un miliard de dolari încasări.

Carrie Fisher, interpreta prinţesei Leia, unul din personajele emblematice ale ultimelor decenii de cinema, a murit în urma unui stop cardiac la sfârşitul lui 2016. Conform The Hollywood Reporter, iniţial studiourile Disney au anunţat că vor continua franciza Star Wars fără Leia, dar ulterior au revenit asupra deciziei şi au folosit o combinaţie de mijloace similară celei din franciza Furios şi iute pentru a readuce la viaţă personajul. Greul iniţiativei a picat pe umerii scenaristului Chris Terrio, acesta vizionând absolut toate materialele înregistrate cu prinţesa Leia şi creându-i scenele din Star Wars: The Rise of Skywalker pe baza replicilor pe care deja le avea la dispoziţie.

Ajungem, desigur, la Chadwick Boseman şi la Black Panther. Nici măcar o scenă nu a fost filmată pentru sequel-ul hitului din 2018, ceea ce permite studiourilor Disney să aleagă pe altcineva în rol. Doar că cel mai probabil reacţiile fanilor vor fi atât de categorice, încât studiourile deja se gândesc ca Shuri (Letitia Wright), sora lui T'challa, să fie noua Panteră neagră. Astfel Black Panther 2 ar putea fi al treilea film din franciză cu o femeie în prim-plan (după Captain Marvel şi încă nelansatul Black Widow) şi primul cu o protagonistă afroamericană.

Exploreaza subiecte similare:

Carrie Fisher, Heath Ledger, The Crow, Brandon Lee, Christopher Nolan, The Dark Knight, Furious Seven, Paul Walker, Star Wars: The Rise of Skywalker, Chris Terrio, Chadwick Boseman, Letitia Wright

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells