Gala Gopo 2017. Valentin Uritescu, „Premiul pentru Întreaga Activitate”

de Cinemagia în 13 Mar 2017
Evenimentul va avea loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Național din Capitală.

Îndrăgitul actor Valentin Uritescu va primi „Premiul pentru Întreaga Activitate” la cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Național din Capitală.

Cu o experiență de peste 50 de ani în teatru și film, Valentin Uritescu (n. 4 iunie 1941, comuna Vinerea, județul Alba) a dat viață unor nenumărate roluri secundare, pe cât de diversificate, pe atât de ofertante precum Sergentul Șaptefrați din serialul TV „Lumini și umbre” semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în „Noi, cei din linia întâi” în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din „Concurs” (regia Dan Pița), Dr. Marcu în „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Șerban Marinescu).

După două examene la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică trecute cu succes, dar nefructificate din cauza unor conjuncturi nefavorabile, Valentin Uritescu este remarcat de Liviu Ciulei la concursul de la Teatrul Bulandra.

Absolvent al Promoției 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, pentru ca după cinci ani să se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Chemat de Sandu Lazăr și Ion Cojar în mijlocul trupei, Uritescu declară etapa celor 13 ani (1968 – 1981) drept „cea mai importantă perioadă a vieții sale”.

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul „Răfuiala” de Philip Massinger îi aduce Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensă activitate teatrală în spectacolele de pe scena Bulandra: „Luna dezmoșteniților” de Eugene O’Neill, „Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov, „A treia țeapă” de Marin Sorescu, „Dimineața pierdută” de Gabriela Adameșteanu, „Tartuffe” de Molière, dar și în piesele montate la Naționalul bucureștean: „Avram Iancu” de Lucian Blaga, „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, „Livada de vișini” de A. P. Cehov, „Numele trandafirului” de Umberto Eco, „Nunta lui Krecinski”, „Take, Ianke și Cadîr”, „Crimă pentru pământ” sau „Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt și rolurile din piesele „Ultima noapte a lui Socrate” de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar și „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, la Teatrul Levant.

Fără a avea vreun rol principal în cinema, Valentin Uritescu s-a remarcat în zeci de filme dintre care amintim: „Concurs” (regia Dan Pița, 1982), „Ochi de urs” (regia Stere Gulea, 1983), „Întoarcerea din iad” (regia Nicolae Mărgineanu, 1983), „Fapt divers” (regia Andrei Blaier, 1984), „Noi, cei din linia întâi” (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), “Flăcări pe comori” (regia Nicolae Mărgineanu, 1987), “A unsprezecea poruncă” (regia Mircea Daneliuc, 1991), “Balanța” (regia Lucian Pintilie, 1992), “Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Șerban Marinescu, 1993), „Examen” (regia Titus Muntean, 2003).

De-a lungul carierei, a fost distins cu distincția Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului” (2004), premiile Asociației Cineaștilor din România pentru rolurile din „Noi, cei din linia întâi” și „Domnișoara Aurica” sau ale Uniunii Cineaștilor din România pentru „Momentul adevărului”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea”, „Șobolanii roșii”.

În 2011, Valentin Uritescu debutează în lumea literară cu volumul autobiografic „Așa sunt eu, prost!”, iar doi ani mai târziu continuă cu „Să ai grijă de cel bun din tine”, cartea de amintiri dedicată tatălui său. Ambele apărute la Editura Humanitas.

Anul trecut, artistul a lansat și volumul „Bântuit de vieților altora”, memorii apărute la Editura Ars Docendi.

Gala Premiilor Gopo 2017 – ediția a 11-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, Teatrul Național, Ministerul Culturii, Babel Communications

Co-producători: TVR 2 și Radio România

Sponsori principali: Banca Transilvania, Audi România, Apa Nova București, Carrefour România

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, MAC

Parteneri : IQOS, Empire, Melkior, Evidence, Intercontinental, Prosecco Bar, Nomad

Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania

Partener de monitorizare: mediaTrust

Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cinemap, News.ro, Viva, Unica, A List Magazine, Cinemagia, All About Romanian Cinema, Cinefan, Scena 9, Ziarul Metropolis, Bucharest City App, Cinepub, Liternet

Exploreaza subiecte similare:

Valentin Uritescu, Lumini şi umbre: Partea I, Andrei Blaier, Noi cei din linia întâi, Sergiu Nicolaescu, concurs, Dan Piţa, Cel mai iubit dintre pământeni, Serban Marinescu, Liviu Ciulei

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells