Filmul românesc „Câmp de maci” a obținut 3 premii internaționale în Serbia și Spania

de Cinemagia în 18 Mai 2021
Eugen Jebeleanu: „Aceste premii mă onorează și vreau să mulțumesc întregii echipe cu care am lucrat la acest proiect minunat”

FilmulCâmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

Festivalul Internațional de Film din Belgrad este unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa Centrală și de Est și un pilon important al vieții culturale din capitala Serbiei. Juriul festivalului a menționat că premiul a fost acordat pentru o „expresivitate regizorală precisă și subtilă, care reflectă un proces complex de lucru cu actorii. De asemenea, aceștia au adăugat că filmul „oferă o perspectivă profundă asupra conflictului intern al protagonistului, a cărui poveste personală se ridică la nivelul unei teme sociale importante și universal valabile". Cea de-a 49-a ediție a evenimentului a avut loc fizic în perioada 7-16 mai. Pe lângă cele două premii din Serbia, Câmp de maci a câștigat și premiul din secțiunea Talents, la Festivalul D’A Film Barcelona (29 aprilie - 9 mai). Juriul evenimentului și-a motivat alegerea menționând că “filmul dezvăluie o experiență imersivă într-o realitate claustrofobă, prin intermediul unei narațiuni clare, a unor interpretări impresionante ale actorilor și a unei virtuozități regizorale”.

Drama „Câmp de maci”, debutul în cinematografie al regizorului Eugen Jebeleanu, a fost prezentată în premieră mondială la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional Tallinn Black Nights (PÖFF). Până în acest moment filmul are în palmares cinci premii internaționale, două dintre acestea fiind acordate pentru cea mai bună interpretare actorului Conrad Mericoffer (la Festivalul Internațional de Film Gijón și Festivalul Internațional de Film de la Torino). De asemenea, filmul este prezent în peste 15 selecții oficiale la festivaluri de film din Europa și Statele Unite ale Americii. Printre acestea se numără: BFI Flare London, Glasgow Film Festival, Miami Film Festival și San Francisco International Film Festival.

„Aceste premii mă onorează și vreau să mulțumesc întregii echipe cu care am lucrat la acest proiect minunat. Este foarte important pentru noi că filmul a fost prezentat în cinematografe și la festivaluri, pentru că spune povestea unui tânăr jandarm homosexual din România de astăzi. Este o poveste pe care nu o vedem atât de des în cinematografia românească și mă bucur enorm că aceste premii au venit chiar în preajma Zilei Internaționale împotriva Homofobiei. Abia aștept și întâlnirea cu publicul din România”, a menționat regizorul Eugen Jebeleanu.

Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, filmul prezintă o zi din viața lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală.

Din distribuție mai fac parte Alexandru Potocean, Cendana Trifan, Ionuț Niculae, Alex Călin, Rolando Matsangos și George Piștereanu. Filmul este produs de Velvet Moraru, imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuțiu, sunetul de Alex Dragomir, iar scenografia și costumele de Velica Panduru.

„Câmp de maci / Poppy Field” este o producţie Icon Production, în coproducţie cu Motion Picture Management și Cutare Film, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Publicis Groupe, Zenith Media, The Groupe și Cinema City. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Creative Europe - Media 2017 și a fost selectat în programul Connecting Cottbus - work in progress, 2019. Agent de vânzări: Patra Spanou Film.

Exploreaza subiecte similare:

Câmp de maci, Eugen Jebeleanu, Conrad Mericoffer, Radouan Leflahi, Alexandru Potocean, Cendana Trifan, Ionuţ Niculae, Alex Călin, Rolando Matsangos, George Piştereanu, Marius Panduru, Cătălin Cristuţiu, Velica Panduru, Velvet Moraru

Alte știri din cinema

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells