Festivalul de la Cannes s-a încheiat: iată palmaresul!

de Alice Kanterian în 28 Mai 2023
Palme d'Or-ul ajunge, pentru doar a treia oară în istorie, la o regizoare

Regizoarea franceză Justine Triet a făcut istorie la ediţia de anul acesta a festivalului de la Cannes, devenind a treia femeie care câştigă prestigiosul trofeu Palme d'Or. Mai mult, sunt voci care spun că a trecut ceva vreme de când o ediţie a festivalului a fost mai entuziasmantă decât aceasta, ceea ce ne îndeamnă să credem că  va fi interesantă şi următoarea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, festival care prezintă în fiecare toamnă în premieră naţioală producţii premiate la Cannes.

Filmul laureat cu Palme d'Or, Anatomie d'une chute/Anatomy of a Fall spune povestea unui cuplu care trăieşte cu fiul lor într-un loc izolat la munte. Într-o zi tatăl e descoperit mort şi nimeni nu ştie dacă a fost sinucidere sau bărbatul a fost omorât. Un an mai târziu are loc procesul soţiei celui decedat, iar fiul asistă la o adevărată disecţie publică a mariajului părinţilor săi.

O producţie Statele Unite-Marea Britanie-Polonia, The Zone of Interest (Grand Prix) ne poartă la Auschwitz, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi ne spune povestea comandantului lagărului, Rudolf Höss, care încearcă să ducă o viaţă fericită alături de soţia lui, Hedwig, şi copii. Dar oare este fericirea posibilă la o aruncătură de băţ de locul celei mai mari atrocităţi din istorie?

Filmul premiat cu trofeul pentru cea mai bună regie, La passion de Dodin Bouffant al lui Tran Anh Hùng, are acţiunea plasată în 1885 şi spunea povestea lui Eugenie (Juliette Binoche), o bucătăreasă neîntrecută care găteşte de 20 de ani pentru marele gurmand Dodin Bouffant (Benoît Magimel). Cei doi ajung să aibă o relaţie şi, când Eugenie refuză să-l ia de bărbat, Bouffant decide să facă ceva ce nu a mai făcut niciodată: să gătească pentru ea.

Premiul juriului ajunge la finlandezul Aki Kaurismäki pentru tragicomedia Fallen Leaves, o poveste de dragoste între o modestă angajată de supermarket, Ansa, şi un bărbat alcoolic, Holappa. Relaţia lor este încontinuu ameninţată de ghinioane şi dezastre în acest film care devine a patra parte din aşa-numita Trilogie Proletară a lui Kaurismäki.

Filmul premiat cu trofeul Pentru Cel mai bun scenariu, producţia japoneză Monster, are în centrul atenţiei o mamă al cărei fiu, Minato, începe să se poarte bizar. Mama descoperă curând că explicaţia comportamentului micului Minato este la şcoală şi că un profesor ar putea fi de vină. Dar curând femeia îşi dă seama că lucrurile sunt mult mai complicate decât par la prima vedere.

Trofeele de interpretare ajung la actriţa Merve Dizdar pentru rolul unei profesoare dintr-un sat izolat în About Dry Grasses, noul film al reputatului regizor Nuri Bilge Ceylan, şi la actorul japonez Kōji Yakusho din Perfect Days al lui Wim Wenders, considerat o revenire în forţă a lui Wim Wenders, regizorul german premiat cu Palm d'Or în 1984 pentru Paris, Texas.

Mai jos lista completă a lungmetrajelor premiate:

Competiţia oficială

Palme d'Or
Anatomie d'une chute/Anatomy of a Fall (r. Justine Triet)

Grand Prix
The Zone of Interest (r. Jonathan Glazer)

Premiul de regie
Tran Anh Hùng pentru La passion de Dodin Bouffant/The Pot-au-feu

Premiul juriului
Fallen Leaves (r. Aki Kaurismäki)

Best Screenplay
Sakamoto Yuji pentru Monster (r. Kore-eda Hirokazu)

Cea mai bună actriţă
Merve Dizdar pentru About Dry Grasses (r. Nuri Bilge Ceylan)

Cel mai bun actor
Kōji Yakusho pentru Perfect Days (r. Wim Wenders)

Secţiunea Un Certain Regard
Premiul Un Certain Regard
How to Have Sex (r. Molly Manning Walker)

Premiul juriului
Hounds (r. Kamal Lazraq)

Premiul de regie
Asmae el Moudir pentru The Mother of All Lies

Premiul Vocea nouă/New Voice Prize
Omen (r. Baloji)

Premiul Ansamblu de actori
The Buriti Flower (r. João Salaviza, Renée Nader Messoura)

Premiul Libertate
Goodbye Julia (r. Mohamed Kordofani)

Exploreaza subiecte similare:

Justine Triet, Juliette Binoche, Benoît Magimel

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells