Cai putere şi Frunze căzătoare câştigă prima ediţie MMIFF

de Ştefan Dobroiu în 20 Iul 2015
Sighetu Marmaţiei a avut primele proiecţii pe ecran mare într-un deceniu

Duminică seara s-a încheiat prima ediţie a festivalului Maramureş International Film Festival (MMIFF), eveniment care, cel puţin pentru o generaţie de sigheteni, a reprezentat prima întâlnire cu filmul proiectat pe marele ecran.

Juriul format din regizorul Copel Moscu, reprezentantul FIPRESCI Dana Duma şi actorul Doru Ana a acordat trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj filmelor Cai putere, de Daniel Sandu, şi Frunze căzătoare, al regizoarei din Ucraina Maşa Kondakova. Premiul pentru Cel mai bun film studenţesc a fost câştigat de Brigada neagră, de Andrei-Nicolae Teodorescu. Regizorul a câştigat şi o rezidenţă în Sighetu Marmaţiei, unde primăria îi va pune la dispoziţie fonduri şi echipament pentru realizarea unui scurtmetraj. Premiul Crossing Borders al MMIFF a fost primit de scurtmetrajul Îngheţata, regizat de turcul Serhat Karassian.

Din selecţia festivalului au mai făcut parte Nunta mută al lui Horaţiu Mălăele, care şi-a prezentat filmul cu un scurt moment comic, dar şi animaţiile Minuscule: Aventura furnicuţelor rătăcite şi Mielul Shaun - Filmul. Toate proiecţiile din Parcul Central al oraşului s-au bucurat de succes, dar Cinemagia a rămas impresionată de reacţiile copiilor la cele două animaţii: cei mai mulţi dintre ei erau prezenţi pentru prima oară în viaţă la o proiecţie pe ecran mare, cinematograful Mara fiind închis acum mai bine de zece ani de zile.

În acest moment, sighetenii sunt nevoiţi să meargă până la Baia Mare pentru a vedea un film la cinema, având nevoie de o jumătate de zi pentru accesul la un ecran mare. Impulsionat de primirea foarte bună a filmelor din festival, primarul Ovidiu Nemeş a promis că la următoarea ediţie a MMIFF vor avea loc proiecţii şi în cinematograful Mara.

Exploreaza subiecte similare:

Cai putere, Brigada neagră, Daniel Sandu, Horaţiu Mălăele, Nunta Mută, Andrei-Nicolae Teodorescu, Minuscule - La vallée des fourmis perdues, Shaun the Sheep

Alte știri din cinema

Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili - Un portret autentic al unui artist complex

O privire detaliată asupra vieții și operei artistului norvegian Edvard Munch.

Meryl Streep, rendez-vous la Cannes: ”Cele mai mari staruri din lume sunt femei acum. Deși, probabil, Tom Cruise le întrece”

Legendara actriță Meryl Streep a participat miercuri la o discuție de o oră în cadrul festivalului de film de la Cannes, la o zi după ce a primit Palme d'Or-ul onorific pentru întreaga sa carieră.

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells