Ada Condeescu, printre deţinuţi pentru Eu când vreau să fluier, fluier

de Gloria Sauciuc în 19 Feb 2010
Ada Condeescu, printre deţinuţi pentru Eu când vreau să fluier, fluier

Ada Condeescu, tânăra protagonistă a filmului Eu când vreau să fluier, fluier - în luptă pentru un Urs de Aur la Berlin - a trăit, zi de zi, timp de două săptămâni, alături de băieţi din Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti. Filmul se concentrează pe ultimele zile înainte de eliberare ale lui Silviu (George Piştereanu). 

Transferaţi cu ocazia filmărilor la Penitenciarul Poarta Albă, tinerii actori neprofesionişti au fost însoţiţi pe platoul de filmare de jandarmi şi ofiţeri de la cele două închisori. Timp de două săptămâni, cei 14 băieţi au jucat, mâncat, fumat, cântat alături de Ada Condeescu şi George Piştereanu, pe platourile construite într-un fost CAP.

„Mă întristau şi îngrozeau poveştile lor. Se uitau în ochii tăi şi-ţi spuneau că sunt acolo pentru omor", mărturiseşte actriţa - într-un interviu acordat Cinemagia.ro. „Încercam să-i fac să se simtă confortabil. Noi mâncam împreună, fumam, beam câte o cafea. Toţi se uitau ciudat, ca nişte animale care miros", spune Ada Condeescu, recunoscând că a mers la filmări plină de prejudecăţi. „Mă gândeam că sunt oameni foarte cruzi, lipsiţi de latura umană, că au ceva primitiv. [...] Însă am descoperit că sunt oameni foarte sensibili", completează Condeescu.

În perspectiva petrecerii cu ei a două săptămâni, actriţa de 22 de ani, masterandă în anul întâi la UNATC, a încercat "să le acorde încredere". "Vroiam să aflu ce este cu ei, în limita  a cât vroiau să-mi dea. Ştiam că mulţi dintre cei închişi erau acolo pentru omor..."

Şi aşa a aflat că unul dintre băieţii alături de care juca „a omorât o femeie pentru care lucrau părinţii lui şi căreia îi datorau bani. A băut de sărbători şi a dat cu toporul de mai multe ori în ea...". Sau că, un altul, Alexandru, a ajuns la închisoare pentru că şi-a omorât prietena, pe când avea 14 ani... „Acum filmează la un documentar al Ivanei Mladenovic, despre viaţa lui şi a lui Papan („Ursu" în film)".

Întrebată dacă a fost vreun moment în care a simţit că nu mai deţine controlul situaţiei - în timpul filmărilor sau în pauze - Ada Condeescu îşi aminteşte cum, rezemată fiind de o maşină, într-o pauză la filmări, au venit vreo şase dintre colegii actori, şi au făcut semicerc în jurul ei. „Rămăsesem singură cu ei. Alexandru Mititelu - Jupânu în film, era lider între ei. Acum e deja eliberat. Îl simţeam ca pe un aliat... Dar unul dintre ei a luat de pe jos o bucată de lemn ascuţită la vârf şi vine cu pieptul înainte, zicând 'Şi ce faci acum dacă te tai?'... Erau în semicerc. Mă făcusem mică, nu vedeam pe nimeni care să mă scape". El e cel care în film îi adresează lui Silviu (George Piştereanu) replica parcă premonitorie: 'Nu te mai eliberezi tu!". Băiatul fusese închis pentru tâlhărie.

Dar, „după două zile de stat cu ei", îşi aminteşte Ada Condeescu, „a fost o chestie care m-a emoţionat - o galanterie din partea lor. Deveniseră serviabili, atenţi. Mă întrebau 'şi a fost grea scena asta?'. Aveau curiozităţi profesionale. 'Cum e la Actorie?'. Cel care cântă în film „lanţurile praf cenuşă" s-a aşezat lângă mine. 'Nu vrei să-ţi cânt o melodie?'. Apoi au venit toţi. Cânta cu plăcere...", povesteşte actriţa.

Apoi a descoperit că „aveau o dăruire şi răbdare de a nu trece peste regizorul Florin Şerban. Îl respectau ca om care le cere să facă ceva. Altfel, ei erau foarte răutăcioşi cu jandarmii", mai spune Condeescu.
Regizorul Florin Şerban, aflat la debut în lungmetraj cu Eu când vreau să fluier, fluier, a susţinut mai multe ateliere de actorie în penitenciarul de la Tichileşti, apoi a selecţionat băieţii pe care a vrut să-i aibă în film.

Întrebată dacă, după experienţa „Eu când vreau să fluier, fluier", cauza copiilor abandonaţi în România de către părinţii plecaţi să lucreze în străinătate ori cea a adolescenţilor deţinuţi au devenit şi cauza ei, actriţa Ada Condeescu, un posibil mesager al acestor tineri, a spus că ar vrea să-i ajute pe cei în care crede. „Cred că dacă ar fi aduşi în medii normale, ar avea un loc de muncă, ar putea fi reeducaţi". Actriţa a mai spus că are în plan un proiect comun cu Dana Cenuşă, purtătoarea de cuvânt a penitenciarelor, care vrea să deschidă un centru de actori. „Aş vrea să fie un centru de formare în care învaţă arta, pictura, sculptura; să aibă parte de o educaţie pe care ei nu au avut-o".

Revenind la personajul ei - Ana - din Eu când vreau să fluier, fluier, o studentă la Sociologie care dă chestionare minorilor întemniţaţi, actriţa Ada Condeescu spune că l-a admirat pentru capacitatea lui de a crea nişte legături. Ana participă - într-un mod pe care nu vrem să vi-l dezvăluim acum - la evadarea lui Silviu, iar actriţa Ada Condeescu spune că „oamenii aceştia [Ana şi Silviu - n.red.] au fost împreună într-o legătură rară şi ciudată".

Cât îl priveşte pe Silviu, actriţa Ada Condeescu spune că, citind scenariul, a fost impresionată că „avea o hotărâre şi putere de a merge până în pânzele albe... Determinarea, forţa lui m-au impresionat. Nu erau teribiliste."

Silviu încearcă să evadeze cu două săptămâni înainte de eliberare pentru că primeşte un vizitator care nu vine cu veşti bune. E fratele său care îl anunţă că mama lor s-a întors din Italia şi acum vrea să-l ia acolo peste doar două zile. Silviu a trecut deja prin experienţa aceasta. Fusese şi el luat în Italia, apoi trimis ca pe un bagaj în România. Şi nu vrea ca fratele său să aibă acelaşi destin. Acum e în stare de orice.

Cum procedează Silviu, şi dacă îşi salvează fratele, dar - mai ales - cum participă personajul Anei Condeescu în această poveste puternică şi tristă, veţi vedea din 26 martie, când Eu când vreau să fluier, fluier va rula în cinematografele din România.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
razvan pe 20 februarie 2010 21:03
a luat ursul de aur!!!!!!
Tache pe 21 februarie 2010 02:10
Cum, niciun violator de babe ?!
nelusabau pe 21 februarie 2010 09:24
Bravo lor.
andrei0241 pe 21 februarie 2010 19:34
@razvan ... cred c'ai scos tu ursul din camara ...

Filmul a luat Ursul de argint

emanuel pe 21 februarie 2010 20:11
filmul e prost facut :) bun pt aia afara ca nu au vazut cum e in romania pana acum:)
djdms pe 22 februarie 2010 10:38
Bravo Florin, Bravo Ada si George. Ma bucur ca incepem si noi sa producem filme bune. Felicitari pentru cele 2 premii. La cat mai mari incasari.
kit pe 22 februarie 2010 15:30
abia astept sa vad acest film in cinema. sper sa se tina de cuvant si sa ruleze. chiar pare a fi un film foarte interesant din ce-am vazut si citit
Xp3rT pe 24 februarie 2010 19:32
Foarte bun !!
o sa aiba incasari multe
seamana un pic a prison break da a iesit bine:P:D

tamarainsa pe 25 februarie 2010 07:22
Si eu am lucrat dupa un roman in care un tanar se confrunta cu medii ...promiscue.
De veghe-n lanul de secara de Salinger.
Am lucrat enorm.Am indurat o naveta , cu doi copii minori, frig, ....
Dar cand am ajuns la UNATC m-am trezit ...ca fata mosului din povestea lui Creanga.

Sonya pe 6 martie 2010 13:40
Felicitari!!!
Aura pe 27 martie 2010 12:56
FELICITARI!La cat mai multe premii si multe incasari.Cu astfel de oameni ne simtim mandri ca suntem romani.Bravo Florin Serban!Felicitari actorilor debutanti!!
Diana pe 10 aprilie 2010 00:58
nu inteleg toata valva creata. filmul e prost. e prost facut pt tot ce a vrut sa creeze si sa insemne. ce daca a castigat la ei...
fulopdan pe 12 iulie 2010 21:04
un film bun cu actori buni si de mare viitor felicitari
cetateanu pe 12 octombrie 2010 13:06
Am vazut filmul si spun ca s-a integrat foarte bine fata in peisaj.De fapt tot filmul este unul realist care ne arata cat mai clar ce se intampla in penitenciarele din Romania.
Champion pe 1 aprilie 2012 08:46
tare ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells