5 motive să vezi miniseria poliţistă The Five/Secretul celor cinci

de Ştefan Dobroiu în 14 Nov 2021
Premisa interesantă şi imprevizibilul poveştii, printre atuuri

Sunt destule seriale care dovedesc că scandinavii şi britanicii sunt cei mai buni atunci când vine vorba de poveşti cu crime şi investigaţii. Miniseria The Five/Secretul celor cinci este una dintre aceste dovezi, iar mai jos îţi dăm cinci motive să o vezi cu începere din 15 noiembrie, la Focus Sat TV. Serialul este creat de cunoscutul autor de romane poliţiste Harlan Coben.

O premisă interesantă
Jesse, un băieţel de cinci ani, dispare ca prin minune în urmă cu două decenii şi, după ce un criminal în serie admite că l-a ucis, cazul este închis. În prezent, asasinarea unei femei face poliţia locală să depună toate eforturile pentru a prinde făptaşul. La locul crimei sunt descoperite doar două tipuri de ADN, cel al victimei şi cel al lui... Jesse. Familia lui, şi mai ales fratele mai mare Mark (Tom Cullen), nu ştiu cum să reacţioneze: să se bucure că Jesse este în viaţă sau să se îngrozească la ideea că acesta este un criminal? Şi totuşi, unde este Jesse?

Un protagonist ataşant
Protagonistul serialului este Mark, un avocat de 30 şi ceva de ani, care în timpul liber ajută diverse investigaţii cu persoane dispărute. Mark este pur şi simplu bântuit de dispariţia lui Jesse în urmă cu 20 de ani şi se autoînvinovăţeşte pentru ea. Trebuie spus aici că Jesse a plecat singur spre casă după ce Mark şi prietenii lui adolescenţi l-au izgonit, nevrând să aibă grijă de pici. Această traumă din trecut îl modelează pe Mark cel din prezent şi este, desigur, motivul pentru care el a devenit avocat, în speranţa că ajutorul dat celor defavorizaţi îi spală greşelile. Doar că posibilitatea ca Jesse să fie încă în viaţă îl aruncă pe Mark într-un joc pe muchie de cuţit, în care orice sacrificiu merită făcut pentru aflarea adevărului.

O meditaţie pe seama inocenţei
Poate că The Five nu se bazează pe un roman al lui Harlan Coben ci doar pe o idee a sa, dar miezul poveştii ţine de o decizie neinspirată sau de o inacţiune cu urmări aparent fatale, un element recurent în opera scriitorului. Eroii săi sunt bântuiţi de un sumbru "dar dacă?" ce le otrăveşte existenţa, făcându-i să caute alinare în fel şi chip, iar aici nu fac excepţie Mark şi cei trei prieteni ai săi (cinciul titular fiind completat de Jesse), asupra cărora planează responsabilitatea morţii unui copil. Este interesant modul cum cei patru adolescenţi au transformat trauma într-un motivator pentru profesia lor viitoare: Mark ajunge avocat, Danny (O. T. Fagbenle din The Handmaid's Tale) poliţist, Slade (Lee Ingleby) administrează un centru pentru adolescenţi vulnerabili, iar Pru (Sarah Solemani) a devenit medic.

O poveste imprevizibilă
Dacă vrei să-ţi spunem adevărul, povestea din The Five nu punctează foarte bine la capitolul verosimil, dar excelează la capitolul imprevizibil. Coben şi scenariştii săi te învăluie în perdele de fum, piste false, răpiri şi sechestrări de persoane, distrăgându-ţi mereu atenţia de la firul principal al poveştii, destinul lui Jesse. În cunoscutul stil al serialelor poliţiste fiecare episod are un punct culminant ce te ia prin surprindere şi îţi dejoacă aşteptările. Încă ceva, poate ai văzut zeci de astfel de seriale şi crezi că simţi de departe deznodământul, dar suntem aproape siguri că nu se va întâmpla şi cu The Five.

O incursiune în opera lui Harlan Coben
Romanele poliţiste ale lui Harlan Coben s-au vândut în peste 75 de milioane de exemplare în întreaga lume. După succesul lui The Five, Netflix l-a cooptat într-o altă ecranizare după un roman al său, Safe (în care rolul principal este interpretat de Michael C. Hall, alias Dexter), iar succesul acesteia a dus la un contract gigantic: 14 dintre romanele autorului vor fi ecranizate în următorii cinci ani, Coben servind drept creator sau producător executiv pentru toate aceste proiecte. Au apărut deja The Stranger, miniseria poloneză The Woods şi serialul spaniol El inocente, iar Stay Close se va lansa la anul.

Focus Sat TV este inclus în toate pachetele TV satelit Acces precum și în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TV.

Încearcă aplicația Focus Sat gratuit 7 zile și vezi oricând serialul Secretul celor cinci disponibil în biblioteca VOD, alături de alte producții de succes Canal+, precum Paris Police 1900, Baron Noir (3 sezoane), Pedagogul (2 sezoane), ZeroZeroZero, Moscow Noir sau Nox.

Luna noiembrie te întâmpină cu o nouă ofertă TV online. La activarea unuia din cele 2 pachete TV online, Play TV sau Play TV Extra, beneficiezi de 30% reducere în prima lună. Convinge-te, testează gratuit aplicația Focus Sat timp de 7 zile.

Exploreaza subiecte similare:

Sarah Solemani, Lee Ingleby, O.T. Fagbenle, Michael C. Hall, The Stranger, Tom Cullen, Harlan Coben, The Five

Alte știri din cinema

Următorul blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal va fi...

Pitt, Jerry Bruckheimer şi echipa lui Top Gun 2 fac un film IMAX care ar trebui să spulbere Jurassic World 4

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells