3 Body Problem: când universul îţi face cu ochiul şi tu faci pe tine de frică

de Ştefan Dobroiu în 15 Mar 2024
Spectaculosul serial Netflix se lansează pe 21 martie

Sunt puţine serialele mai pline de idei şi mai susceptibile să sondeze profunzimile umanităţii decât 3 Body Problem, producţia inspirată de trilogia SF a chinezului Liu Cixin. Creat de David Benioff, D. B. Weiss şi Alexander Woo (primii doi răspunzători de o altă celebră ecranizare ce a dominat televiziunea americană timp de aproape un deceniu, Game of Thrones), 3 Body Problem te învăluie într-o discuţie complexă despre viitorul umanităţii, despre salvarea (cu orice preţ) a Pământului şi despre responsabilitate.

Prin amabilitatea Netflix am putut vedea toate cele opt episoade ale primului sezon. Am primit în acelaşi timp şi o lungă listă de elemente ale poveştii pe care Netflix le consideră spoilere şi care sabotează în parte scrierea unei cronici mai aplicate. Ce îmi e clar este că 3 Body Problem nu doar că are un mare potenţial să fascineze, ci şi să ne provoace la o meditaţie relevantă şi personală despre viitorul umanităţii şi de ce suntem în stare, ca rasă, pentru a nu-l compromite.

Am auzit de trilogia lui Liu, dar nu am citit-o, şi am dat play fără să fi văzut vreun trailer, deci poziţia pe care mă situez poate fi diferită de cea a unui fan înfocat al sursei literare. Poate că ecranizarea o simplifică într-un fel sau altul, dar ce adaptare nu face asta? În orice caz, este impresionantă eficienţa cu care Benioff, Weiss şi Woo adaugă strat după strat unei poveşti ce începe cu o serie de zeci de sinucideri bizare în rândul comunităţii ştiinţifice. Şi ce să însemne când marile centre universitare fac descoperiri ce contrazic sau de-a dreptul spulberă tot ce ştiam anterior despre cum funcţionează lumea şi universul?

După un preambul localizat în timpul Revoluţiei Culturale chineze, în 1966, povestea se mută în zilele noastre, când marile puteri ale lumii se coalizează pentru a investiga o serie de fenomene bizare. Este omenirea în pericol? Poate fi ea salvată? Merită ea să fie salvată? Sunt câteva întrebări extrem de importante care primesc răspunsuri diverse ce pun bazele unei poveşti complexe despre credinţă, sacrificiu pentru binele comun şi ecologie, făcând în acelaşi timp un slalom ataşant între mizele globale ale poveştii şi cele personale ale personajelor principale.

Poate că cei mai mulţi spectatori se vor lăsa captivaţi de alăturarea vocilor globale, de obicei aflate în disonanţă, într-un cor de a cărui armonie depinde însăşi supravieţuirea umanităţii. Dar poate că cel mai bântuitor aspect al serialului este tristeţea unui anumit personaj care priveşte peisajul dezolant lăsat de defrişarea a mii şi mii de arbori seculari. Dincolo de evoluţia imprevizibilă a poveştii, nu putem trece cu vederea faptul că umanitatea chiar acolo se află, blocată în acea iresponsabilitate ce ameninţă viitorul generaţiilor următoare. Şi noi la cine să apelăm pentru a ne salva?

Nu sunt multe seriale SF recente în stare să facă mai mult decât să-şi distreze publicul. Alături de titluri precum Westworld, care şi-a înstrăinat din păcate fanii în ultimele sezoane, For All Mankind şi mai recentul Silo, 3 Body Problem va deveni sigur un titlu obligatoriu al genului.

Exploreaza subiecte similare:

3 Body Problem, For All Mankind, Silo, Westworld

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells