20 de filme care te fac să lupţi pentru visurile tale

de Gloria Sauciuc în 8 Sep 2016
„Un film ne poate oferi inspirația de care avem nevoie pentru a ne mobiliza și a reuși”

Psihologul clinician Nikki Martinez a alcătuit - pentru Huffington Post - o listă cu 20 de filme ce, prin puterea exemplului, ne pot inspira să ne urmăm visurile și să privim obstacolele, ba chiar propria viață, cu alți ochi. Doctor în psihologie, doamna Martinez face deseori trimiteri, în ședințele sale de psihoterapie, la filme cu valențe motivaționale. „De multe ori, nu putem pune în cuvinte ceea ce gândim, simțim sau dorim ori ne blocăm când avem alegeri de făcut sau în fața unor probleme. Însă un film ne poate oferi inspirația de care avem nevoie pentru a ne mobiliza și a reuși”, e de părere clinicianul. Iată lista celor 20 filme alese de specialist.

1. Viața lui Pi/Life of Pi (2012)
Povestea unui tânăr care supraviețuiete în largul oceanului, luptând cu pericolele, oferă o lecție despre fiecare dintre noi dar și despre relația cu Divinitatea, folosindu-se doar de un băiat, o barcă și un tigru. Este povestea extraordinară a lui Pi și a unui tigru fioros ca singur tovarăș al său. Lecția filmului e legată de povestea pe care tu, ca privitor, alegi să o crezi. Ești o persoană care crede doar ceea ce vede sau una care crede în miracole? Clinicianul notează că băiatul spune o vorbă de duh - „toată viața devine un gest de a lăsa în urmă dar ce doare cel mai mult e a nu-ți lua un răgaz pentru a spune la revedere”.

2. Culoarea sentimentelor/The Help (2011)
 Acest film este emoționant în mai multe feluri. Sunt multe personaje cu care poți rezona și care te pot inspira. De la cei care și-au riscat viața și locul de muncă până la cei care și-au riscat relațiile și reputația pentru ca adevărul și poveștile reale ale celor care au trăit o viață de opresiune și de maltratare să fie cunoscute de toată lumea. Aceste femei curajoase s-au unit, indiferent de consecințe, pentru a se asigura că poveștile lor au fost spuse. Acțiunea se desfășoară în Jackson, Mississippi, în anii ‘60. Povestea pune în scenă relația care se construiește între trei femei diferite, dar extraordinare, o prietenie greu de imaginat, consolidată în jurul unui proiect editorial secret, care încalcă normele sociale și care le supune pe cele trei femei unui mare risc.

3. Amadeus (1984)
 Este un film despre un copil cu geniu muzical. El a trăit o viață sălbatică și scandaloasă, dar a lucrat continuu și a creat muzică ce inspiră oamenii chiar și în zilele noastre. Talentul său a fost invidiat și admirat. A murit prea tânăr, și cu siguranță ar mai fi creat capodopere. Mozarte este un exemplu de ceea ce se poate realiza într-un timp scurt când iubești ceea ce faci, concluzionează psihologul.

4. 127 de ore (2010)
 Dacă a existat vreodată o poveste despre voință pură și dorința aprigă de a supraviețui, atunci este „127 de ore”. Până unde a mers acest bărbat pentru a supraviețui și faptul că a ales să nu renunțe este de neimaginat pentru majoritatea oamenilor. Dar atât de departe am putea merge pentru a trăi. Iată câtă voință avem în noi! Filmul spune povestea adevărată a remarcabilei aventuri a alpinistului Aron Ralston (James Franco) pentru a se salva după ce un bolovan a căzut și i-a zdrobit brațul și îl blochează într-o fantă izolată dintr-un canion din Utah.

5. Zbor deasupra unui cuib de cuci/One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
Ar putea părea o alegere care nu este evidentă pentru toată lume, dar este într-adevăr o poveste despre posibilitate, speranță și despre ce se află în fiecare dintre noi. Este povestea unui om care a simulat boala psihică pentru a evita pedeapsa. Este pus alături de persoane care se identifică din păcate cu boala. El le-a arătat că pot avea un scop în viață, speranțe și vise și că ar fi bine să-și dea singuri o șansă la fericire.

6. O fată de milioane/Million Dollar Baby (2004)
Aceasta este povestea unei femei cu mult curaj. Nu i-a fost frică să urce în ring și să o arate. Ea nu pare să se teamă de nimic, nici de moarte în cele din urmă, și cere ajutorul când nu se putea ajuta singură să ia decizia finală, pe care unii ar putea-o vedea ca renunțare, dar alții, sperăm, ca o demonstrație de mare putere interioară.

7. The Descendants/Descendenții (2011)
George Clooney a fost nedreptățit pentru că nu a primit Oscarul pentru acest rol de tată care se confruntă cu durerea și cu o presiune extraordinară, dar care dă dovadă de har, tărie și iubire în toate situațiile în care îl pune viața. El devine o persoană mai bună și mai ales un tată mai bun. Matt King (George Clooney), soț și tată a două fete, trebuie să-și reexamineze trecutul și să-și croiască un drum spre viitor când soția lui are un accident.

8. Lincoln (2012)
 Filmul este o părticică din viața unui om care a fost cu mult înaintea timpului său. Era curajos și nu-i era teamă să spună ceea ce gândește, să încerce să facă ce este bine, chiar dacă mulți în jurul lui îi spun mereu că el greșește. Lincoln este cu adevărat o sursă de inspirație. Abraham Lincoln este primul președinte american care a abolit sclavia și a desăvârșit unitatea statelor americane.

9. Ceva creat de Dumnezeu/Something the Lord Made (2004)
Este povestea echipei unui medic și a partenerului său care au salvat nenumărate vieți dezvoltând o intervenție chirurgicală complexă, by-pass-ul cardiac. Filmul a arătat că oamenii aparent obișnuiți sunt capabili de lucruri incredibile dacă li se oferă șansa și dacă cineva crede în ei și în ideile lor.

10. Erin Brockovich (2000)
Este povestea unei femei obișnuite, care a realizat lucruri extraordinare atunci când i s-a dat ocazia. Ea a avut încredere în sine și în ceea ce era corect. Nu s-a mulțumit cu „nu” drept răspuns și a făcut dreptate pentru cei care ar fi fost uitați dacă ea n-ar fi pus atâta pasiune pentru cazul lor. Într-o lume în care eroii sunt adesea într-un număr foarte mic, povestea lui Erin Brockovich ne aduce aminte de puterea spiritului uman. Pasiunea, tenacitatea și dorinta ei neclintită de a lupta pentru drepturile concetățenilor săi au sfidat un destin potrivnic. Erin descoperă din întâmplare câteva dosare medicale plasate în niște fișiere funciare la cabinetul avocatului ei. Ea descoperă în urma unei investigații o afacere de mușamalizare a unui caz privind contaminarea apei dintr-o mică localitate, ce a cauzat boli grave în rândul populației.

11.  Piciorul meu stâng/My Left Foot: The Story of Christy Brown (1989)
Este povestea cuiva care nu s-ar fi spus dacă nu era extrem de îndrăgostit de viață, dar limitat ca modalitate de exprimare. Cineva care nu a renunțat, ci a găsit modalități de a se adapta și de a realiza tot ce și-a pus în minte. Încă de la nastere, Cristy suferă de multiple diabilități, în urma unei paralizii cerebrale. Doctorii îl etichetează ca fiind „o legumă”. Cu o voință de fier, el reușeste să își direcționeze toate gesturile către piciorul stâng, singura parte a corpului asupra căreia are control. Cu ajutorul piciorului, Cristy dă naștere unor opere de artă îndelung aclamate de criticii de specialitate și unor volume de poezii și nuvele de succes. Cu un singur picior, așadar, un om ne-a arătat că perseverența și speranța duc la lucruri minunate.

12. Sideways (2004)
Această poveste ne arată că, indiferent de cât de mult am greșit, de câte alegeri proaste am făcut în trecut, toate acestea nu ne definesc, căci există întotdeauna speranță pentru viitor. Cu un pic de curaj și încredere în sine, mereu este posibil să trăim fericiți până la adânci bătrâneți.

13. Nebunia regelui George/The Madness of King George (1994)
Cred că inspirația acestui film a fost faptul că soția (Helen Mirren) personajului și cei din jurul lui nu au renunțat la el, deși părea că și-a pierdut mințile, a scris clinicianul. El a fost și este considerat încă un mare om și lider. Suntem în Anglia anului 1788, iar George al III-lea (Nigel Hawthorne) la vârsta de 50 de ani, pare că a luat-o razna. Dupa 30 de ani de monarhie, regele care a fost un om dedicat familiei și în egală măsură Angliei, are un comportament bizar si deloc potrivit cu pozitia sa. Doctorii chemati, cu toate cunostintele si leacurile lor sofisticate nu au reusit sa gaseasca vreo solutie in calea acestei nebunii, iar între timp intervin interese familiare și de stat. Anglia pare pierdută. Oare mai este în stare George să o conducă? Din fericire apare ciudatul doctor Willis care salvează situația.

14. The Blind Side/Povestea unui campion (2009)
 Acest film este o sursă de inspirație pentru că ne-a arătat bunătatea și puterea spiritului uman. Este despre o familie care a făcut ceea ce a considerat că este corect pentru cineva necunoscut, pur și simplu pentru că au simțit că asta trebuia să facă. Au schimbat o viață și au arătat că, prin iubire și susținere, oamenii pot realiza lucruri mărețe. Michael Oher este un adolescent afro-american, analfabet, și supraponderal, din Memphis, provenit dintr-o familie cu 13 copii în care tatăl a fost ucis, iar mama este dependentă de droguri, care a fost plasat de 6 ori în familii adoptive și a fugit de fiecare dată pentru a duce o existență dificilă și periculoasă pe străzi. Norocul băiatului se schimbă atunci când este adoptat de către soții Leigh Anne și Sean Touhy.

15. Argo (2012)
 Este un film epic uimitor, bazat pe o poveste adevărată. Să știi că acești oameni au existat, să știi că și-au riscat viața pentru a salva necunoscuți pentru că era ceea ce tebuia să facă este o sursă de inspirație. Povestea a arătat cum curajul și puterea, precum și dorința de a face ceea ce trebuie, pur și simplu pentru că așa este corect și nu pentru faimă, te fac un adevărat erou, iar eroismul ar trebui să rămână secret. Bazat pe evenimente reale, thrillerul dramatic Argo prezintă o operațiune sub acoperire, pe viață și pe moarte, de salvare a șase americani. Acțiunile au avut loc în timpul atacului iranian soldat cu luare de ostatici, filmul concentrându-se pe rolul mai puțin cunoscut pe care l-au jucat CIA și Hollywood, informații declasificate la mulți ani după eveniment.

16. Mai mult decât ficțiune/Stranger Than Fiction (2006)
 Aceasta este povestea unui om aparent timid și introvertit, care a mers împotriva destinului menit pentru el, ca să trăiască viața pe care și-o dorea. El este un erou neașteptat în povestea vieții lui, iar aceasta face filmu să fie atât de original. În Stranger Than Fiction Will Ferrell îl interpreatează pe Harold Crick, un agent al Fiscului american a cărui lume este întoarsă cu susul în jos când începe să audă că viața lui este povestită de un narator pe care doar îl poate auzi. Naratorul, Kay Eiffel (Emma Thompson), un autor de romane tragice aproape uitat, se chinuie să își termine ultima și cea mai bună carte, neștiind că protagonistul ei traiește și este în mod incontrolabil ghidat de cuvintele ei.

17. Strălucirea eternă a minţii neprihănite (2004)
Acest film este emoționant pentru că arată puterea iubirii, a unei legături, a destinului a doi oameni. Povestea ne redă speranța că, dacă suntem meniți să fim cu cineva sau să o luăm pe o anumită cale, vom ajunge în cele din urmă acolo, scrie psihologul.

18. Viața e frumoasă/La vita è bella (1997)
 Este o poveste minunată care arată până unde ar merge un tată ca să-și protejeze fiul de ororile și realitățile războiului. El își folosește dragostea și imaginația pentru a crea o lume plină de frumos și speranță, așa încât copilul lui să nu trăiască realitățile întunecate care se întâmplă în jurul lui.

19. The Truman Show (1998)
 Este povestea unui om care are voința excepțională și curajul de a părăsi tot ce a cunoscut-o vreodată pentru a explora și a experimenta ceea ce este real și ceea ce ar putea deveni. Ar fi putut rămâne cu ceea ce știa și era comod, dar a ales să persevereze în ciuda tuturor obstacolelor, să vadă ce era posibil pentru el. Toată viața lui se petrece în fața unor camere ascunse de televiziune, de existența cărora numai el, actorul principal nu are habar!Bun venit la "Truman Show". Întreaga lume se uită. Aflând de toate astea, viața aparent liniștită a lui Truman devine un coșmar, iar el este tot mai hotărât să scape, oricât de mare ar fi prețul.

20. Revenire la viață/Awakenings (1990)
 Este o poveste despre speranță și posibilități. Ea arată ce pot și ar face oamenii, chiar dacă au la dispoziție puțin timp să o facă. Ce ar fi important pentru ei, ce ar vrea să realizeze, ce ar face mai întâi? Povestea arată care ar fi prioritățile, visele și speranțele unor oameni obișnuiți, chiar și pentru o perioadă scurtă de luciditate. Malcolm Sayer (Robin Williams), un doctor nou venit, află că o secție a spitalului este plină cu pacienți catatonici, victime ale unei epidemii de encefalită petrecută cu mulți ani în urmă. Malcom este tulburat de situația precară a acestor oameni, dar și de faptul că sunt în această stare de decenii. După ce găsește un posibil remediu medicamentos, doctorul cere permisiunea să îl încerce pe Leonard Lowe (Robert De Niro), unul dintre pacienți.

Exploreaza subiecte similare:

Life of Pi, The Help, Amadeus, 127 Hours, One Flew Over the Cuckoo's Nest, Million Dollar Baby, Something the Lord Made, Descendants, Erin Brockovich, My Left Foot: The Story of Christy Brown, Sideways, The Madness of King George, The Blind Side, Awakenings, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Argo, Stranger Than Fiction, La Vita e bella, The Truman Show

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 8 septembrie 2016 20:42
Doar doua filme nu am vazut din lista...Dar voi recupera...
CPU pe 9 septembrie 2016 11:23
doamna psiholog nu prea are cultura cinematografica. Rudy ar trebui sa fie pe lista
Theodor2011 pe 10 septembrie 2016 18:53
Am vazut aproape toate filmele prezentate in acest articol. Filme cu povestile individuale ale unor eroi, unele sunt biografice sau bazate pe intamplari reale ce au in prim-plan povestea unor oameni care si-au indeplinit visurile nepierzandusi speranta si luptand pana la capat. De aici si legatura intre povestile eroilor din aceste filme si titlul articolului ''20 de filme care te fac să lupţi pentru visurile tale''
firefox3 pe 11 septembrie 2016 18:07
The pursuit of happyness ar trebui sa fie in top 3.
http://www.cinemagia.ro/filme/the-pursuit-of-happyness-in-cautarea-fericirii-15016/

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells