Articole Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street

(2007)

Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street

Despre realizatori

TIM BURTON (regizor). In 2005, Tim Burton a regizat aventura fantastica "Charlie and the Chocolate Factory", cu Johnny Depp si Freddie Highmore. Bazata pe scrierea lui Roald Dahl, filmul a obtinut un succes rasunator de casa si din partea criticii, continuand si acum sa delecteze publicul de pretutindeni. in acelasi an produsese si regizase comedia neagra de animatie "Corpse Bride", in care a folosit vocile inconfundabile ale lui Johnny Depp si Helena Bonham Carter.

Filmul anterior acestora a fost "Big Fish", in care au jucat Ewan McGregor, Albert Finney, Jessica Lange si Billy Crudup.

Inainte de "Big Fish", Burton a asigurat regia remake-ului "Planet of the Apes", film care l-a adus in colaborare cu Richard D. Zanuck. Remake-ul lui Burton, in care au jucat Mark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham Carter, Michael Clarke Duncan si Kris Kristofferson a fost hit-ul de box office al verii anului 2001.

Toate filmele lui Tim Burton sunt renumite pentru lumea detaliata si imaginativa pe care o creeaza regizorul in jurul povestirii. Creativitatea sa e ilustrata si de filmele: "Pee-wee’s Big Adventure", "Beetlejuice", "Batman", "Edward Scissorhands", "Batman Returns", "Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas", "Ed Wood", "Mars Attacks!" si "Sleepy Hollow".

In 1989, Burton a regizat blockbuster-ul "Batman", in care au jucat staruri ca Jack Nicholson, Michael Keaton si Kim Basinger. Dupa triumful acestui film, Asociatia Nationala a Patronatelor din Teatru (NATO) i-a conferit lui Burton titlul de regizorul anului. Filmul sau a mai obtinut si premiul Academiei de Film pentru cea mai buna regie artistica.

"Edward Scissorhands", cu Johnny Depp, Wiona Ryder si Diane Wiest, a fost la randul sau, unul dintre cele mai mari hituri ale sezonului de iarna din 1990, fiind apreciat pentru viziunea sa originala si atmosfera sa de basm. In 1992, Burton a explorat inca o data lumea intunecata din Gotham City, in filmul "Batman Returns", filmul cu cele mai mari incasari ale anului, in care au jucat Michelle Pfeiffer, in rolul formidabilei Catwoman si Danny DeVito, in rolul pinguinului.

Burton a produs si regizat "Mars Attacks!", o comedie stiintifico-fantastica, inspirata de originalele card-uri comerciale Topps, in care a jucat o pleiada de 20 de actori celebri, inclusiv Jack Nicholson, Glenn Close, Danny DeVito si Annette Bening.

In 1999, Burton a regizat "Sleepy Hollow", film inspirat de povestea lui Washington Irving, avandu-i pe generic pe Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson si Michael Gambon. Filmul a fost nominalizat la trei premii ale Academiei, inclusiv pentru costume si imagine si a castigat Oscarul pentru cea mai buna regie artistica.

STEPHEN SONDHEIM (muzica si textele) este unul dintre cei mai buni si respectati compozitori si textieri ai lumii la ora actuala.

In 1979, el a scris muzica si versurile pentru productia originala "Sweeney Todd", care ilustra un libret al lui Hugh Wheeler, bazat pe o piesa de teatru de Christopher Bond. Ea s-a jucat pe Broadway in 1979 si a castigat 8 premii Tony, inclusiv la categoria cel mai bun muzical, si un premiu Grammy.

Pentru marele ecran, el a compus muzica filmului "Stavisky" (1974) si a participat cu compozitii proprii la muzica filmului "Reds" (1981), ca si cu melodii pentru "Dick Tracy" (1990), film pentru care a obtinut premiul Academiei, la categoria Cel mai bun cantec original.

DARIUSZ WOLSKI (director de imagine) a incheiat recent cooperarea sa cu regizorul Gore Verbinski la filmele de aventuri: "Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest" si "Pirates of the Caribbean: At the World’s End", ambele interpretate de Johnny Depp. Wolski a mai colaborat cu Verbinski si la primul film al "Piratilor", "The Curse of the Black Pearl", ca si la "The Mexican", cu Brad Pitt si Julia Roberts.

Printre alte proiecte cinematografice la care a lucrat se afla: "The Crow" si "Dark City", de Alex Proyas; "The Fan" si "Crimson Tide"(pentru care Wolski a fost nominalizat la premiul ASC), de Tony Scott; "A Perfect Murder", de Andrew Davis; "Hide and Seek", de John Polson, "Bad Company", de Joel Schumacher; "Romeo Is Bleeding", de Peter Medak si "Land of Little Rain", de Evelyn Purcell.

DANTE FERRETTI (scenograf) este unul dintre cei mai renumiti si solicitati scenografi ai lumii cinematografice contemporane, care a lucrat cu regizori de calibrul lui Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini, Terry Gilliam, Neil Jordan si Martin Scorsese.

In 2004, el a castigat premiul Academiei pentru cea mai buna regie artistica, pentru filmul "The Aviator" al lui Scorsese, onoare pe care a impartit-o cu Francesca Lo Schiavo, care a asigurat decorurile. Ferretti si Scorsese colaborasera anterior si cu ocazia filmelor: "Casino", "Bringing Out the Dead", "Gangs of New York" - film nominalizat la premiul Academiei, "The Age of Innocence" si "Kundun".

Alte realizari cinematografice includ: "Cold Mountain", adaptarea pentru ecran a romanului de razboi al lui Charles Frazer, regizat de Anthony Minghella, "Titus", de Julie Taymor, "Meet Joe Black", de Martin Brest, "The Name of the Rose", de Jean-Jacques Annaud, "La Nuit de Varennes", de Ettore Scola, "La Pelle", de Liliana Cavani, "The Working Class Goes to Heaven", de Elio Petri, "Interview with the Vampire", de Neil Jordan, "Hamlet", de Franco Zeffirelli si "The Adventures of Baron Munchausen", de Terry Gilliam, filme care, toate, au obtinut nominalizari la premiile Academiei.

Ferretti a realizat scenografia pentru cinci filme ale lui Pier Paolo Pasolini si cinci pentru Federico Fellini: "La Voce Della Luna", "Ginger and Fred", "And the Ship Sails On", "City of Women" si "Orchestra Rehearsal".

Ferretti a fost nominalizat de opt ori la Oscar pentru: "Gangs of New York", "Kundun" (pentru care a avut doua nominalizari, dintre care una pentru costume), "Interview with a Vampire", "The Age of Innocence", "Hamlet", "The Adventures of Baron Munchausen" si "The Aviator", pentru care a si luat Oscarul. Scenografului i-au fost decernate doua premii BAFTA, unul pentru "Interview with a Vampire" si celalalt pentru "The Adventures of Baron Munchausen".

Parerea unei cinefile Despre actori
jinglebells