Articole Rocky Balboa

(2006)

Rocky Balboa

Despre producție

Ca si precedentele filme, Rocky Balboa este realizat dupa scenariul lui Sylvester Stallone, care este si regizor, producator si interpret principal. Doi actori isi reiau aici rolurile: Burt Young (Paulie, cumnatul si prietenul de-o viata al lui Rocky) si Pedro Lovell (Spider, un fost adversar care lancezeste in restaurantul lui Rocky, neavand unde sa se duca). Din distributie mai fac parte: Geraldine Hughes in rolul lui Marie, azi mama celibatara care, adolescenta fiind, se certase cu Rocky, din cauza ca acesta, dupa ce o salvase dintr-o ambuscada de cartier, ii facuse morala pe tema amicilor sai delincventi; James Francis Kelly in rolul fiului lui Marie, Steps, Milo Ventimiglia in rolul lui Robert, unicul fiu al lui Rocky, al carui scop in viata este de a iesi din umbra celebrului sau tata si boxerul Antonio Tarver, campion la categoria semigrea, in rolul lui Mason 'The Line' Dixon, campionul mondial din film.

Rocky, produs de Irwin Winkler si Robert Chartoff, a fost lansat de United Artists in 1976, devenind imediat un succes rasunator de box-office. Filmul a avut 10 nominalizari la Oscar, castigand Oscar-ul pentru cel mai bun film, intrecand filme celebre precum Taxi Driver si Network. Regizorul John G. Avildsen si realizatorii montajului Richard Halsey si Scott Conrad au fost distinsi cu Oscar. Sylvester Stallone a fost nominalizat la doua Oscar-uri – pentru cel mai bun actor si pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, actorii Talia Shire, Burt Young si Burgess Meredith au fost nominalizati la Oscar, iar compozitia muzicala "Gonna Fly Now" de pe coloana sonora a filmului a fost distinsa cu o nominalizare.

La 30 de ani de la Rocky, Sylvester Stallone spera ca ideea care sta la baza acestuia – orice este posibil daca crezi suficient de tare - sa aiba rezonanta in sufletul noii generatii. "Este un vis universal, acela de a ti se oferi sansa unica in viata. E posibil sa nu reusesti s-o valorifici, dar macar ai incercat. Cred ca frustrarea majoritatii oamenilor vine din faptul ca nu au intalnit acea sansa", spune Stallone.

"In Rocky Balboa, personajul principal s-a intors, din multe puncte de vedere, la genul de existenta pe care o ducea la inceputuri, in primul film, o existenta singuratica, insa lipsita de naivitatea de odinioara. A devenit mai intelept, mai calm, mai rezonabil", continua Stallone. "In acelasi timp, si-a pierdut unicul sprijin moral pe care il avea. Sotia sa, Adrian, a murit de cancer, lasandu-l singur intr-o lume haina, fiul sau il ignora, iar el se regaseste lipsit de tel, nestiind incotro sa se indrepte."

Incercarile repetate ale lui Rocky de a se apropia de fiul sau raman fara succes. "Legatura lor afectiva n-a fost niciodata foarte puternica. Robert sufera din cauza faptului de a fi crescut in umbra unui tata celebru, cu care nu poate rivaliza. De aceea, isi alege un mod de viata diametral opus fata de acela al tatalui sau." explica Stallone. Rocky si-ar dori din tot sufletul sa poata comunica cu fiul sau. "Ar vrea sa-i arate ca viata nu e numai raze de soare si curcubee pe cer, ci o lupta in care trebuie sa stii sa te lupti. Important nu este cat de tare stii sa lovesti, ci cat de multe lovituri esti capabil sa incasezi fara a cadea la pamant. Aceasta este esenta lui Rocky."

Refuzat fiind de propriul sau fiu, Rocky incearca sa se apropie de fiul lui Marie, Steps si le propune amandurora sa vina sa lucreze la restaurantul sau. "intr-un fel, Rocky devine mentorul si protectorul lui Marie si al fiului ei. Atentia deosebita pe care i-o acorda lui Step da, in cele din urma, roade." spune Stallone. "Initial, Steps nu are incredere in Rocky, dar apoi realizeaza ca nu este deloc un om rau si ca ii vrea doar binele", explica James Francis Kelly III, interpretul lui Step. Marie si Step ii ofera comunicarea umana de care Rocky are atata nevoie.

Dixon a castigat toate meciurile, dar cu toate acestea nici macar proprii sai fani nu il respecta. Managerii lui sunt decisi sa schimbe aceasta stare de lucruri, prin intermediul meciului cu legendarul Rocky. "Tehnic vorbind, Rocky nu si-a pierdut titlul de campion fiind invins pe ring, ci s-a retras pur si simplu. Prin urmare, intr-un anumit sens, si Rocky si Mason Dixon sunt campioni. El ii garanteaza lui Rocky ca nu va fi accidentat in meci si astfel toata lumea iese in castig", comenteaza actorul A.J. Benza, interpretul lui L.C. Luco, managerul lui Dixon. "Mason nu intelege de ce publicul nu-l simpatizeaza si nu este de partea lui. De-abia cand urca pe ring alaturi de Rocky intelege ca respectul oamenilor trebuie castigat", adauga Antonio Tarver, interpretul lui Dixon.

Cand Rocky accepta confruntarea, riscand sa fie lovit si umilit, Marie ii reaminteste ca, daca pentru Mason meciul este o chestiune de publicitate, pentru el nu trebuie sa fie acelasi lucru. "Este, de fapt, o lupta cu tine insuti. Mason este un boxer cu capacitati net superioare, dar ii lipseste un lucru: n-a fost niciodata pus intr-o situatie extrema. N-a avut niciodata ocazia sa dovedeasca ce poate. si ultimul lucru la care se asteapta este sa trebuiasca sa lupte pentru titlul si onoarea sa cu un om de 58 de ani. Pentru prima data in viata, campionul trebuie sa dovedeasca tuturor ca merita acest titlu si ca nu s-a investit in el de pomana", explica Stallone.

"Rocky lupta pentru tot ceea ce are mai drag in viata – pentru Adrian, pentru Robert, pentru Marie si Steps, pentru Paulie – si pentru toti cei care au crezut in visul sau. Singurul lucru de care trebuie s-o asculti este inima ta", spune Stallone.

Pentru Stallone, acest film constituie ocazia de a demonstra ca, atunci cand iti doresti ceva cu adevarat, nimeni si nimic nu te poate impiedica sa lupti pentru acel lucru. "Bineinteles, trebuie sa fii realist. Nu poti face lucruri fizic imposibile, dar poti merge mult mai departe decat te cred ceilalti capabil, daca crezi in ceea ce faci. Este un film despre loialitatea fata de tine insuti si fata de cei pe care ii iubesti", conchide actorul.

Despre actori
jinglebells