Articole Push

(2009)

Războiul minții

Puteri si personaje

Movers – Nick Gant (Chris Evans), un “mover” care face parte din a doua generatie, poate transporta obiecte prin spatiu cu puterea mintii. De la zaruri, la arme, la trupul unui inamic, un “mover” poate manipula lumea fizica in beneficiul propriu.

Watchers – Un “watcher” are capacitatea de a vedea viitorul. Unii, cum e Cassie Holmes (Dakota Fanning), produc imagini detaliate ale viziunilor lor. Problema watcher-ilor este ca viitorul poate fi schimbat de evenimente mari sau mici, asa ca trebuie sa verifice in permanenta, pentru a se asigura ca viziunile lor trecute sunt corecte in continuare.

Pushers – Mult mai avansat decat cei cu puteri telepatice, care comunica prin ganduri, push-erul poate implanta idei atat de puternic in mintea subiectului, incat acestuia ii e imposibil sa le deosebeasca de propriile lui ganduri sau amintiri. Atat Kira (Camilla Belle) cat si Carver (Djimon Honsou) sunt push-eri, cei mai temuti si mai periculosi dintre cei inzestrati cu puteri paranormale.

Stitches – Un medium vraci cum e Stowe (Maggie Siff), care poate sa-si aseze mainile pe o persoana si sa le vindece ranile, dar, atentie - daca superi un stitch, el sau ea poate readuce pacientul la stadiul dinainte.

Shifts – Ca si copoii umani, shifts-ii pot lua urma prazii dupa miros, chiar daca tot ce le trebuie e o periuta de dinti veche de un deceniu. Temuti de ceilalti parteneri cu puteri paranormale, shifts-ii sunt adesea folositi de catre Divizie pentru a-si vana victimele.

Shadows – Shadows-ii precum Pinky Stein (Nate Mooney) isi pot folosi puterea mintii pentru a ascunde orice - de la un medium renegat la un zgarie-nori - de shifts. Dar nu pot ascunde oamenii sau obiectele decat temporar de watcher.

Bleeders – au capacitatea de a sparge sticla si vasele de sange cu sunetul vocii lor.

Shifts — O persoana cu puterea aceasta nu are niciodata nevoie de bani. Un shift ca Hook (Cliff Curtis) poate face ca orice obiect sa para altceva decat este. Dar exista si un neajuns: efectul nu dureaza mult.

Wipers – Un wiper poate sterge orice amintire doar asezandu-si mainile pe subiect. Nick si Kira se duc la un wiper chinez pentru a-i tine pe watcher - care pot prezice actiunile bazate pe intentii - departe de urmele lor.

Razboiul mintii ofera celor patru personaje principale ale sale o ocazie exceptionala de a iesi din perimetrele lor de confort si de a intra in pielea unor personaje diferite de cele in care le-a mai vazut publicul inainte. De exemplu, trecerea Dakotei Fanning de la un copil-vedeta la statutul de actrita adolescenta. Djimon Hounsou il intruchipeaza pe primul raufacator si, in loc de o domnita aflata la ananghie, Camilla Belle interpreteaza o adevarata arma mortala.

Chris Evans, care joaca rolul lui Nick Gant, s-a trezit intr-o calatorie emotionala foarte complexa. "Nick are multi oameni dragi care l-au parasit fara motive, pe care el sa le stie. si asta l-a facut sa se izoleze."
"Sunt multe turnuri surprinzatoare si rasuciri in poveste.", spune Evans. "E ca dispozitiv care da paginile. Unii oameni sunt clar vazatori. Alti oameni pot transforma obiecte obisnuite. Nick e un miscator, ceea ce e o putere paranormala."

McGuigan l-a vazut pe Evans in filmul SF premiat Sunshine. "Am fost atat de impresionat de dedicarea lui in acest rol!", spune el. "si mi-a placut veridicitatea. Chiar daca e un barbat chipes, mie mi se pare real."
"Chris are exact ce trebuie pentru acest rol", spune Williamson. "Nick e un personaj atragator si vulnerabil, care e foarte diferit de oricare personaj din Fantastic Four - Cei 4 fantastici, in care a jucat inainte. A trebuit sa joace la toate nivelurile acestui personaj, in timp ce invata sa-si imbratiseze destinul."
"Chris a mai adus cu sine si un aspect fizic pe care i l-a imprumutat personajului, ceea ce e minunat, pentru ca, chiar daca filmul se concentreaza foarte mult asupra personajelor, exista si aspecte violente. Nu numai ca a imbratisat partea de actiune fizica, dar s-a si distrat copios. Cascadorul nostru a fost putin frustrat, pentru ca n-a apucat sa faca tot ce repetase."

Dakota Fanning o interpreteaza pe Cassie, o vazatoare sau o clar-vazatoare. La varsta de 14 ani, Fanning a avut mai multe interpretari remarcabile decat multi actori intr-o viata intreaga. Jucand alaturi de actori premiati cu Oscar precum Robert De Niro (Hide and Seek - "De-a v-ati ascunselea"), Denzel Washington (Man on Fire - "Pus pe jar"), Sean Penn (I Am Sam - "Eu sunt Sam") si cu Reese Witherspoon (Sweet Home Alabama - "Casa, dulce casa"), Fanning a fost copilul de la Hollywood timp de jumatate din viata. in Razboiul mintii, are un rol mult mai matur. "Nu exista actrita de 14 ani mai potrivita pentru a o interpreta pe Cassie.", spune Williamson. "Dakota e, categoric, o adolescenta acum. S-a produs o transformare fizica. N-ai mai vazut-o niciodata asa."

McGuigan vede in film o ocazie ca Fanning sa creasca, in sfarsit, atat in ochii publicului, cat si in cei ai industriei. "inca e fetita dulce din War of the Worlds - Razboiul Lumilor in ochii multor oameni. E timpul sa treaca prin faza de 14 ani, unde incepe sa fie mai obraznica."

Actritei i-a placut in mod special obraznicia si ironia personajului pe care l-a interpretat. "E foarte sarcastica si are niste replici amuzante in film.", spune Fanning. "Sunt lucruri pe care eu n-as putea sa le spun in viata reala, asa ca e distractiv. Se gandeste in principal la ea, dar, pe parcursul acestui film, invata sa-i lase si pe ceilalti sa participe in viata ei."

Partenerii de platou ai lui Fanning au fost impresionati de maturitatea talentului ei. "Dakota e o actrita incredibila.", afirma Williamson. "intelege nuantele. Poate ca Paul ar vrea ceva putin diferit, si atunci o intreaba: Poti face asta? Iar ea spune: Bine., de parca ar fi ceva foarte simplu, dar ofera pe urma o interpretare foarte sofisticata si nuantata."
Fanning insasi spune cu modestie: "Devin una cu personajul in momentul in care aud spunandu-se Actiune!, iar cand se spune Taiati!, s-a terminat. Cred ca e din cauza ca fac asta de cand eram foarte mica."

Razboiul mintii i-a oferit lui Fanning o ocazie de a lucra cu una dintre actritele ei preferate, Camilla Belle. "A jucat in filmul meu preferat cand eram mica, Annie: A Royal Adventure- Calatorie la Londra.", spune Fanning. "De cand am vazut filmul, am vrut sa lucrez cu ea. Mi-a fost ca o sora mai mare.Am fost la muzee de stiinta si am facut o multime de lucruri impreuna."

Belle, care o interpreteaza pe Kira, femeia misterioasa din centrul puzzle-ului, a jucat profesionist de la noua luni. "Ma regasesc foarte mult in Dakota.", recunoaste ea. "Niciuna dintre noi nu a studiat actoria. Am invatat practicand-o. Pe de alta parte, ea are un mod magic de a se prosti si de a fi plina de emotii odata ce porneste camera."

Williamson spune ca erau in cautarea unei anumite calitati la actrita care sa o interpreteze pe Kira. "Trebuia sa aiba o combinatie de prudenta si de vulnerabilitate. A trecut prin multe, dar la sfarsit e o rasucire a evenimentelor, si nu mai esti sigur ca e cine pretinde ca e."

Acest aer de mister a fost unul dintre lucrurile care au atras-o pe Belle la acest rol. "imi place la nebunie faptul ca Kira tine tot timpul publicul in suspans. Nu stii de a cui parte e. Nu o intelegi intru totul pana la sfarsit."
Ca actrita, Belle care puterea de a mentine atentia camerei orice ar face.", spune regizorul. "Cunoaste camera. O intelege si stie foarte bine cine e ea. imi place un actor care stie la ce se pricepe."
Belle ii spune lui McGuigan "cel mai linistit regizor cu care am lucart vreodata. isi tine intotdeauna cumpatul. E foarte excentric, nostim si deschis la orice ai vrea sa-i spui. si e cel mai la moda regizor cu care am lucrat vreodata. Eu si Djimon radeam de el astazi, pentru ca totul e foarte bine coordonat. Are tot timpul palariuta si iPodul in buzunar, precum si cafeaua."

Djimon Hounsou, de doua ori nominalizat la Premiul Oscar pentru interpretarile din Blood Diamond ("Diamantul sangeriu") si In America, si-a construit o cariera de succes portretizand personaje stoice si valoroase. "Cele mai multe dintre filmele lui Djimon fac apel la bunatatea si la inteligenta lui.", spune Williamson. "Aici, nu numai ca e baiatul rau, dar e seful marionetelor. Toata lumea face precum spune el. Iar Djimon e foarte calm si organizat, ceea ce l-a facut alegerea perfecta pentru acest personaj care controleaza totul in cea mai mare parte a filmului."

La cei 1,88m pe care ii are, Hounsou are o figura impozanta, lucru care n-a ramas neremarcat de partenerii lui de platou. "E minunat sa-l vezi in pielea acelui personaj si chiar i se potriveste.", spune Evans. "Simpla lui prezenta e remarcabila. Are o prezenta impunatoare si o voce grava, iar privirea... intr-o scena va tipa, iar eu sunt lac de sudoare imediat. Pur si simplu absoarbe tot aerul dintr-o incapere. Ma surptinde faptul ca n-a avut mai multe roluri negative."

"Nu m-am gandit niciodata la el ca bun sau rau.", spune McGuigan. "Nu-l folosim ca raufacator care-si rasuceste mustatile. il folosim mai mult ca raufacator inteligent. Sincer, cand il vezi pe Djimon Hounsou, oricum ar fi, bun sau rau, e acolo. Nu te poti abtine sa te uiti la el si sa te intrebi ce urmeaza sa spuna."
Hounsou a profitat de ocazia de a-si dezlantui baiatul rau din el. "imi place sa joc un rol negativ, mai ales a carui atitudine rautacioasa e justificata.", spune el. "Poti sa fii putin malitios."

Adevarul din spatele puterilor Prezentare
jinglebells