Articole Nowhere Boy

(2009)

John Lennon: Începutul unei legende

Despre distribuție

Sam Taylor-Wood

Sam Taylor-Wood s-a născut la Londra în anul 1967, este absolventă a Goldsmiths College și e membră a Mișcării Tinerilor Artiști Britanici. A avut numeroase expoziții de grup și individuale, printre care și cea la care a fost nominalizată pentru Premiul Turner (1998) și i s-a conferit premiul pentru Cel mai Promițător Artist Tânăr la Bienala de la Veneția (1997). Printre expozițiile individuale le enumerăm pe cele de la: Kunsthalle Zurich (1997), Muzeul de Artă Modernă din Louisiana, Humlebaek (1997), Hirshhorn Museum și Sculpture Garden, Washington DC (1999), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid (2000), Hayward Gallery, Londra (2002), Muzeul de Stat al Rusiei, St Petersburg (2004), MCA, Moscova (2004), BALTIC, Gateshead (2006), MCA Sydney (2006), MoCA Cleveland (2007) și Muzeul de Artă Contemporană, Houston (2007).

În 2008, Taylor-Wood a regizat primul ei film de narațiune, scurt metrajul Love You More, scris de Patrick Marber și produs de Anthony Minghella, care s-a înscris în Principala Competiție pentru premiul Palme d’Or la Festivalul Filmului de la Cannes. Filmul a mai fost nominalizat și pentru premiul BAFTA, în 2009. Nowhere Boy/John Lennon:Începutul unei legende este filmul ei de lung metraj de debut regizoral.

Matt Greenhalgh

Cariera de scenarist a lui Matt Greenhalgh a început în Manchesterul lui natal, unde scria pentru diverse reviste și ziare, înainte de a îmbrățișa cariera de scenarist. La început a scris scenarii pentru televiziune, printre altele, numărându-se Cold Feet și Clocking Off, pentru care a fost nominalizat pentru premiile BAFTA la secțiunea Cel mai bun Scriitor Nou.

Primul scenariu scris de Matt pentru un film de lung metraj a fost Control, despre viața lui Ian Curtis, liderul formației Joy Division, un film produs de Orian Williams și regizat de Anton Corbijn. Scenariul i-a adus prestigiosul premiu BAFTA, Carl Foreman. Filmul a fost selecționat pentru a fi reprezentat în deschidere timp de 2 săptămâni la Festivalul Filmului de la Cannes, ediția 2007; ulterior, Matt a câștigat premiul Silver Hugo pentru Cel mai bun Scenariu la festivalul Filmului de la Chicago, ediția 2007 și a fost nominalizat de BIFA pentru Cel mai bun Scenariu.

Matt a terminat recent producția pentru debutul său regizoral, Acid Burn, un scurt metraj, pentru care a scris și scenariul, unde protagoniști sunt Agyness Deyn și Matthew Beard.

Seamus McGarvey

Seamus McGarvey, Licențiat în Științe, născut la 29 iunie 1967 la Armagh, Irlanda de Nord, și-a început cariera ca fotograf pentru promovarea filmelor, înainte de a urma cursurile școlii de film ale Universității Westminster din Londra.

După absolvire, în 1988, el a început să realizeze filme de scurt metraj și documentare, printre care și Skin, care a fost nominalizat pentru premiul Societății Regale pentru Filme de Televiziune și Atlantic, regizat de Sam Taylor-Wood, nominalizat pentru Premiul Turner în 1998.

În 2004 a fost recompensat de Societatea Regală de Artă Fotografică cu prestigioasa medalie Lumiere, pentru contribuția sa în domeniul Artei Fotografice. Printre creațiile sale în domeniul cinematografiei se numără: World Trade Center; The Hours, pentru care i s-a acordat premiul Evening Standard British Film Award pentru Cea mai bună Realizare Tehnică/Artistică; Sahara, pentru care i s-a decernat premiul Irish Film and Television Award pentru cea mai bună realizare cinematografică; Along Came Polly, High Fidelity, Enigma, The War Zone, Butterfly Kiss; The Actors; A Map of the World; Charlotte’s Web și Atonement, pentru care a primit o nominalizare la Academy Award (2008), o nominalizare la ASC Best Cinematography, o nominalizare BAFTA (2008), premiul Technical Achievement în cadrul premiilor Evening Standard British Film Awards 2007 și premiul Irish Film and Televizsion Award 2008 pentru Cea mai bună realizare cinematografică.

Recent a filmat The No.1 Ladies’Detective Agency, în regia răposatului Anthony Minghella și The Soloist pentru regizorul Joe Wright din Los Angeles.

Aaron Johnson

Născut și crescut în High Wycombe, Anglia, Aaron Johnson a urmat cursurile prestigioasei Școli de Arta Dramatică Jachie Palmer.

La vârsta de 18 ani, Johnson avea deja multă experiență și succese acumulate la activ. El l-a interpretat pe tânărul Edward Norton din filmul The Illusionist, în filmul nominalizat la Oscar și câștigător al premiului, în regia lui Neil Burger. Johnson a mai jucat alături de Jackie Chan și Owen Wilson în Shanghai Nights, precum și în The Thief Lord, cu Caroline Goodall și Jasper Harris, și într-un film independent din Marea Britanie, Dummy.

Recent, Johnson a putut fi văzut în filmele realizate în studiourile de producție Paramount Pictures, comediile de situație: Angus, Thongs and Perfect Snogging, ale regizorului britanic Gurinder Chadha. A mai apărut, de asemenea, și în câteva seriale foarte populare de televiziune din Marea Britanie, printre care Feather Boy, Family Business, Nearly Famous și Talk To Me.

Următoarea lansare este The Greatest, unde joacă alături de Pierce Brosnan și Susan Sarandon. Aaron a terminat recent filmările la Kick Ass, o adaptare a lui Matthew Vaughn după amuzanta carte a lui Mark Millar, unde joacă rolul principal, avându-i ca parteneri pe Nicolas Cage și pe Christopher Mintz-Plasse.

Anne-Marie Duff

Anne-Marie Duff este o actriță a cărei carieră se împarte cu generozitate teatru și film. Anne-Marie a luat cu asalt Teatrul Național în 2007 în rolul Marianne Elliott din readaptarea Saint Joan, pentru care i-au acordat premii Evening Standard Theatre Awards, The South Bank Awards, The Critic Circle Awards și a fost nominalizată pentru un premiu Olivier Award. Ea a mai fost nominalizată, de asemenea, pentru premiul Ian Charleson pentru rolul Cordelia din Regele Lear, în regia lui Richard Eyre, la Teatrul Național și pentru premiul Olivier pentru rolul din Collected Stories al lui Howard Davies în West End. A mai jucat și în alte piese remarcabile, printre care Days of Wine and Roses (Peter Gill) la Donmar Warehouse și War and Peace (Experiență împărtășită).

BAFTA a nominalizat-o în 2005 pentru Shameless pentru memorabilul rol Fiona din Serialul Channal 4, acest rol aducându-i cu un an înainte și premiul IFTA pentru Cea mai bună Actriță. Doi ani mai târziu, în 2007, a fost din nou nominalizată pentru premiul BAFTA, Secțiunea Cea mai bună Actriță pentru prestația ei remarcabilă din rolul Elisabeth I din Elisabeth- The Virgin Queen. Alte ecranizări pentru televiziune includ Charles II (Joe Wright), Dr Jivago (Giacomo Camtiotti) și Sinners (Aisling Walsh), pentru care a primit premii pentru Cea mai bună Actriță la festivalurile filmului de la Monte Carlo și respectiv Shanghai, în 2002.

Anne-Marie a terminat recent filmările la Margot, filmul Amandei Coe despre unua dintre cele mai mari dansatoare ale timpurilor noastre – Margot Fonteyn, în regia lui Otto Bathurst. Memorabila ei interpretare în rolul Margaret din filmul lui Peter Mullan Magdalene Sisters a ajutat filmul să câștige premiul pentru Cel mai bun Film la Veneția și Critics Choice la Toronto.

În 2006, în filmul Born Equal al lui Dominic Savage a interpretat rolul Sophie, o femeie foarte bogată care-și părăsește violentul ei partener. A mai jucat în French Film cu Hugh Bonneville și Douglas Henshall, care a câștigat premiul pentru Cel mai bun Film la Festivalul Filmului de la Monte Carlo, precum și în filmul lui John Crowley Is Anybody There?, cu Michael Caine și David Morrissey. A mai jucat alături de Helen Mirren și Christopher Plummer în producția care se va lansa în curând pe piață, The Last Station.

Kristin Scott-Thomas

Kristin Scott-Thomas, câștigătoare a unor numeroase premii, a devenit cunoscută pe plan internațional pentru talentul, eleganța și prestația ei artistică. Netemându-se de rolurile provocatoare și hotărâtă să nu se repete niciodată, creațiile artistice ale lui Scott Thomas cuprind o colecție impresionantă de filme, prestații pentru televiziune și piese de teatru, salutate de publicul larg.

După Nowhere Boy/ John Lennon: Începutul unei legende, Scott Thomas va putea fi văzută în filmul Partir, a cărui premieră pe continentul Nord American a avut loc în 2009, la Festivalul Internațional al Filmului de la Toronto; pentru performanța realizată de ea a primit comentarii foarte favorabile, iar filmul a fost un succes de Box Office în Franța.

Spre sfârșitul anului 2009, Scott Thomas a mai terminat încă trei filme: Sous ton Emprise al regizoarei Lola Doillon, Une femme Parfaite al regizorului Alain Coorneau și Elle s’appelait Sarah al lui Gilles Paque Brenner.

În 2008, a jucat în filmul de la Secțiunea Film de Limbă franceză al lui Phillipe Claudel I’ve Loved You So Long, pentru care a primit Globul de Aur, premiul Cesar și o nominalizare BAFTA, câștigând de asemenea și premiul pentru Cea mai bună actriță acordat de European Film Academy, precum și premiul London Film Critics pentru Actrița Britanică a Anului. În teatru, Scott Thomas și-a făcut debutul pe Broadway în stagiunea trecută în The Seagull, un spectacol pentru care a primit critici foarte favorabile în reviste - Variety a considerat-o „fascinantă”, NY Times „excelentă”. Pentru interpretarea ei de la London Royal Court Theatre a câștigat Olivier Award pentru „Cea mai bună Actriță”.

Scott Thomas s-a bucurat pentru prima dată recunoaștere pe plan internațional cu interpretarea ei nominalizată pentru Premiul Academy din filmul recent dispărutului Anthony Minghella The English Patient, unde a jucat alături de Ralph Fiennes și Juliette Binoche. Despre prestația ei, Kenneth Turan scria: Scott Thomas „a realizat o performanță excelentă, încărcată de magnetism, ceea ce adaugă valențe neanticipate formidabilului ei talent”. Performanța ei a fost recunoscută de National Board of Review, nominalizând-o și pentru premiile Globul de Aur, BAFTA și Screen Actors Guild Award.

Făcându-și debutul în film în Statele Unite în filmul lui Prince Under a Cherry Moon, Scott Thomas a fost aclamată de public în filmul lui Mike Newell Four weddings and a Funeral, pentru care a primit premiul BAFTA pentru Cea mai bună Actriță în Rol Secundar. Printre alte titluri de succes se numără: Angels and Insects al lui Philip Hass, Richard III al lui Richard Loncraine, Mission Impossible al lui Brian DePalma, The Horse Whisperer al lui Robert Redford, Random Hearts al lui Sydney Pollack, Life as a House al lui Irwin Winkler, Bitter Moon al lui Roman Polanski, The Walker al lui Paul Schrader și The Other Boleyn Girl,Easy Virtue și Confessions of a Shopholic, realizate de Justin Chadwick.

În 2001, Scott Thomas a făcut parte din ansamblul care a colaborat la realizarea bine cunoscutului film al lui Robert Altman Gosford Park, câștigător al Oscarului. Distribuția, din care mai făceau parte Maggie Smith, Helen Mirren, Michael Gambon, Ryan Phillippe, Derek Jacobi, Alan Bates, Emily Watson și Bob Balaban, a adunat numeroase premii și nominalizări, inclusiv The SAG și Broadcast Film Critics’Awards pentru Cel mai bun Ansamblu.

Vorbind fluent franceza, întrucât a locuit la Paris de la vârsta de 19 ani, Scott Thomas a jucat în numeroase filme franțuzești, dintre care enumerăm Ne le Dis à Personne (Tell No One) de Guillaume Canet, Le Doublure (The Valet) de Francis Veber și Petites Coupures (Small Cuts) de Pascal Bonitzer. În televiziune, Kristin Scott Thomas a jucat în numeroase mini seriale și filme pentru televiziune printre care se numără: Gulliver’s Travelles, Belle Epoque, Body and Soul, Weep No More, My Lady și The Secret Life of Ian Fleming.

În teatru, menționăm prestațiile ei din unele reecranizări ca As You Desire Me de Pirandello și Trei Surori de Cehov de la London Playhouse Theatre.

Scott Thomas s-a născut în Southwest England și în adolescență a urmat cursurile școlii de artă dramatică Ecole Nationale des Arts et Technique de Théâtre din Paris.


David Morrissey

Născut la Liverpool, David Morrissey a studiat la RADA, în Londra. După absolvire, a apărut în numeroase spectacole pentru televiziune apreciate de public ca Our Mutual Friend, Clocking Off, Holding On (care i-au adus o importantă nominalizare RTS), în piesa cu tentă politică în 6 acte a BBC, State of Play (rol pentru care a primit o nominalizare BAFTA) și într-unul dintre cele mai controversate spectacole ale Channel Four, The Deal, în care a interpretat rolul Gordon Brown (regia Stephen Frears). A mai câștigat apoi un premiu RTS pentru întruparea lui Brown. În 2006, publicul l-a putut vedea pe David în Viva Blackpool, într-un spectacol de 90 de minute pentru BBC1 despre personajul său din Blackpool, într-un musical extraodinar de popular al BBC1, în 6 părți, difuzat în octombrie și noiembrie 2005, lui David conferindu-i-se și Premiul pentru Cel mai bun actor de televiziune de către Arena Awards. Recent, a putut fi văzut în Red Riding, o trilogie amară și impresionantă alcătuită dintr-o succesiune de filme, adaptate după romanele lui David Peace.

Printre creațiile sale din film se mai numără: Hilary & Jackie, Some Voices, Born Romantic, Captain Correlli’s Mandolin, Miramax’s Derailed, Sephen Wooley’s Stone, The Reaping, The waterhorse: Legend of the Deep, The Other Boleyn Girl și, mai recent Is Anybody There?, unde joacă alături de Michael Caine și Leslie Phillips.

David are propriul său studio de producție, Tubedale Films, unde a participat la producția filmului lui Patrice Leconte L’Homme Du Train, cu Johnny Hallyday și Jean Rochefort.


David Threlfall

Cel mai cunoscut, probabil, pentru rolul lui Frank Gallagher din serialul lung de comedie realizat de Channel4, Shameless, David Threlfall este astăzi unul dintre cei mai populari britanici. I-au fost conferite mai multe premii pentru rol, printre care Cea mai bună prestație în comedie în 2006 și Cel mai bun actor, acordat de RTS Television Awards 2006.

Printre alte roluri de televiziune se numără rolurile Keith Moran din Spooks pentru BBC, însă rolul pentru televiziune, care a constituit piatra de temelie pentru cariera lui, a fost Smike din The Life and Adventures of Nicholas Nickleby realizat în 1983, pentru care a fost nominalizat pentru premiul Emmy pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar într-o Serie Limitată sau Specială. Acesta a fost un rol interpretat prima oară de David și ovaționat de public la RSC, în producția cu același nume a lui Trevor Nunn, pentru care a fost nominalizat pentru premiul Tony, Secțiunea Cel mai bun actor de film de lung metraj, în 1982.

Printre prestațiile lui din teatru se numără rolurile Bolingbroke din piesa Richard II și Orgon din Tartuffe, ambele la Teatrul Național. Interpretarea rolului Michael din spectacolul Someone Who’ll Watch Over Me la Ambassadors Theatre în 2006 i-a adus nominalizarea pentru premiul Olivier Awards, Secțiunea Cel mai bun actor.

Dintre alte filme în care l-am putut vedea jucând pe Threlfall cităm: The Russia House, Master and Commander: The Far Side of The World, Hot Fuzz și Elisabeth: The Golden Age.

Thomas Brodie Sangster

Thomas s-a născut la Londra în 1990. A apărut în numeroase emisiuni pentru televiziune ca: Doctor Who și Hitler:The Rise of Evil, unde-l interpretează pe Hitler în perioada lui de tinerețe. Rolul care l-a consacrat a fost în filmul lui Richard Curtis Love, Actually, unde interpretează rolul lui Sam, un tânăr vânzător ambulant, foarte romantic, alături de Liam Neeson. Au urmat și alte roluri în filme ca Tristan and Isolde, Nanny McPhee, The Last Legion și Pinoccho Lucignolo. Recent, Thomas a jucat în Bright Star al lui Jane Campion.


Josh Bolt

John a început să joace la vârsta de 13 ani când, dintr-o eroare, a fost trimis pentru o audiție pentru filmul Much Ado About Nothing la Liverpool Playhouse, după care nu s-a mai putut opri. Rolul său, Pete Shotton din Nowhere Boy/ John Lennon: Începutul unei legende este cel de-al doilea rol al său într-un lung metraj. Primul a fost în The Be All and End All, unde mai apare Liza Tarbuck, film prezentat în circuit, în cadrul Festivalurilor de Film de la Chicago, Toronto, Sevilla și Roma și care urmează a fi lansat pe piață la începutul anului viitor.


Sam Bell

Sam Bell s-a născut în 1991 la Crewe și locuiește la Winsford, Chelshire. Pe lângă cursurile de actorie urmate la școală, rolul George Harrison din Nowhere Boy/ John Lennon: Începutul unei legende reprezintă primul său rol. Este un muzician talentat, el a început să cânte într-o formație la vârsta de 12 ani, cântând cântece ale formațiilor the Beatles și The Kinks. Formația lui actuală se numește „The Targets”, Sam intenționând în viitor să îmbine talentul său muzical cu actoria.

Ophelia Lovibond

Înainte de a juca într-un film, prima apariție a Opheliei a fost la televiziune, la vârsta de 12 ani în The Wilsons, după care a jucat rolul Alice Langdon în Loving You (Granada), urmat de un rol permanent, Rachel Barton din serialul Single (Tiger Aspect) și Jade în Holby City (BBC). Au urmat apoi rolurile din filmele Nathan Barley (Talkback TV), Messiah (BBC), Lewis (Granada) și de curând rolul lui Daisy în serialul FM (Granada).

Ophelia Lovibond și-a făcut debutul într-un lung metraj în rolul Bet din filmul lui Roman Polanski Oliver Twist.
În ultimul an, după ce a absolvit cu rezultate excelente Sussex University, ea a realizat mai multe filme artistice, printre care: Shadows in the Sun, London Boulevard și Chatroom, unde joacă alături de Aaron Johnson. În prezent filmează într-un nou film al lui Noel Clark 4321, unde interpretează rolul ‚Shannon’, unul dintre cele patru roluri principale, film care urmează să fie lansat pe piață anul viitor.

Filmările pentru Nowhere Boy Despre echipa de producție
Film - Nowhere Boy

Nowhere Boy

(2009)
John Lennon: Începutul unei legende
7.7 129 voturi 9 păreri
jinglebells