Articole Her

(2013)

Ea

Despre distribuție și realizatori

JOAQUIN PHOENIX (Theodore) a obținut nominalizări la categoria cea mai bună interpretare masculină în 2013 la premiile Oscar, BAFTA, Golden Globe și Critics Choice, ca să numim doar câteva dintre ele, pentru rolul lui Freddie Quell din “The Master.” În curând el va putea fi urmărit în filmul lui James Gray, “The Immigrant,” iar de curând a încheiat filmările pentru filmul lui Paul Thomas Anderson, “Inherent Vice.”

Phoenix s-a născut în Porto Rico și și-a început cariera actoricească la vârsta de opt ani, când a jucat în “Russkies,” alături de sora sa Summer și de Carole King. Doi ani mai târziu, regizorul Ron Howard l-a distribuit pe Phoenix în rolul fiului lui Dianne Wiest, în comedia de succes “Parenthood.” În 1996 tânărul actor a revenit cu o interpretare uluitoare și mult apreciată de critică, alături de Nicole Kidman în filmul lui Gus Van Sant, “To Die For.” În continuare, el a jucat alături de Liv Tyler, Billy Crudup și Jennifer Connelly în “Inventing the Abbotts,” în 1997; și alături de Claire Danes, Sean Penn și Jennifer Lopez în “U-Turn,” de Oliver Stone.

În 1998, Phoenix a jucat alături de Vince Vaughn în “Return to Paradise,” și în comedia neagră “Clay Pigeons.” Apoi, el a devenit cunoscut în rolul din thrillerul lui Joel Schumacher, “8mm,” cu Nicolas Cage. În anul 2000, un an de referință pentru actor, Phoenix a obținut prima sa nominalizare la premiul Academiei, jucând alături de Russell Crowe în filmul premiat cu Oscar al lui Ridley Scott, “Gladiator.” Pe lîngă nominalizările la Oscar®, Golden Globe și BAFTA, el a primit premii pentru cel mai bun rol secundar din partea National Board of Review și The Broadcast Films Critics Association.

Apoi a urmat filmul lui Philip Kaufman, nominalizat la Oscar, “Quills,” alături de Kate Winslet și Geoffrey Rush, pentru care el a obținut premiul Broadcast Film Critics, la categoria cel mai bun rol secundar masculin. În același an, el a jucat alături de Mark Wahlberg, James Caan, Faye Dunaway, Ellen Burstyn și Charlize Theron în filmul lui James Gray, “The Yards.”
Phoenix și-a continuat cariera intensă cu rolul fratelui lui Mel Gibson din blockbusterul “Signs,” de M. Night Shyamalan, reîntâlnindu-se peste doi ani cu Shyamalan pentru thrillerul gotic “The Village.”

În 2006, Phoenix a fost adulat pentru interpretarea senzațională a legendarului cântăreț și compozitor Johnny Cash, alături de Reese Witherspoon, din filmul biografic “Walk the Line,” al lui James Mangold. Pentru interpretarea sa, el a primit cea de-a doua nominalizare la Oscar (de data aceasta la categoria „cel mai bun actor”) și a câștigat un Glob de aur, pentru cel mai bun actor dintr-un muzical și nominalizări la premiile BAFTA, SAG®, Critics Choice și Chicago Film Critics.

În octobrie 2007, Phoenix a jucat în două filme: “We Own the Night,” pentru care a făcut din nou echipă cu Mark Wahlberg și regizorul James Gray, și impresionantul “Reservation Road,” care l-a readus pe platourile de filmare împreună cu regizorul Terry George și cu Jennifer Connelly. Ulterior el a lucrat din nou sub coordonarea regizorului Gray pentru filmul “Two Lovers,” alături de Gwyneth Paltrow și Isabella Rossellini.

Fiind totodată și un activist social, Phoenix și-a oferit sprijinul pentru mai multe activități caritabile și organizații umanitare, dintre care menționăm Amnesty International, The Art of Elysium, HEART, sau The Peace Alliance, o organizație care promovează activitățile United States Department of Peace; și se află printre directorii The Lunchbox Fund. În 2005, el a fost vocea filmului documentar “I’m Still Here: Real Diaries of Young People Who lived during the Holocaust.”

SCARLETT JOHANSSON (Samantha), una dintre cele mai talentate tinere actrițe de la Hollywood, a obținut premiile Tony și BAFTA, fiind totodată nominalizată de patru ori la Golden Globe. La începutul acestui an, Johansson și-a încheiat cea de-a doua stagiune pe Broadway în rolul lui Maggie din “Cat on a Hot Tin Roof.” Recent, ea a apărut în filmul care a constituit debutul regizoral al lui Joseph Gordon-Levitt, “Don Jon,” care a fost lansat la Sundance Film Festival .

De curând, Johansson a încheiat filmările pentru producția Marvel, “Captain America: The Winter Soldier,” și urmarea filmului “The Avengers,” intitulat “The Avengers: Age of Ultron.” De asemenea, ea a încheiat de curând filmările pentru comedia lui Jon Favreau, “Chef,” alături de Robert Downey Jr., Dustin Hoffman și Sofia Vergara, ca și filmul independent “Under the Skin,” în regia lui Jonathan Glazer. În continuare, Johansson va începe producția thrillerului de acțiune al lui Luc Besson, “Lucy,” unde deține unul din rolurile principale dându-i replica lui Morgan Freeman.

Johansson a primit laudele criticii și premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de film de la Veneția pentru rolul jucat alături de Bill Murray în “Lost in Translation,” cel de-al doilea film de succes regizat de Sofia Coppola. De asemenea, ea a jucat un premiu Tony pentru debutul ei de pe Broadway în piesa lui Arthur Miller, “A View from a Bridge,” alături de Liev Schreiber.

La vârsta de 12 ani, Johansson a atras atenția publicului internațional cu interpretarea rolului micuței Grace MacLean, fetița traumatizată de un accident de echitație din filmul lui Robert Redford, “The Horse Whisperer.” Ea a jucat apoi în filmul lui Terry Zwigoff, “Ghost World,” obținând premiul pentru cel mai bun rol secundar din partea Toronto Film Critics Circle. Johansson a fost distribuită și în drama neagră a fraților Coen, “The Man Who Wasn’t There,” unde a jucat alături de Billy Bob Thornton și Frances McDormand.

Printre alte filme în care a jucat se numără și “The Avengers”; “Hitchcock,” alături de Anthony Hopkins; “We Bought A Zoo,” pentru Cameron Crowe; hitul de box office “Iron Man 2;” filmul semnat de frații Weitz, “In Good Company”; “A Love Song for Bobby Long,” alături de John Travolta, pentru care ea a obținut cea de-a treia sa nominalizare la Golden Globe în doar doi ani; sau filmul lui Woody Allen, “Match Point,” care i-a adus cea de-a patra nominalizare consecutivă la Golden Globe în ultimii trei ani.

De asemenea, ea a jucat în ”He’s Just Not That Into You”; “Vicky Cristina Barcelona”; “The Other Boleyn Girl”; “The Spirit”; “Girl with a Pearl Earring,” alături de Colin Firth; “The Island,” alături de Ewan McGregor; “The Black Dahlia” în regia lui Brian DePalma; filmul lui Christopher Nolan “The Prestige”; sau “The Nanny Diaries.”

AMY ADAMS (Amy) este de patru ori nominalizată la Oscar®, iar paleta sa diversă de realizări se întinde de la producțiile marilor studiouri până la filmele independente. Cea mai recentă nominalizare la Oscar a obținut-o pentru drama lui Paul Thomas Anderson, din 2012, “The Master,” pentru care ea a mai obținut nominalizări și la Golden Globe și BAFTA. De curând, Adams a jucat în rolul legendar al lui Lois Lane din blockbusterul cu aventuri ale lui Superman, regizat de Zack Snyder, “Man of Steel,” alături de Henry Cavill.

După ce a încheiat filmările pentru “Her,” Adams va juca în drama regizată de David O. Russell, “American Hustle,” alături de Christian Bale, și în filmul lui Tim Burton, “Big Eyes,” în care joacă rolul artistei Margaret Keane, alături de Christoph Waltz. Adams a obținut prima sa nominalizare la Oscar® pentru interpretarea ei din filmul independent din 2005, “Junebug.” În plus, pentru același rol ea a mai obținut și o nominalizare la premiul Screen Actors Guild (SAG) și a câștigat un premiu Independent Spirit.

Cea de-a doua nominalizare la Oscar a fost pentru rolul din drama provocatoare regizată de John Patrick Shanley în 2008, “Doubt”. Adams a primit cea de-a treia nominalizare la Oscar® pentru rolul din drama realistă a lui David O. Russell, “The Fighter,” în care ea a jucat alături de Mark Wahlberg și Christian Bale. Pentru portretul realizat barmaniței Charlene, ea a fost răsplătită cu premiile Golden Globe și BAFTA și nominalizată la premiul SAG.

În 2007, ea i-a încântat pe spectatori și critici în muzicalul lui Kevin Lima, “Enchanted,” obținând o nominalizare la Golden Globe la categoria cea mai bună actriță dintr-o comedie sau muzical pentru rolul prițesei Giselle.

Adams a atras pentru prima oară atenția criticilor și a publicului când a jucat alături de Leonardo DiCaprio în drama lui Steven Spielberg, “Catch Me If You Can.” Printre alte filme în care a mai jucat se numără și “Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby,” de Adam McKay,cu Will Ferrell; “Charlie Wilson’s War,” în regia lui Mike Nichols, cu Tom Hanks și Julia Roberts; “Sunshine Cleaning”; “Miss Pettigrew Lives for a Day”; “Night at the Museum: Battle of the Smithsonian,” cu Ben Stiller; “Julie & Julia,” de Nora Ephron, cu Meryl Streep; hit-ul “The Muppets”; și filmul lui Clint Eastwood, “Trouble with the Curve,” unde a jucat alături de Eastwood și Justin Timberlake.

ROONEY MARA (Catherine) și-a început cariera la scurt timp după ce a devenit studentă la New York University. Încă din anii studenției Mara s-a decis să exploreze actoria, jucând în roluri mici din filme independente și apoi mutându-se la Los Angeles pentru a se dedica complet acestei meserii.

Mara a fascinat publicul și pe critici în filmul The Girl with the Dragon Tattoo regizat de David Fincher, după o carte extrem de populară a lui Stieg Larsson, care a apărut pe ecrane la 20 decembrie, 2011. Mara a deținut rolul principal feminin, Lisbeth Salander, alături de Daniel Craig și Robin Wright. Pentru interpretarea ei senzațională de debut, Mara a fost apreciată de către National Board of Review și a obținut nominalizări la Oscar și Golden Globe, la categoria cea mai bună interpretare feminină.

Recent, Mara a jucat în “Ain’t Them Bodies Saints,” pentru regizorul și scenaristul David Lowery, film care a fost lansat în 2013 la Sundance Film Festival și în “Side Effects,” în regia lui Steven Soderbergh . Pe lângă filmul “Her,” Mara a mai terminat și producția de anul trecut “Untitled Terrence Malick Project” în care a jucat alături de Ryan Gosling, Michael Fassbender și Natalie Portman.

Printre alte filme în care a apărut se numără și “Tanner Hall,” în regia Francescăi Gregorini și a Tatianei von Furstenberg; drama lui David Fincher “The Social Network”; “Youth in Revolt”; sau “The Winning Season,” alături de Sam Rockwell.

OLIVIA WILDE (fata din întâlnirea aranjată) a jucat recent în drama biografică de Formula Unu “Rush,” în regia lui Ron Howard și într-o mulțime de filme care vor apărea în curând: “Third Person,” scris și regizat de Paul Haggis; comedia “Better Living Through Chemistry,” cu Sam Rockwell și Michelle Monaghan; sau “The Longest Week,” cu Jason Bateman. Wilde a mai apărut de curând și în “Drinking Buddies,” film care a fost lansat în martie 2013 la South by Southwest Film Festival și care a fost difuzat numai în Statele Unite, dar cu critici extrem de favorabile și în “The Incredible Burt Wonderstone,” unde a jucat alături de Steve Carell.

Ea a apărut de asemenea în debutul regizoral al lui Alex Kurtzman, “People Like Us,” în “The Words,” sau în satira politică “Butter.” În plus, ea a jucat în thrillerul lui Stefan Ruzowitzky “Deadfall,” care a fost lansat la Tribeca Film Festival, în filmul lui Jon Favreau, “Cowboys & Aliens” și în “The Change Up.” Pe lângă rolurile sale de pe marele ecran, Wilde a mai interpretat și roluri în “Thirteen” și în serialul “House,” care a devenit cel mai urmărit program de televiziune din lume în anul 2008 și a primit patru premii Emmy și două Globuri de aur.


SPIKE JONZE (scenariul/regia/producția) este un realizator cinematografic versatil, care a regizat filme apreciate cum ar fi “Being John Malkovich,” pentru care el a primit o nominalizare la Oscar, la categoria cel mai bun regizor, sau “Adaptation,” pentru care cele trei staruri—Nicolas Cage, Meryl Streep și Chris Cooper—au obținut nominalizări la premiul Academiei, iar Cooper a și câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar.

“Where the Wild Things Are,” adaptarea romanului clasic al lui Maurice Sendak, a fost cel de-al treilea film pe care l-a realizat în calitate de regizor. Ca producător, el a realizat filmul lui Michel Gondry, “Human Nature,” și debutul regizoral al lui Charlie Kaufman, “Synecdoche, New York.” Recently el a fost co-scenarist și a produs “Jackass Presents: Bad Grandpa,” împreună cu vechii săi prieteni și colegi, Jeff Tremaine și Johnny Knoxville, împreună cu care mai produsese și show-ul TV “Jackass” și alte filme.

Pe lângă filmele artistice, Jonze a mai regizat și numeroase video clipuri muzicale, comerciale, filme scurte sau documentare, inclusiv filmul dramatic de scurt metraj din 2010 “I’m Here,” cu Andrew Garfield, care a fost lansat la Sundance Film Festival. Jonze îndeplinește și funcția de director de creație la VICE media, unde a pus bazele diviziei de video și unde a creat recent și produs primele show-uri muzicale de premiere ale YouTube.

HOYTE VAN HOYTEMA (imaginea) a realizat recent imaginea filmului regizat de Mikael Marcimain, “Call Girl,” pentru care a obținut premiul Guldbagge, cel mai prestigios premiu al Institutului Suedez de Film, și thrillerul dramatic al lui Tomas Alfredson, “Tinker Tailor Soldier Spy,” pentru care a primit numeroase premii, inclusiv nominalizări la BAFTA și la premiul American Society of Cinematographers. În 2010, el a lucrat împreună cu David O. Russell la drama biografică nominalizată la Oscar, “The Fighter.”

Van Hoytema a primit premiul Kodak Nordic Vision pentru cea mai bună imagine, la Festivalul de film de la Göteborg, și primul său premiu Guldbagge, pentru colaborarea sa cu Tomas Alfredson, “Let the Right One In,” în 2008.
Printre proiectele sale de viitor se numără filmul lui Christopher Nolan, “Interstellar.”

K.K. BARRETT (scenografia) a fost nominalizat în 2012 la Premiul Art Director’s Guild pentru realizarea sa din drama regizorului Stephen Daldry “Extremely Loud & Incredibly Close,” nominalizată la Oscar.
Anterior, el a mai obținut o nominalizare la premiul BAFTA prentru scenografia dramei biografice regizate de Sofia Coppola, “Marie Antoinette.” De asemenea, el a colaborat cu Coppola și pentru filmul “Lost in Translation,” premiat cu Oscar, pentru care a obținut prima sa nominalizare la premiul de excelență în scenografie, din partea Art Directors Guild. De asemenea el a lucrat cu regizorul David O. Russell la comedia “I Heart Huckabees,” și cu Michel Gondry pentru filmul “Human Nature.”

“Ea” marchează cea de-a patra colaborare a lui Barrett cu regiozorul Spike Jonze, împreună cu care a lucrat la filmele “Being John Malkovich,” “Adaptation” și “Where the Wild Things Are,” ultima dintre ele obținând cea de-a doua distincție a lui Barrett din partea Art Directors Guild. În trecut, el a făcut scenografia multora dintre videoclipurile muzicale ale lui Jonze.

CASEY STORM (Costumele) se află acum la cea de-a patra colaborare cu regizorul Spike Jonze, după ce a lucrat anterior pentru filmele “Where the Wild Things Are,” “Being John Malkovich” și “Adaptation.” De asemenea, el a mai lucrat cu regizorul și în 2010 la drama de scurt metraj “I’m Here,”ca și la comedia din 1999 “Torrance Rises,” în regia lui Jonze și Lance Bangs. În plus, Storm a creat și costumele pentru drama lui David Fincher, “Zodiac.”

Cariera sa include de asemenea o vastă gamă de videoclipuri muzicale penru artiști cum ar fi: Michael Jackson, Metallica, Beck, The Cure, The Beastie Boys, Björk, Chemical Brothers, Elastica, Fatboy Slim, Weezer, the Yeah Yeah Yeahs, Def Leppard, Faith No More, Puff Daddy sau Notorious BIG, ca să enumerăm doar câțiva.

ARCADE FIRE (Muzica) este o formație de muzică din Montreal. După ce au scos primul lor disc în 2003, formația a devenit și mai cunoscută pe plan internațional odată cu lansarea primului album, Funeral, în 2004. De atunci, ei au scos în 2007, Neon Bible, și în 2010, The Suburbs, care s-a clasat imediat pe locul #1 în topurile din SUA., Marea Briatenie și Canada, și apoi a câștigat titlul de Albumul Anului la cea de-a 53-a ediție a Grammy Awards. The Suburbs a fost de asemenea publicat într-o ediție de lux, cu secvențe din filmul lui Spike Jonze- “Scenes from the Suburbs.”

“Scenes from the Suburbs” a fost cea de-a doua colaborare a Arcade Fire cu regizorul Jonze, prima fiind melodia “Wake Up,” din Funeral, care a devenit fundalul muzical pentru trailer-ul filmului lui Jonze din 2009, “Where The Wild Things Are.”
Printre alte cântece originale ale Arcade Fire înregistrate pentru filme se numără și “Cold Wind,” pentru compilația “Six Feet Under, Vol. 2: Everything Ends” și “Abraham’s Daughter,” care s-a cântat la finalul filmului “The Hunger Games,” ambele cântece fiind nominalizate la premiul Grammy. Totodată, Arcade Fire a contribuit cu “Horn Of Plenty,” imnul din “The Hunger Games” și muzica originală a filmului. Cel de-al patrulea album al trupei a fost lansat pe 29 actombrie, 2013.

OWEN PALLETT (Muzica) este compozitor, violinist, vocalist și aranjor. El a colaborat cu The National, Taylor Swift, R.E.M., Pet Shop Boys, Duran Duran, Robbie Williams, The Last Shadow Puppets, The Mountain Goats, Beirut, Grizzly Bear, Linkin Park, Brian Eno, Snow Patrol, Arcade Fire, F****d Up, David Lang și mulți alții. El a cântat în orchestrele: Brooklyn Philharmonic, Symphony Nova Scotia, Toronto Symphony Orchestra, Britten Sinfonia, Bang on a Can, the CBC Radio Orchestra și the National Ballet of Canada.

Note de producție
jinglebells