Video Lone Survivor: iată-l pe afganul care l-a salvat pe soldatul Navy Seal urmărit de talibani

de Gloria Sauciuc în 21 Ian 2014
Lone Survivor/Supravietuitorul are premiera în cinematografele noastre pe 24 ianuarie

Inspirat din relatarea unuia dintre membrii unei echipe Navy SEAL, Marcus Luttrell, despre o misiune care a eşuat în mod tragic, Lone Survivor - cu premiera în cinematografele noastre pe 24 ianuarie - îi are în centru pe Luttrell (Mark Wahlberg) şi pe echipa sa (printre care Taylor Kitsch, Emile Hirsch şi Ben Foster), surprinşi de o ambuscadă a talibanilor în Afganistan, în 2005. Însă, fără curajul dictat de onoare și tradiție al unui afgan, povestea celor patru soldați SEAL nu ar mai fi putut fi spusă. În clipul de mai jos, îl puteți vedea pe afganul care i-a salvat viața adevăratului Marcus Lutrell, cel care a i-a înfruntat pe oamenii unui periculos lider taliban în Afganistanul anului 2005.

Eroul afgan se numeste Gulab şi este interpretat în filmul Lone Survivor/Supravietuitorul de către actorul israelian Ali Suliman. El este bunul samaritean care i-a salvat viaţa lui Marcus Luttrell. Până să urmărim filmul la cinema, vă invităm să aflaţi cum s-a luptat Gulab la propriu pentru supravieţuirea soldatului american, punându-şi în pericol propria viaţă, familia şi consătenii. În clip veţi vedea şi imagini din film cu scena găsirii lui Luttrell şi adăpostirii lui în sat.

Pentru scena urmăririi, producția s-a mutat din periculoșii munți Sangre de Cristo în ceva mai familiarul peisaj din Chilili, New Mexico, la circa 45 de mile de Albuquerque. Aici, echipele de filmare au reconstituit decorul scenelor de luptă, ca și scenografiile satelor Shah și Pashtun, acolo unde Gulab îl ascunde pe Luttrell. Pentru exploziile de grenade și pentru scenele de luptă din preajma casei lui Gulab, echipa de efecte speciale a lui Bruno Van Zeebroeck a realizat dispozitive pirotehnice.

Etnicii pashtu, cel mai mare grup etnic din Afghanistan, sunt organizați în triburi islamice sunite sau șiite și vorbesc Pashtu sau Dari. La ora actuală, mulți se află refugiați în Pakistan, în urma războiului din țara natală. Alte grupuri etnice, majoritatea aflate în opoziție cu talibanii, sunt etnici tadjici, hazari, uzbeci și nuristani.

Pentru autenticitatea filmului Lone Survivor, frații afgani Muhammad Nawroz Rahimi și Nawaz Rahimi au fost cooptați drept consilieri tehnici ai echipei de filmare, lucrând cu departamentele de casting și de scenografie, ca și cu figuranții care joacă roluri de săteni sau de talibani, pentru că aceștia din urmă să inţeleaga limba, obiceiurile și stilul de luptă.

Tatăl celor doi frați, Zarin Mohammad Rahimi, refugiat din Afghanistan în Statele Unite împreună cu întreaga familie, s-a alăturat fraților ca și consilier, jucând și un rol în filmul Lone Survivor - cel al ciobanului mai bătrân.

Exploreaza subiecte similare:

Lone Survivor, Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster, Ali Suliman

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 17 februarie 2014 12:52
Prin urmare, un proiect ambitios, ce sper sa nu dea gres.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells