Vampiri monstruoşi în The Strain

de Ştefan Dobroiu în 16 Iul 2014
Guillermo del Toro combină SF-ul cu horror-ul în noua producţie FX

Pe 13 iulie a debutat pe canalul FX un nou serial, recomandat fără îndoială de faptul că în spatele său se află nimeni altul decât Guillermo del Toro, regizorul mexican atât de cunoscut pentru multitudinea de monştri şi creaturi supranaturale adusă pe marile ecrane. Nu se putea găsi un teren mai familiar pentru el decât The Strain, care combină prezenţa unui virus misterios cu apariţia unui creaturi de coşmar, gata să cucerească insula Manhattan.

În centrul atenţiei noului serial este Corey Stoll în lui Ephraim (pe scurt Eph) Goodweather, specialist CDC (Centrul pentru controlul bolilor şi epidemiilor din SUA) chemat de urgenţă pe aeroport când un avion cu 250 de pasageri venit de la Berlin rămâne nemişcat pe pistă după aterizare. Ajutat de colega (şi amanta) sa Nora (Mía Maestro) Ephraim face o descoperire şocantă la bordul aeronavei: cu excepţia a patru dintre ei, toţi pasagerii au fost ucişi de un fenomen cel puţin misterios. Descoperirea în cala avionului a unui sicriu de trei metri, împodobit cu elaborate basoreliefuri sculptate, plin cu pământ, sugerează clar spectatorilor intenţiile lui Guillermo del Toro. Bineînţeles că eroii, concentraţi pe limitarea răspândirii virusului, nu iau în calcul aspectele supranaturale ale incidentului, deşi scenariul îi ajută din plin.

Deşi reinventează genul şi reinterpretează aspectul creaturii întunecate, Guillermo del Toro menţine un echilibru între dorinţele sale "revoluţionare" în ceea ce priveşte vampirii şi elementele familiare. Ni-l prezintă, de exemplu, pe profesorul Abraham Setrakian (David Bradley), o reluare a personajului Van Helsing din cartea lui Bram Stoker, care avertizează echipa CDC că ameninţarea din avion este mult mai serioasă decât ar crede ei şi că toţi pasagerii, cei morţi şi cei patru supravieţuitori, trebuie decapitaţi. Profesorul mai avertizează că sicriul sculptat, dus în depozitele aeroportului, nu trebuie scăpat din ochi nici măcar o clipă. Cel mai ofertant avertisment? Sicriul nu trebuie să ajungă în centrul Manhattan-ului, pentru că apoi "virusul" nu va mai putea fi stăpânit.

Un alt omagiu adus legendei originale a lui Dracula este alaiul de slujitori umani aflaţi sub influenţa antagonistului. Îl vedem pe Eldritch Palmer, un miliardar pe moarte care ar da orice pentru o şansă la nemurire. În ciuda situaţiei precare a sănătăţii sale, el va deveni centrul operaţiunilor din Manhattan, în planurile de cucerire ale New York-ului. Palmer va fi ajutat de Thomas Eichorst (actorul german Richard Sammel), aghiotantul antagonistului, care îi deschide acestuia drumul cu şantaje, recompense şi un calm imperturbabil.

Straniu şi cu o atmosferă sumbră, serialul ar putea prinde rădăcini în programul fanilor genului până în octombrie, când se va termina difuzarea primului sezon. Distribuţia este interesantă şi convingătoare, iar episodul pilot regizat de Guillermo del Toro are potenţial pentru o dezvoltare atractivă pe parcursul următoarelor ore petrecute alături de Ephraim Goodweather în lupta sa pentru protejarea umanităţii de blestemul străvechi purtat de nou-venitul din Manhattan. La sfârşitul trailerului postat mai jos vei vedea şi că acesta nu mai are aspectul spilcuit şi adesea sexy cu care ne-a obişnuit genul, fiind transformat într-o creatură demnă de menajeria de monştri a lui Guillermo del Toro.

Exploreaza subiecte similare:

Corey Stoll, Guillermo Del Toro, Mía Maestro, The Strain

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 16 iulie 2014 11:51
Oh, vampiri care nu stralucesc la soare? I'm in!! :))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells