Trei filme româneşti, finanţate de Eurimages

de Ştefan Dobroiu în 21 Oct 2014
Ouăle lui Tarzan, unicul documentar ce primeşte finanţare la această sesiune Eurimages

Comoara, în regia lui Corneliu Porumboiu, documentarul lui Alexandru Solomon Ouăle lui Tarzan şi Miracolul din Tekir, de Ruxandra Zenide, sunt cele trei producţii româneşti ce au primit finanţări de la fondul Eurimages în octombrie 2014. Doar 16 filme din cele 36 de state membre ale fondului au primit finanţări, suma totală împărţită între aceste proiecte ridicându-se la 4,53 milioane de euro.

Comoara, ale cărui filmări au început săptămâna trecută, ne prezintă experienţele unor tineri din provincie care încep o extraordinară aventură când pornesc în căutarea unei comori. Filmările au loc în Teleorman şi Bucureşti, cu Toma Cuzin şi doi actori neprofesionişti, Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei, în rolurile principale. Premiera va avea loc în 2015.

Ouăle lui Tarzan este cel mai recent proiect de documentar al lui Alexandru Solomon, care porneşte pe urma unei legendare iniţiative a lui Stalin: crearea unui hibrid om-maimuţă, un ideal al omului muncitor. Având ca punct de pornire premisa că undeva în Caucaz există un laborator unde se fac în continuare experimente pentru obţinerea acestui hibrid, regizorul realizează o interesantă combinaţie de SF şi documentar.

Miracolul din Tekir,  spune povestea Marei, o vindecătoare dintr-un sat de pescari din Delta Dunării, care foloseşte un nămol special pentru a vindeca sătenii. Când femeia rămâne însărcinată şi declară că sarcina se datorează nămolului şi unui bărbat, sătenii o acuză de vrăjitorie şi o alungă.

Exploreaza subiecte similare:

Corneliu Porumboiu, Ruxandra Zenide, Alexandru Solomon, comoara, Ouăle lui Tarzan, Miracolul din Tekir

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells