Totul despre Big Eyes

de Ştefan Dobroiu în 24 Sep 2014
Tim Burton, Amy Adams şi Christoph Waltz au noi şanse la Oscar

Tim Burton a readus la viaţă un câine în Frankenweenie şi a explorat, alături de colaboratorul său cel mai de preţ, Johnny Depp, Umbre întunecate, Ţara minunilor, dar şi o Londră deloc pregătită pentru briciul lui Sweeney Todd. Devenit unul dintre cele mai importante nume ale filmului de gen, Burton vrea să ne uimească în curând cu o dramă inspirată din realitate, iar trailerul lui Big Eyes confirmă bănuielile că noul proiect al regizorului are toate şansele să primească mai multe nominalizări la Oscarurile de la anul.

Includem trailerul la finalul acestui articol, cu menţiunea că dezvăluie cam mult din evoluţia personajelor interpretate de Amy Adams şi Christoph Waltz. Dar, cum evenimentele sunt inspirate din realitate, probabil producătorii s-au gândit că detaliile poveştii sunt deja cunoscute.

În centrul atenţiei este pictoriţa Margaret Keane (născută Peggy Doris Hawkins), al cărei itinerariu artistic a început foarte modest, cu standuri de cravate în târguri, dar care a avut parte de o ascensiune extraordinară. Keane este celebră pentru portretele ei de fetiţe cu ochi gigantici (de unde şi titlul filmului), dar şi pentru colaborarea cu soţul ei, Walter (Christoph Waltz), care s-a folosit de talentul ei pentru a se transforma într-unul din cele mai populare nume ale picturii americane. Margaret picta tablourile, Walter le semna cu numele lor de familie şi apoi le vindea dându-se drept autorul tot mai căutatelor picturi. Cu un extraordinar fler de afacerist, Walter Keane a împânzit întreaga ţară cu picturile, dar mai ales cu reproducerile ieftine după acestea, reproduceri ce îşi vor face loc în mai toate gospodăriile americane, transformându-l pe "pictor" într-o celebritate naţională.

Deşi era unica autoare a portretelor, Margaret Keane nu a avut parte de niciun avantaj direct de pe urma popularităţii acestora, în afară de bunăstarea tot mai mare a familiei. Curând eroina va dori să primească întreaga recunoaştere a succesului, dorinţă care îi va ameninţa mariajul şi care va scoate la iveală adevărata personalitate a lui Walter, obsedat de control, de bani, dar şi de admiraţia publică, oricât de nemeritată. Nu spunem ce a făcut Margaret pentru a putea picta sub propriul nume şi cum a obţinut acest drept, în speranţa că filmul lui Tim Burton va oferi câteva surprize interesante o dată cu apariţia sa pe marile noastre ecrane, pe 16 ianuarie. Cert este că, la exact 50 de ani de la ruptura dintre cei doi soţi, Big Eyes arată foarte clar diferenţele dintre poziţia femeii în societatea anilor '60 şi cea din ziua de azi.

Pentru Tim Burton, Big Eyes este o schimbare binevenită de ton. Chiar dacă s-a bucurat de un mare succes financiar cu Alice în Ţara Minunilor, filmele sale din ultimii zece ani au fost adesea lăudate doar ca exerciţii de stil şi efort scenografic, criticii privindu-le adesea cu reticenţă în ceea ce priveşte intriga. Noi de-abia aşteptăm să vedem un Tim Burton care nu se bazează pe machiaj, scenografie şi efecte speciale pentru a spune o poveste dificilă şi relevantă despre mariaj, succes şi încredere.

Big Eyes nu este singurul film aşteptat care atinge aceste subiecte: Sandra Bullock o va intepreta pe Brownie Wise, prima femeie apărută pe coperta revistei Business Week după un legendar plan de promovare a produselor Tupperware în anii '50. Wise nu doar că a devenit una dintre cele mai influente femei din economia americană, dar a creat şi o reţea de desfacere a produselor Tupperware pe întregul cuprins al Statelor Unite, implicând şi oferind o sursă de venit şi respect în comunitate pentru mii de americance. Ca şi Margaret Keane, Brownie Wise a avut de suferit de pe urme prejudecăţilor epocii, eficienta promotoare fiind concediată dintr-un motiv stupid: proprietarul Tupperware voia să iasă din afaceri şi se temea că o companie condusă de o femeie nu va putea fi vândută la un preţ bun. Despre destinul lui Brownie Wise vom afla mai multe la anul, într-un rol care îi va da o nouă şansă la Oscar Sandrei Bullock.

Exploreaza subiecte similare:

Tim Burton, Christoph Waltz, Amy Adams, Big Eyes, Sandra Bullock

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells