Seria-documentar „James Cameron: Povestea științifico-fantasticului” începe pe 7 iulie, la AMC

de Cinemagia în 29 Iun 2018
Intervievați sunt Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith și Sigourney Weaver

Din 7 iulie, de la ora 15:00, după-amiezele de sâmbătă sunt dedicate - la AMC - seriei-documentar „AMC Visionaries: James Cameron's Story of Science Fiction"/„James Cameron: Povestea științifico-fantasticului", se vede într-un comunicat remis Cinemagia. În fiecare dintre cele șase părți, scenaristul, regizorul și producătorul laureat cu Oscar va explora originile viziunilor futuriste și fascinației noastre pentru lumea SF, prin intermediul interviurilor cu povestitori de renume, vedete și nume ale căror cariere au definit genul acesta de filme, precum: Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith și Sigourney Weaver.

Fiecare nou episod va fi pe post sâmbăta, la aceeași oră.

„James Cameron: Povestea științifico- fantasticului” aruncă o privire exclusivă în culisele istoriei unui gen de filme care stă la baza culturii pop contemporane. În fiecare dintre cele 6 părți ale acestei serii-documentar, scenaristul, regizorul și producătorul laureat cu Oscar James Cameron va explora originile science fiction-ului, viziunilor futuriste și fascinației noastre pentru lumea SF, prin intermediul interviurilor cu poveștitori de renume, vedete și nume ale căror cariere au definit genul acesta de filme, ca: Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith și Sigourney Weaver. Cameron ne poartă într-o călătorie inițiatică menită să ne ajute să înțelegem de unde provin ideile SF și încotro ne ghidează ele. „AMC Visionaries” este o serie-documentar marca AMC, în care artiști de renume ne spun povești secrete și legende fascinante din culisele lumii lor. Pe lângă seria difuzată în primăvara aceasta pe AMC, „Istoria secretă a benzilor desenate” (cu Robert Kirkman), postul urmează să mai dea și „AMC Visionaries: Eli Roth’s History of Horror” și „AMC Visionaries: Rap Yearbook”.

Episoade

Episodul 1: Alien Life

Science fiction-ul este plin de lumi extraterestre, numai bune de explorat. Ce ne pot învăța extratereștrii despre ce înseamnă să fii om? Extrateștrii din alte lumi sunt o marcă înregistrată a SF-urilor încă de când H.G. Wells a popularizat ideea marțienilor, în „Războiul lumilor”. Dacă aceștia există ori ba este o întrebare fără răspuns, dar nu putem nega faptul că omuleții verzi ne-au fascinat și ne-au înfricoșat de la Wells încoace, de la „Întâlnire de gradul trei”, la „Ziua Independenței”. Science fiction-ul a folosit extratereștrii ca o metaforă pentru a explora idei puternice despre comunicare, colonizare, politică, putere și modul în care ne comportăm între noi.

Episodul  2: Space Exploration

Vom călători vreodată spre stele, așa cum ne imaginăm în scenariile SF? Pentru mulți dintre noi, SF-ul și navele spațiale sunt două fețe ale aceleiași monede. De la H.G. Wells și Jules Verne încoace, călătoria spre stele a fost o temă centrală și o promisiune clară a poveștilor SF. Scriitori ca Arthur C. Clarke, Robert Heinlein și Ray Bradbury au plecat de la această idee și au pus bazele unor francize moderne ca „Star Trek” și „Războiul stelelor”. Ce ne așteaptă în spațiu oare și cum ne vor schimba aceste descoperiri?

Episodul  3: Monsters

De ce ne e frică și de ce ne place atât de mult sentimentul? Monștrii SF ne permit să ne explorăm ungherele întunecate ale sufletelor – a căror existență nu prea vrem să o admitem. Aceste creaturi inspirate de realitate ne reduc temerile (de necunoscut, de a greși, de cei din jur), transformându-le în prezențe vizibile. Sf-ul a apărut grație monștrilor: romanul lui Mary Shelley, „Frankenstein” este considerat a fi prima operă care explorează știința și impactul ei asupra societății. De la „Godzilla” la „Jurassic Park”, de la „Creatura” la „Stranger Things”, în acest episod explorăm cum a folosit science fiction-ul puterea fricii.

Episodul 4: Dark Futures

Ce se întâmplă când vine sfârșitul lumii? SF-ul este plin de distopii și lumi post-apocaliptice care reflectă fascinația noastră pentru sfârșitul lumii. Cum va arăta acesta? Ne vom da oare seama că îl trăim? Și cum am putea supraviețui? Aceste întrebări sunt centrale tematicii SF a unui viitor întunecat. Teama de sisteme de guvernământ brutale a creat opere ca „1984” și „Jocurile foamei”, iar imagini ale unei societăți prăbușite stau la baza unor povești ca „The Walking Dead”. Și dacă avem o apocalipsă, trebuie să avem și un grup de supraviețuitori post-apocaliptici care încearcă să reconstruiască societatea, pentru că omenirea e greu de distrus complet.

Episodul 5: Intelligent Machines

Roboții viitorului – ne vor salva sau ne vor aduce pieirea? Roboții SF sunt întruchiparea ambulantă a unei idei fascinante: inteligența artificială. În ciuda avertismentelor date de Stephen Hawking și Elon Musk, AI-ul rămâne o idee care cuprinde, în măsuri egale, promisiune și pericol. De la începuturile SF-ului (ca „Metropolis”), la pietre de hotar ale genului (ca „Terminatorul”) și până la hituri de box-office (ca „Her”), mașinăriile inteligente sunt o fântână nesecată de idei. Și pe bună dreptate: aceste tehnologii odinioară distantă și potențial periculoase nu mai par atât de îndepărtate.

Episodul 6: Time Travel

Putem călători în timp și, dacă da, ne putem schimba soarta? Călătoria în timp este una dintre cele mai tentante idei din science fiction. H.G. Wells a inventat conceptul de mașină care poate călători în timp în „Mașina timpului”, iar de atunci scriitorii și autorii de film au explorat posibilitățile, paradoxurile și capcanele acestei idei. Există oare linii temporale multiple? Ne putem schimba soarta? Sau suntem păpuși într-o linie temporală fixă? De la „Înapoi în viitor”, la „Terminatorul”, acest episod explorează aceste idei și răspunde întrebărilor iscate de ele.

Exploreaza subiecte similare:

James Cameron, Steven Spielberg, George Lucas, ridley scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith, Sigourney Weaver, James Cameron's Story of Science Fiction

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dimz pe 30 iunie 2018 15:01
interesant.
carmen_angelus_romila pe 27 iulie 2018 20:48
James Cameron este unul dintre cei mai buni regizori ai momentului asa ca "Povestea științifico-fantasticului” nu face altceva decat sa ne demonstreze acest lucru.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells