Regizoare afgană, apel disperat pe reţelele de socializare

de Ştefan Dobroiu în 16 Aug 2021
"Aş putea fi următoarea pe lista de execuţii", avertizează Sahraa Karimi

Preluarea controlului asupra oraşului Kabul de către talibani este poate subiectul cel mai intens dezbătut în mass-media acum. Soarta oraşului şi a ţării pare pecetluită după ce preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din ţară, iar în aeroportul din oraş sute de oameni s-au călcat în picioare pentru a prinde un loc în avioanele zburând spre ţări mai sigure.

Regizoarea Sahraa Karimi, care este şi director general al companiei naţionale de film, Afghan Film, a lansat un mesaj pe twitter, mesaj adresat "comunităţilor de cineaşti din întreaga lume".

"Vă scriu cu inima zdrobită şi cu speranţa că îmi veţi fi alături întru protejarea poporului meu minunat, în special a cineaştilor, de către talibani. Ne-au masacrat fraţii, au răpit mulţi copii şi au vândut adolescente ca soţii pentru aliaţii lor. Este o criză umanitară şi cu toate acestea lumea nu spune nimic. Vor interzice arta. Eu şi alţi cineaşti am putea fi următorii pe lista de execuţii", scrie Karimi.

Conform Variety, Karimi este unica femeie din Afganistan care deţine un doctorat în cinema. Lungmetrajul ei Hava, Maryam, Ayesha a fost selectat la festivalul de la Veneţia în 2019.

Sursa foto: Wikipedia

Exploreaza subiecte similare:

Sahraa Karimi, Hava Maryam Ayesha

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sebybog pe 18 august 2021 08:24
Dar de ce nu face un apel si catre miile de barbati afgani, tineri, in putere, sa puna mana pe arme si sa lupte impotriva talibanilor?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells