În 2020, femeile au semnat regia unui număr record de filme, conform unui studiu recent

de Marina Florea în 3 Ian 2021
Vestea proastă este că nu mai puțin de 80% dintre filmele de top nu sunt coordonate de o femeie

Un număr record de femei-regizor au semnat regia de film în 2020, conform unui nou studiu al San Diego State University din America.

Centrul, aflat sub egida Universității dedicat femeilor în televiziune și film, a descoperit că femeile reprezintă 16% din numărul total al regizorilor care semnează primele 100 dintre filmele cu cele mai mari bugete din 2020, în creștere față de 12% în 2019 respectiv numai 4% în 2018, așa cum scrie Variety.

Femeile reprezintă 21% din numărul total al regizorilor, scenariștilor, producătorilor executivi, producătorilor, monteurilor și al directorilor de imagine care lucrează la filmele cu cele mai mari încasări la box-office – deși alcătuiesc și mai puțin, 10% din totalul regizorilor pentru filmele destinate urmăririi pe TV.

Dr. Martha Lauzen, care a coordonat studiul, susține că - deși statistica este una încurajatoare - se menține un dezechilibru „surprinzător” în anumite zone. „Vestea bună este că acum vedem doi ani de creștere consecutivă al numărului de femei regizor”, susține Lauzen într-o declarație publică.

„Vestea rupe un tipar istoric recent în care numerele cresc într-un an și scad în următorul. Vestea proastă este că nu mai puțin de 80% dintre filmele de top nu sunt coordonate de o femeie.”

Rezultatele sunt și mai slabe pentru alte poziții ale industriei cinematografice. Femeile alcătuiesc numai 28% dintre producători, 21% dintre producătorii executivi, 18% dintre editori, 12% dintre scenariști, și numai 3% dintre directorii de imagine. Mai mult, numărul femeilor scenarist sau monteur a scăzut cu opt puncte procentuale, respectiv 5 puncte procentuale.

De asemenea, studiul a subliniat că filmele având cel puțin o femeie regizor aveau mult mai mult șanse să angajeze femei și pe alte poziții în echipa de filmare.

În ciuda tuturor eforturilor, 67% dintre cele mai importante filme au angajat între zero și patru femei în pozițiile de vârf din spatele camerei. Prin contrast, peste 70% dintre filme au angajat 10 sau mai mulți bărbați ca regizori, scenariști și alte poziții cheie.

Declarând pentru NME în decembrie anul trecut, Mia Bays, care conduce agenția de film Birds Eye View, a descris un tipar similar de cealaltă parte a Atlanticului: „25% dintre toate premierele cinematografice ale anului din Anglia au regia semantă de femei. Ceea ce înseamnă că cel puțin 50% dintre acele premiere au regia, scenariul semnate de femei sau sunt inspirate de o carte scrisă de o femeie...”

„Am înregistrat un maxim istoric de 36% în iulie care a fost apoi depășit în octombrie cu 38%. Prin comparație, numai 21% dintre premierele din Anglia au fost semnate de femei în 2019.”

 

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sebybog pe 4 ianuarie 2021 10:07
Vaaai! Hai mai repede cu cotele de gen! Majoritatea filmelor de top sunt regizate de bărbați?! Cât misoginism! repede, la flagelat! Si neapărat la Oscar cel putin 50% din premii date la doamne. Indiferent de valoare! ba chiar 75%, sa fie recompensate pentru ultimii 200 de ani de nedreptate!
viorellll pe 4 ianuarie 2021 15:14
Nu sunt misogin dar femeile nu prea au treaba cu regia de film, WW 1984 este o gluma proasta.
Phantom_sub pe 6 ianuarie 2021 01:32
Primul Wonder Woman este foarte bun.
Wonka pe 6 ianuarie 2021 21:39
Multe si proaste

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells