Deep, o aventură acvatică colorată, cu mesaj ecologist

de Cristina Grigore în 7 Mai 2017
Află alături de ce cei mici, din 12 mai, care este miza călătoriei micuţei caracatiţe, în cele mai îndepărtate colţuri ale universului subacvatic

Plină de culoare şi de creaturi ale mării de toate soiurile şi mărimile, animaţia studiourilor spaniole Thinklab intră în cinematografe pe 12 mai. Am văzut Deep: O aventură nesfârşită în avanpremieră, alături de prichindei încântaţi de exclamaţiile personajelor şi de aventurile lor, din care nu lipsesc dansul, muzica şi obstacolele neobișnuite.

Dacă nu citeşti înainte sinopsis-ul filmului, ai senzaţia că revezi povestea lui Nemo. Doar că aici peisajul captivant al lumii subacvatice este populat de o mulţime de „artefacte umane” – rămaşite ale civilizaţiei, ce au ajuns să acopere şi să pună serios în pericol viaţa în adâncuri (protagonistul ajunge să încalece o torpilă…). Suntem în anul 2100, când viaţa pe Terra a este ameninţată într-atât, încât doar în adâncuri mai supravieţuiesc o parte dintre vieţuitoare.

Adunătura de animale marine este protejată de un lider impunător, The Kraken, care este ferm în privința explorării abisului… Nimeni nu are voie să părăsească colonia, însă nepotul său, Deep, ultimul din specia sa, este curios, nesupus şi nesăbuit. Evadează alături de bunii săi prieteni, un crevete şi un peşte undiţar, şi declanșează un dezastru. Toate creaturile din colonie sunt în pericol să fie înghiţite de lavă, ceea ce îl pune în gardă pe micul Deep şi îl trimite în căutarea unui salvator – bunul prieten al lui Kraken, o balenă uriaşă…

Realizatorii au studiat cu atenţie (după cum au povestit într-un clip postat pe YouTube), felul în care se mişcă şi arată animalele marine reprezentate, iar rezultatul este unul încântător. Dinţosul undiţar Evo e transformat într-un tip precaut si amuzant, agitata Alice este agilă şi graţioasă, iar noua lor prietenă, un ţipar galeş, se luptă să pună amiciţia pe primul loc şi stomacul pe al doilea.

Călătoria îi poartă prin locuri uimitoare, care pe Deep îl fascinează şi de ale căror pericole nu ţine deloc cont, spre disperarea prietenilor lui. Vedem interiorul fastuos al Titanicului, scena unei caracatiţe vampir artiste, dar şi o metropolă scufundată, cu dărâmături, schelete, dar şi impresionante construcţii, rămase ca mărturii ale nivelului dezvoltării umane. Pe melodii antrenante, ce atrag în joc, pe rând, fiecare din personaje, facem cunoştinţă şi cu restul creaturilor marine, de care scenariştii au legat elemente uşor de recunoscut ale culturii pop – bling-bling-urile şi confruntările dance-off.

Marele obstacol de care se loveşte Deep în calea salvării animalelor din colonie vine să explice şi motivul pentru care oceanul pare să fi înghiţit, cu totul, civilizaţia umană. Deep trebuie să înveţe lecţia lucrului în echipă, iar micilor spectatori - ce vor trece cu uşurinţă peste umorul nepretenţios, dar şi de explicaţiile ce au legătură cu dezastrul ecologic - va trebui să li se explice de ce este important ca oamenii să aibă grijă de planeta lor, astfel încât la suprafaţă şi în adâncuri toate creaturile să coexiste în pace.

„Am dorit să subliniem importanţa valorilor pe care dorim să le transmitem copiilor şi adulţilor, nu doar în legătură cu mediul şi protecţia sa, dar şi legat de faptul că, în ciuda evidenței că eroii noştri sunt mici, excentrici şi vulnerabili, puterea, curajul şi prietenia lor, combinate, arată că, indiferent cât de mic eşti, poţi salva planeta…”, a punctat regizorul animaţiei, Julio Soto Gurpide. 

Exploreaza subiecte similare:

Deep, Finding Nemo, Julio Soto

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells