Ce se întâmplă la UNATC?

de Ştefan Dobroiu în 28 Mai 2015
Profesorii facultăţii de film şi cineaştii din România acuză instituţia de practici abuzive şi ilegale

Mai mulţi cineaşti din România au devenit tot mai vocali în ultima vreme într-un conflict iscat între generaţia tânără de profesori ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi generaţia care controlează de decenii activitatea instituţiei. Imaginea lăsată de conflict în exterior este una surprinzătoare: la UNATC tinerilor lectori li se poate desface contractul de muncă doar pentru că au îndrăznit să critice conducerea instituţiei. Mai mult, nume populare ale teatrului şi filmului din România, implicate în conducerea UNATC, pot publica mesaje rasiste şi homofobe pe Facebook, fără a fi trase la răspundere.

În centrul conflictului se află Andrei Rus (foto), critic de film, fondator al revistei Film Menu, selecţioner pentru festivalul NexT şi lector UNATC. Alături de el, Andrei Gorzo, poate cel mai citit şi citat critic de film din România. De cealaltă parte a baricadei, nume mult mai cunoscute precum Adrian Titieni, Doru Ana şi Florin Zamfirescu, membri ai conducerii instituţiei aflaţi în spatele unor reacţii publice cel puţin surprinzătoare.

În ultimele zile zeci de profesionişti din filmul şi teatrul românesc s-au raliat în spatele lui Rus şi Gorzo arătând că profesioniştii activi consideră că UNATC are nevoie de o schimbare din temelii.

Mâine, de la ora 12.00, la sediul din strada Matei Voievod, nr. 75-77, al UNATC, va avea loc şi un protest împotriva conducerii UNATC, protest prezentat astfel pe pagina de Facebook a evenimentului: "Protestăm împotriva deciziei abuzive de desfacere a contractului de muncă al lui Andrei Rus. Protestăm împotriva încercărilor de suprimare a unei dezbateri sincere despre problemele de funcționare ale UNATC. Protestăm împotriva politicii de ignorare a nevoilor studentului afișate de conducerea UNATC. Școala ar trebui să fie un loc de dezbatere, nu o mașinărie de uniformizare a studentului. Școala ar trebui să încurajeze dezbaterea și gândirea critică, nu să le suprime. Școala ar trebui să se gândească la binele studentului."

Prezentăm mai jos scrisoarea publică trimisă ieri de regizorul Radu Jude, primul dintr-o lungă serie de susţinători ai lui Andrei Rus şi Andrei Gorzo, în acest conflict cu UNATC.

"Andrei Rus vs. conspirația mediocrilor

Îl cunosc pe criticul de film Andrei Rus din 2005, cînd era proaspăt student al secției de Comunicare Audio-Vizuală a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică. Seriozitatea, pasiunea  și talentul său critic erau impresionante. În anii care au urmat, am observat cu  admirație cum Andrei a început să creeze cîteva lucruri esențiale pentru filmul românesc. Le voi aminti, foarte pe scurt. A organizat întîi o retrospectivă cu filmele lui Alexandru Tatos, unul din cei importanți cineaști români. Devenit între timp cadru didactic la UNATC,  a înființat și coordonat revista studențească Film Menu, cu siguranță cea mai importantă revistă de critică și teorie de film care a existat vreodată în România (ediția online poate fi consultată aici).

Pe lîngă această revistă (care a devenit un reper absolut pentru toți cei interesați în mod serios de arta filmului), Andrei a organizat, ani de zile, proiecții gratuite de film la UNATC (unde se vizionau și dezbăteau opere fundamentale din istoria filmului), a organizat proiecții cu filmele românești recente unde studenții se puteau întîlni și discuta cu realizatorii, a coordonat apariția în premieră națională a unor cărți esențiale de teoria filmului (Robert Bresson și Andre Bazin). Pe scurt, a făcut muncă de pionierat și operă de educație publică, asta într-o țară unde cultura audio-vizuală și cinematografică lipsește cu desăvîrșire. Adaug, deși nu e esențial, că Andrei a făcut toate aceastea fără să fie remunerat.

“Dar cînd ești bun, suporți consecințele”, spune un banc cinic românesc. De cîteva luni urmăresc, cu stupoare, cum împoptriva lui Andrei Rus s-a dezlănțuit o adevărată conspirație a mediocrității (nu zic “a imbecililor”, deși e primul lucru care îți vine în minte). Mai întîi, în mod nejustificat, rectorul Adrian Titieni a încercat să înjumătățească tirajul revistei și a provocat redacției Film Menu diverse alte mici mizerii despre care puteți citi aici și față de care am luat poziție printr-un text trimis presei.

Îmi amintesc cum domnul Titieni m-a sunat revoltat să îmi spună că nu e adevărat, că domnia sa nu vrea să suprime revista etc. A mai adăugat ceva aparent insignifiant, dar care, la nivel simbolic spune multe: domnia sa era foarte supărat pe faptul că Andrei Rus nu îl salută destul de respectuos atunci cînd se întîlnesc pe culoare! Las la o parte faptul că Andrei e unul din cei mai politicoși oameni pe care îi cunosc și subliniez doar ideea principală: pentru rectorul UNATC nu competența unui profesor contează, ci slugărnicia lui.

În timpul acestui scandal, Andrei Rus și criticul de film Andrei Gorzo au amintit celor care nu știau un fapt arhicunoscut de cei care activează în industria de teatru și film din România: faptul că proferorii din UNATC fac meditații pe bani grei cu unii candidați, iar apoi fac parte din comisiile de examen de la admitere (unde probele sînt eliminatorii). Fapt care explică, poate, de ce, din sutele de absolvenți care au terminat acea facultate în ultimi douăzeci de ani, cineaștii valoroși și profesioniști pot fi numărați pe degetele de la o mînă. (Textul lui Gorzo poate fi consultat aici).

În plus, Andrei și alți studenți au denunțat o serie de texte antisemite, rasiste, xenofobe și homofobe pe care profesori aflați în conducerea Universității le postau pe facebook (asimilat, în justiția de la noi, spațiului public). Mai precis, e vorba de domnii profesori Sergiu Anghel, Doru Ana și Florin Zamfirescu. Despre textele astea a scris cîte ceva Iulia Popovici aici și aici.

Evident că, dacă în ceea ce privește revista, mai treacă-meargă, acuzele astea i-au enervat foarte mult pe cei în cauză. Astfel că Andrei Rus a fost supus la presiuni de tot felul, care mai de care mai mizerabile. Întîi pe facebook, unde actorii (și profesorii) Florin Zamfirescu și Doru Ana l-au înjurat, insultat și calomniat în mod repetat – dovedind, încă o dată, că talentul artistic nu ține loc de moralitate, inteligență, bun-simț și cultură. Apoi, Andrei a fost chemat în comisia de etică a UNATC, urmarea fiind că s-a propus desfacerea contractului său de muncă, invocîndu-se “prejudicii de imagine” aduse Universității. Prejudiciile fiind, repet, denunțarea unor ilegalități și abuzuri ale unora din conducere sau din corpul profesoral. Înțeleg că același lucru i se pregătește și lui Andrei Gorzo, cel mai important critic de film din România, profesor și el la UNATC.

Sper că domnul rector Adrian Titieni și ceilalți vor reveni asupra acestei decizii. Mă bazez pe “irizațiile de umanitate” pe care le invoca domnia sa lăcrămînd la recenta gală UNITER. Și mai sper că acest abuz va scandaliza opinia publică (vorbim de o instituție de învățămînt superior, totuși) și că alți colegi cineaști se vor solidariza public cu Andrei Rus. Îi invit să o facă.

Recent, am primit un email oficial din partea conducerii Facultății de Film prin care sînt invitat să conduc un atelier de regie de film cu studenții. Într-o instituție unde cineva de calitatea umană și profesională a lui Andrei Rus este supus unor asemenea abuzuri nu am ce căuta.

Radu Jude, cineast."

Exploreaza subiecte similare:

Florin Zamfirescu, Doru Ana, Adrian Titieni, Radu Jude

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Iulidesprefilme pe 28 mai 2015 21:10
incredibil ce aflu de la dl. Radu Jude...şi totuşi posibil...regretabil dacă există aceste relaţii conflictuale într-o instituţie de cultură, de învăţământ...dar oamenii sunt oameni, din generaţii diferite, cu viziuni şi interese diferite...ca simplu cetăţean, neaprofundând problematica din ambele direcţii, nu mă pot pronunţa de nicio parte a baricadei, dar înclin să cred că..."peştele de la cap..."
Iulidesprefilme pe 28 mai 2015 21:59
Pe vremea comuniştilor exista o revistă lunară CINEMA şi un almanah anual, foarte citite, apreciate de publicul interesat de film românesc şi străin, de cronici, ştiri etc. Personal am o colecţie semnificativă şi uneori răsfoiesc revistele şi regret că aşa ceva nu mai există, desigur la alte standarde cerute de epoca actuală...că FILM MENU e un proiect iniţiat chiar de...iniţiaţi, într-o instituţie de prestigiu, foarte bine...că ea este "mărul discordiei" în UNATC nu e nici productiv, nici constructiv...păcat ! Cultura cinematografică se propagă şi prin intermediul unei reviste de specialitate, cu opinii avizate, dar şi cu opinii din partea publicului, cu dezbateri, studiu de caz...mulţi cinefili caută asemenea suport de comunicare...şi se opresc la site-uri de film unde se pot informa sau îşi pot exprima opiniile, unele dintre ele inteligente, mature, pertinente...
doinarac pe 28 mai 2015 23:50
OMG! Incredibil !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells