Călin Peter Netzer va fi președintele juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo

de Gloria Sauciuc în 5 Aug 2015
Va avea de jurizat zece lungmetraje, din care două producții românești, Acasă la tata, în regia lui Andrei Cohn, și Comoara, de Corneliu Porumboiu

Sarajevo Film Festival (14-22 august) a stabilit juriile secțiunilor de lungmetraj, scurtmetraj și film documentar, iar Călin Peter Netzer - câștigătorul Ursului de Aur în 2013 pentru Poziția copilului - va prezida principala secțiune competițională, anunță publicația Screendaily. 

Pentru marele premiu, The Heart of Sarajevo, concurează anul acesta două filme românești...

Netzer va avea de jurizat, printre alte zece lungmetraje, filmele românești Acasă la tata, regizat de Andrei Cohn, aflat la debut, și Comoara (Corneliu Porumboiu). Acasă la tata va avea premiera internațională la Sarajevo Film Festival, pe când lungmetrajul Comoara a putut fi văzut în ciematografele românești.

Se pare că cel mai puternic contracandidat al celor două producții autohtone este Son of Saul, debutul în lungmetraj al lui László Nemes, câștigătorul Marelui premiu la Cannes 2015.

Netzer va fi secondat în jurizare de către regizoarea Maja Miloš din Serbia, Mike Downey, producer, Marea Britanie, actrița Zrinka Cvitešić (Croația-Marea Britanie) și Diana Bustamante, director artistic al Cartagena International Film Festival.

Peter Călin Netzer a trăit timp de 12 ani în Stuttgart, unde familia lui emigrase în 1982. Copil fiind, şi-a însoţit mama pe urmele tatălui, care plecase ca doctor în Germania de Vest, în plină epocă comunistă românească. Netzer s-a întors în România pentru a studia Regia, în 1994. În 1999 obţine diploma de regizor de film de la Academia de Teatru si Film din București.

Contiunând tradiţia unui Marţi după Crăciun, filmul lui Radu Muntean care se desprindea de poveştile adânc calate pe istoria românească recentă, Peter Călin Netzer foloseşte doar ca fundal România, povestea sa fiind universală. Peter Călin Netzer debuta în lungmetraj la patru ani după absolvire, cu drama Maria, povestea unei femei (Diana Dumbravă) cu şapte copii, care ajunge să se prostitueze. Maria a fost laureată cu Premiul de interpretare şi Premiul Special al Juriului la Locarno.

La cinci ani de la debutul său în lungmetraj, Peter Călin Netzer semnează regia celui de-al doilea film al său, Medalia de onoare, după ce este plăcut impresionat de scenariul pe care Tudor Voican i-l pune la dispoziţie. Povestea este a unui pensionar de 75 de ani, care primeşte dintr-o eroare o medalie, în semn de recunoştinţă pentru faptele de vitejie săvârşite în Al Doilea Război Mondial, vremuri de care nici nu-şi mai aduce aminte. Pentru Ion, Medalia de onoare are o importanţă cu totul şi cu totul ieşită din comun: i-ar putea readuce soţia şi fiul, care nu-i mai vorbesc de ani de zile, la sentimente mai bune.

Netzer şi-a ales fără să stea pe gânduri protagonistul - Victor Rebengiuc - cu care a construit personajul Ion I. Ion în cele trei săptămâni de repetiţii dinaintea filmărilor. Scenariul filmului a fost scris de Tudor Voican. Medalia de onoare participa în august 2007 la concursul de proiecte cinematografice organizat de CNC şi câştiga, cu nota 9, un suport financiar de 720.000 lei. Medalia de onoare a fost ulterior principalul câştigător al celei de-a 50-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic. De asemenea, Medalia de onoare a primit premiul juriului Asociaţiei Criticilor de Film (FIPRESCI) şi un premiu special din partea Asociaţiei Tehnicienilor de Film, Televiziune şi Audio-vizual din Grecia. Cu o zi înainte de Gala de la Salonic, în 2009, Medalia de onoare primea alte două premii, în cadrul Festivalului de Film de la Torino.

Poziţia copilului este cel de-al treilea lungmetraj al lui Netzer, ale cărui filmări au început în februarie 2012. Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Exploreaza subiecte similare:

Acasă la tata, Andrei Cohn, Corneliu Porumboiu, comoara, Călin Peter Netzer

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells