Câini și 4:15 P.M. Sfârșitul Lumii, mențiuni speciale la Festivalul de Film de la Sarajevo

de Gloria Sauciuc în 20 Aug 2016
Mai multe filme românești s-au regăsit în palmaresul festivalului de la Sarajevo

Premiul „Inima orașului Sarajevo” pentru cel mai bun film a fost acordat sâmbătă seara dramei Album/Albüm (regia Mehmet Can Mertoğlu), o coproducție Turcia-Franța-România. Premiul aduce realizatorilor și suma de 16.000 de euro. Parada Film, prin producătoarea Oana Iancu, a fost implicată în acest proiect, iar Marius Panduru a semnat imaginea lungmetrajului. Albüm urmărește povestea unui cuplu de aproape 40 de ani care confecționează un album fotografic cu imagini ale unei false sarcini, totul pentru a-i demonstra copilului pe care urmează să-l adopte că între ei există o legătură de sânge.

Thrillerul Câini, de Bogdan Mirică, a primit Mențiunea special a Juriului, iar la secțiunea Scurtmetraj - 4:15 P.M. The End of the World/4:15 P.M. Sfârșitul Lumii, în regia lui Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, a primit tot Mențiunea specială a juriului.

Gheorghe Visu (Dogs/Câini ) a fost distins cu Heart Of Sarajevo/„ Inima orașului Sarajevo” pentru Cel mai bun actor și 2.500 €. La categoria documentar a fost premiat „Doar o răsuflare”, în regia Monicăi Lăzurean Gorgan.

Cât privește premiile Cinelink Co-Production Market, Otto The Barbarian (regia Ruxandra Maria Ghitescu, producător Iuliana Tarnovetchi) a primit o finanțare de 10.000 €.

Festivalul de film de la Sarajevo a inclus anul acesta peste 200 de filme în program din 61 de țări și un public de aproximativ 100.000 de spectatori. Juriul internațional pentru lungmetraje de ficțiune a fost prezidat de regizorul palestinian Elia Suleiman. Creat ca un „act de rezistenţă” în timpul asediului asupra oraşului Sarajevo în perioada războiului din 1992-1995, iar ulterior s-a impus în regiune, reunind anual peste 100.000 de cinefili, scrie AFP. O aluzie la acest trecut recent care marchează încă spiritele locuitorilor din capitala bosniacă a fost prezentarea filmului "Scream for me Sarajevo", un documentar despre un concert dat în timpul asediului în 1994 de către Bruce Dickinson, celebrul solist al grupului britanic de heavy metal Iron Maiden.

Exploreaza subiecte similare:

Câini, 4:15 PM Sfârșitul Lumii, Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru, Ruxandra Ghiţescu, Iuliana Tarnovetchi, Oana Iancu, album

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells