A fost creat Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”

de Cinemagia în 3 Aug 2018
Primii beneficiari selectați în cadrul programului sunt Cristi Iftime, Anghel Damian și Bogdan Mureșanu

Se lansează Fundația9, o inițiativă nonprofit care își propune să susțină liderii și proiectele noii generații de creatori și educatori, oferindu-le programe și platforme de afirmare.

Primul proiect nou lansat de Fundația9 este Fondul de CinemaLucian Pintilie”, creat în memoria marelui regizor român dispărut în acest an. Prin intermediul acestui fond, Fundația9 își propune să onoreze memoria marelui cineast român și să sprijine filmele de autor, semnate de regizori români aflați la debut, în spiritul cinematografiei lui Pintilie.

Primii beneficiari selectați în cadrul programului de către boardul Fundatiei sunt trei regizori cu mare potențial - Cristi Iftime, Anghel Damian și Bogdan Mureșanu, artiști care s-au bucurat de recunoaștere încă de la primele scurtmetraje la care au lucrat, se vede într-un comunicat remis Cinemagia.

Fondul de Cinema „Lucian Pintilie” va fi prezentat oficial de către Corina Șuteu, fost ministru al Culturii și membră a Consiliului Director al Fundației9, în cadrul Festivalului Internațional de Film Independent „Anonimul”, ce are loc între 6 și 12 august, la Sfântu Gheorghe. În toamna acestui an, fondul de cinema va genera o serie de evenimente publice construite în jurul patrimoniului artistic al lui Lucian Pintilie.

În cadrul festivalului vor avea loc „Întâlnirile Fundației9”, cu teme de interes pentru tinerii cineaști români. Ce vor pune în discuție evoluția cinematografiei românești în ultimul deceniu, dar și rolul festivalurilor pentru autorii de film din perspectiva expunerii pe care le-o oferă alături de anunțarea Fondului de cinema „Lucian Pintilie”.

„Fondul Lucian Pintilie” este un program destinat în primul rând tinerilor autori de film, dar și memoriei marelui regizor. Gândit pentru a susține, în primul rând , pe creatorul de cinema de artă și conceput în așa fel încât să îi dea acestuia mijloacele de a își dezvolta și formaliza viziunea, fondul va deveni, în timp, o adevărată resursă pentru debuturi, dar și pentru relansarea și perpetuarea unei culturi estetice și cinematografice substanțiale. Prin întreg demersul său artistic și uman, Lucian Pintilie ramâne o figură emblematică a rezistenței pline de sens pe care artistul o exercită în societate prin talent și luciditate. Fundația9 aduce, prin înființarea acestui program, un modest omagiu acestui artist excepțional, confirmând în același timp interesul său pentru noua generație de autori ai celei mai vizibile și internaționalizate industrii artistice din România: cinematografia. Mă bucur că am inițiat acest program și că, în colaborare cu directorul Fundației9 si cu participarea colegilor mei de board al Fundației9 , îl vom putea dezvolta, susține Corina Șuteu, membru al Consiliului director al Fundației9.

Despre Fundația9

Fundația9 susține pregătirea unei noi generații prin programe de cultură și educație. Vrem să stimulăm spiritul critic și să arătăm lumea contemporană din unghiuri noi, dar și să desenăm un viitor mai bun. Vrem să facilităm accesul nemijlocit la cultură, să contribuim la crearea unui sistem modern de educație, să susținem tânăra generație de creatori și să implicăm activ partenerii și publicul larg, pentru a ajuta la construcția și dezvoltarea unei societăți mai bune. Dintre programele Fundației9 amintim: Scena9, o platformă tânără de jurnalism cultural care oferă zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, Rezidenta BRD Scena9, centrul cultural aflat in inima Bucureștiului și Fondul de cinema „Lucian Pintilie” dedicat autorilor de film aflați la debut.

Foto arhiva personală Corina Șuteu (de la stânga la dreapta Corina Șuteu, Sanda Manu, Lucian Pintilie, Credit foto Sorin Lupșa)

Exploreaza subiecte similare:

Lucian Pintilie, Anghel Damian, Cristi Iftime, Bogdan Mureşanu

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 4 august 2018 07:37
Cu cat mai multe fonduri de acest gen cu atata mai bine pentru viitorul cinemattografiei romanesti in general.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells