25 de lucruri despre Die Hard!

14 Iun 2013
Află câteva din secretele uneia dintre cele mai populare francize, ajunsă acum la 25 de ani

Franciza de acţiune-aventură Die Hard, a studiourilor Twentieth Century Fox, este una dintre cele mai de succes francize din toate timpurile. Toate cele cinci filme îl au ca erou pe Bruce Willis în rolul poliţistului John McClane, care de află adesea "în locul nepotrivit la momentul nepotrivit", luptând împotriva conspiraţiilor, a hoţilor şi teroriştilor. Cel mai nou film din serie, A Good Day To Die Hard, se lansează pe Blu-ray şi DVD pe 19 iunie.
 
Ca şi restul filmelor din seria Die Hard, A Good Day to Die Hard este plin de acţiune şi umor. Pentru a celebra 25 de ani în care seria Die Hard ne-a ţinut cu sufletul la gură, avem 25 de informaţii despre toate cele cinci filme. Ştiaţi că...

1. Celebra replică "yippee-ki-yay", înseamă în urdu "Aici - mănâncă asta" şi este folosită în toate cele cinci filme Die Hard.
2. Primul film din serie, Die Hard, este bazat pe romanul Nothing Lasts Forever, continuarea lui The Detective, care a fost ecranizat şi l-a avut pe Frank Sinatra în rolul principal. Datorită unor clauze contractuale, Sinatra a fost primul actor căruia i-a fost oferit rolul lui McClane. Atunci avea 73 de ani.
3. Turnul Nakatomi din Die Hard este de fapt sediul 20th Century Fox Home Entertainment.
4. FBI-ul l-a chestionat pe Jonathan Hensleigh, scenaristul filmului Die Hard With A Vengeance, despre informaţiile prezentate în film despre Rezerva Federală de Aur.
5. Echipa din A Good Day To Die Hard a construit cel mai mare green-screen făcut vreodată (228 metri lungime x 13 metri înălţime) pentru cascadoriile cu maşini.
6. Die Hard 2 este singurul film din serie care nu are o scenă de acţiune ce se petrece într-un lift.
7. Acţiunea din Die Hard With A Vengeance are loc în decursul unei zile, astfel încât Bruce Willis a avut nevoie pentu filmări de 25 de perechi identice de tricouri şi pantaloni.
8. Die Hard 4.0 este bazat pe un articol din Wired magazine denumit "A Farewell to Arms" scris de John Carlin, dar şi pe un scenariu intitulat WW3.com scris de David Marconi.
9. Britney Spears şi Jessica Simpson au fost la audiţii pentru rolul fiicei lui John McLane, Lucy MClane, rol care i-a fost însă oferit lui Mary Elizabeth Winstead.
10. Willis a făcut una dintre cele mai periculoase cascadorii la finalul filmului Die Hard, când a sărit de pe Turnul Nakatomi pe un airbag în timp ce o explozie a creat o minge de foc în spatele său.
11. Acţiunea din A Good Day To Die Hard a avut loc la Moscova dar a fost filmată în 32 de locaţii din Budapesta.
12. Echipa care a lucrat la Die Hard With A Vengeance a creat una dintre cele mai de proporţii cascadorii create vreodată pe străzile din New York, atunci când au bombardat magazinul Bonwit Teller.
13. Echipa din Die Hard 2 a folosit o maşină de creat gheaţă care procesa 130 de kilograme de gheaţă în câteva secunde - asta a ajutat la crearea unei furtuni de zăpadă într-una dintre cele mai călduroase ierni înregistrate vreodată în SUA.
14. O staţie de metrou newyorkeză creată la scară a fost contruită în Charleston pentru scena din filmul Die Hard With A Vengeance.
15. Dublura lui Bruce Willis, Larry Rippenkroeger, a fost rănit serios în Die Hard 4.0 după ce a căzut 7,5 metri în timpul unei cascadorii.
16. Ziua de naştere a lui John McClane este dezvăluită în Die Hard 4.0 ca fiind 23 Mai 1955.
17. În A Good Day To Die Hard apare elicopterul rusesc 'Halo', cel mai mare din lume.
18. Jai Courtney (care l-a jucat pe fiul lui Bruce Willis) tocmai se îmbarca într-un zbor din LA când a fost rugat să se întoarcă din drum şi să vină la un screen test cu Bruce.
19. În Die Hard 2 platoul spectaculos unde s-a filmat scena cu turnul de control din aeroportul fictiv East Coast, a fost de fapt construită în studiourile 20th Century Fox.
20. Repetiţiile pentru scena din Die Hard 4.0 în care McClane a condus o maşină de poliţie într-un elicopter au durat trei săptămâni.
21. Filmul A Good Day To Die Hard are unele dintre cele mai spectaculoase scene de urmăriri cu maşina, ce au fost filmate pe faimosul bulevard Garden Ring din Moscova.
22. Platoul de filmare 'Hotel Ukrainia' din A Good Day To Die Hard a necesitat 8 săptămâni pentru a fi constuit şi în construirea acestui platou de filmare au fost implicate 90 de persoane.
23. În timpul filmărilor la Die Hard With A Vengeance, echipa a închis Ninth Avenue între străzile 57 şi 42, unul dintre cele mai de amploare blocaje ale străzilor din New York încercate vreodată.
24. Replica lui McClane "smoking cigarettes and watching Captain Kangaroo" în Die Hard With A Vengeance este preluată dintr-un cântec denumit "Flowers on the Wall" de The Statler Brothers şi apare de asemenea în Pulp Fiction.
25. Die Hard With A Vengeance i-a adus din nou împreună pe Bruce Willis şi pe regizorul John McTiernan. Cei doi au colaborat şi la Die Hard.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Eustake pe 15 iunie 2013 22:04
Pacat ca partea a cincea a fost un dezastru total, „reusit” de John Moore, un regizor vecin la talent cu Uwe Boll, care a distrus de asemenea Max Payne si remake-ul la The Omen. Pur si simplu nu am inteles cum a primit regia la Die Hard 5...
MihaiBarboi pe 16 iunie 2013 15:35
Ce e atat de dezastruos la ultima parte ... ? Mie mi sa parut f. reusita ... Afara doar poate daca sunteti niste securisti imbacsiti care vreti sa vedeti doar "Gloria socialista" :))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells