25 de ani de la Singur acasă

de Ştefan Dobroiu în 16 Nov 2015
11 detalii inedite de producţie ale apreciatei comedii de familie

Home Alone/Singur acasă s-a lansat pe 16 noiembrie 1990 şi a ajuns, în doar câteva săptămâni, cel mai de succes film al anului. Ne este tuturor familiară insistenţa posturilor TV din România de a programa anual această comedie clasică de la premiera căreia se împlineşte chiar azi un sfert de veac (da, şi noi ne mirăm). Iată mai jos câteva detalii inedite sau amuzante de la filmări sau despre succesul producţiei.

Realizat cu doar 18 milioane de dolari, filmul lui Chris Columbus avea să câştige 476 de milioane, devenind astfel una dintre cele mai rentabile producţii din istoria cinema-ului. Cartea Recordurilor Guinness a decretat filmul drept comedia live-action cu cel mai mare succes din toate timpurile. La doar zece ani, micul Macaulay Culkin (a împlinit 35 de ani pe 26 august) a fost catapultat instantaneu pe primul loc în topul celor mai populari copii actori, unde va rămâne câţiva ani, dispărând apoi aproape complet din atenţie.

1. Lider în box office timp de trei luni
Conform imdb, Home Alone aproape şi-a acoperit bugetul de producţie în trei zile: 17 milioane de dolari încasări în weekend-ul premierei. A rămas pe primul loc în box office-ul american timp de 12 weekend-uri, iar la sfârşitul lui aprilie 1991, la aproape o jumătate de an de la premieră, încă se regăsea în top ten-ul celor mai populare filme americane. În 1991, comedia urcase pe locul trei în topul celor mai populare filme din toate timpurile.

2. Criticii au strâmbat din nas
În ciuda imensului succes de casă, Home Alone nu a reuşit să impresioneze criticii, doar 50% din cronici fiind pozitive. Roger Ebert scria la premieră că filmul este "atât de neverosimil încât e imposibil să-ţi pese cu adevărat de tribulaţiile puştiului". Entertainment Weekly a notat filmul cu litera D, etichetându-l drept "sadic".

3. Filmări într-o suburbie de lux
Casa familiei McCallister din Chicago se află de fapt în Winnetka, o mică localitate la 20 de kilometri de metropolă. În 2012 reşedinţa a fost vândută pentru 1,6 milioane de dolari. În 2015, Winnetka a devenit a doua cea scumpă suburbie din Statele Unite, după Scarsdale, New York.

4. Sute de copii au dat probă pentru rolul lui Kevin
Scenaristul şi regizorul John Hughes a scris Singur acasă convins că Macaulay Culkin, cu care lucrase la Uncle Buck (1989) este cel mai potrivit pentru rolul principal. Chris Columbus nu era sigur de alegere şi a cerut un casting elaborat, sute de alţi puşti dând probă pentru rol. Într-un final, tot Culkin a fost ales.

5. Kevin "creşte" în film
Chris Columbus a găsit o soluţie inventivă pentru imaginea lui Kevin, manipulând părerea spectatorilor despre erou: la începutul filmului, puştiul este filmat de deasupra capului, astfel încât pare mic şi neajutorat, dar pe parcursul celorlalte scene nivelul camerei coboară, astfel încât Kevin pare mai înalt şi mai stăpân pe situaţie.

6. Staruri avute în vedere pentru rolurile părinţilor
Sigourney Weaver, Diane Keaton, Jodie Foster, Glenn Close, Geena Davis, Jamie Lee Curtis, Linda Hamilton, Helen Hunt, Laura Dern, Anjelica Huston, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer şi Daryl Hannah au fost luate în considerare pentru rolul lui Kate, mama lui Kevin. Rolul i-a revenit mai puţin cunoscutei Catherine O'Hara. La fel, John Heard a primit rolul lui Peter McCallister, tatăl eroului, deşi concurenţa a fost acerbă: Michael Douglas, Kevin Costner, Dan Aykroyd, John Travolta, Bill Murray, James Belushi, Chevy Chase, Harrison Ford, Tom Hanks, Sean Penn, Mel Gibson, Sylvester Stallone şi Jack Nicholson au fost analizaţi de producători.

7. Sensibilitate de regizor
Poza găsită de Kevin cu iubita lui Buzz, antipaticul său frate mai mare, este de fapt fotografia unui băiat îmbrăcat în fată. Regizorul Chris Columbus a considerat că nicio adolescentă nu merita să fie ridiculizată astfel într-o comedie pentru întreaga familie, aşa că a ales acest sensibil compromis. În imagine apare fiul scenografului comediei.

8. Îngeri cu suflete murdare
Filmul cu mafioţi pe care Kevin îl foloseşte pentru a-şi speria atacatorii nu există în realitate, ci a fost realizat special pentru Home Alone. În scenariu era intitulat "Îngeri cu suflete murdare", trimitere directă la Îngeri cu feţe murdare, clasicul lui Michael Curtiz din 1938.

9. Tuturor ne e frică de tarantule
Daniel Stern, interpretul lui Marv, jumătatea înaltă a Bandiţilor Uzi, a acceptat o singură dublă pentru scena în care tarantula lui Buzz îi ajunge pe faţă. Ţipătul său e mut, pentru că un strigăt ar fi speriat giganticul păianjen. Nici Macaulay Culkin nu apus mâna pe acesta, pentru scenele în care Kevin îl atinge fiind folosită o dublură.

10. Actorii nu credeau în succesul filmului
John Heard, Joe Pesci şi Daniel Stern nu au crezut nicio clipă că Home Alone va fi un succes de public.Regizorul Chris Columbus a declarat după premieră că John Heard chiar i-a cerut scuze la un moment dat pentru lipsa lui de încredere. Unul din motivele pentru care Pesci şi Stern şi-au interpretat atât de exagerat personajele a fost convingerea actorilor că nimeni nu va vedea filmul.

11. Mare hit în România
Românii au aşteptat aproape doi ani şi jumătate pentru a vedea aventurile lui Kevin: premiera din România a avut loc pe 16 aprilie 1993, în preajma sărbătorilor de Paşti. Succesul a fost notabil, filmul având aproape 700.000 de spectatori, ceea ce l-a aşezat pe locul patru în topul celor mai populare premiere româneşti ale anului, după Formidabilul 2 (813.000 spectatori), Bodyguard (751.000) şi The Last Boy Scout/Ultimul samaritean (734.000).

Exploreaza subiecte similare:

Chris Columbus, Macaulay Culkin, John Heard, Joe Pesci, Daniel Stern, John Hughes, Home Alone, Angels with Dirty Faces, Michael Curtiz, Catherine O'Hara, Hot Shots ! Part Deux, The Bodyguard, The Last Boy Scout, Uncle Buck

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
princeofpersia79 pe 16 noiembrie 2015 19:36
"Ne este tuturor familiară insistenţa posturilor TV din România de a programa anual această comedie..." pai in afara de Pro Tv care televizuina insista sa-l mai difuzeze?
"În ciuda imensului succes de casă, Home Alone nu a reuşit să impresioneze criticii..." de parca pe mine sau pe fanii unui anumit film le pasa de ce zic criticii. Criticii de film=apa de ploaie. Si inainte sa trimit acest comentariu,as dori sa n-o mai vad pe duduia aia in rosu stand pe scaun... Hai pa...

Theodor2011 pe 17 noiembrie 2015 00:27
:)))))))))
Theodor2011 pe 17 noiembrie 2015 00:42
princeofpersia79, te citez: '' Si inainte sa trimit acest comentariu,as dori sa n-o mai vad pe duduia aia in rosu stand pe scaun'' Asta ce vrea sa insemne o comanda/porunca?. Cine esti tu sa ceri sa nu o mai vezi pe Jennifer Lawrence intr-unul dintre posterele ultimei parti aparute din The Hunger Games.? Propietarul, adminul acestui site? Este doar o reclama al unui film mult asteptat (care va avea premiera foarte curand) Mie unul imi place acest poster al ultimei parti din The Hunger Games ( Mockingjay-Part 2). Este chiar cel mai reusit/frumos poster al francizei.
cosmin742000 pe 16 noiembrie 2015 21:23
Noroc ca nu exista Pro(st) TV acum 25 de ani.Ghinion ca nu da faliment .
gaborull pe 17 noiembrie 2015 09:36
daca nu era PRO TV ramaneai cu antenele si cu emisiunile lor de cacao
Theodor2011 pe 17 noiembrie 2015 00:48
Home Alone (primele doua parti) este una dintre cele mai frumoase comedii realizate vreodata si cu siguranta cel mai: indicat,recomandat,urmarit film in perioada Craciunului.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells