20 de ani de la True Lies

de Ştefan Dobroiu în 15 Iul 2014
În 1994 action-ul era cea mai scumpă producţie din toate timpurile!

Mulţi ştiu că James Cameron, campionul mega-producţiilor de la Hollywood, a făcut cel mai scump film din istorie în 1997, când lansa hitul Titanic. Mai puţini cunosc că şi True Lies, lansat în Statele Unite pe 15 iulie 1994, devenea cea mai scumpă producţie realizată vreodată cu bugetul său evaluat la o sumă între 100 şi 120 de milioane de dolari. Un extraordinar succes de casă, True Lies avea să reînnoade legătura lui James Cameron cu Arnold Schwarzenegger şi avea să confirme statutul de star action al austriacului. Iată câteva detalii interesante din timpul producţiei lui True Lies.

A fost primul film din istorie cu un buget mai mare de 100 de milioane de dolari, iar încasările mondiale s-au ridicat la aproape 380 de milioane. În 1994, True Lies s-a clasat pe locul trei în topul producţiilor cu cele mai mari încasări, întrecut fiind de Regele Leu/The Lion King, cu 768 de milioane, şi Forrest Gump, cu 677 de milioane. Articole aniversare cu cele două extraordinare succese de casă şi critică găseşti AICI şi AICI. În România Minciuni adevărate s-a lansat pe 21 octombrie 1994 şi a devenit cel mai de succes film străin al anului, cu puţin peste 600.000 de bilete vândute. Pe primul loc în top s-a situat cea mai populară premieră românească de la Revoluţie încoace, A doua cădere a Constantinopolului, cu 1,33 milioane de bilete vândute.

Unul din aspectele puţin promovate ale filmului este faptul că True Lies se încadrează confortabil la categoria remake. La baza sa se află La Totale!, o comedie de acţiune cu Thierry Lhermitte şi Miou-Miou. Cameron păstrează mai toate elementele comediei lui Claude Zidi şi gonflează totul potrivit bugetului generos avut la dispoziţie şi apetitului său pentru secvenţe de acţiune ieşite din comun. Arnold Schwarzenegger îl înlocuieşte pe Lhermitte, iar Jamie Lee Curtis este deosebit de apreciată în rolul soţiei neglijate care ajunge, în urma unui exploziv şir de evenimente, partenera de teren a eroului. Pentru rolul ei, Curtis a fost recompensată cu al doilea Glob de Aur pentru Cea mai bună actriţă în rol principal din carieră.

Iniţial în rolul lui Helen Trasker a fost dorită Jodie Foster, iar actriţa acceptase, dar ulterior a preferat să se implice în mult mai solicitantul Nell, care i-a adus o nominalizare la Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. Înainte de a se opri la Jamie Lee Curtis, James Cameron a dat probe cu Kim Basinger, Annette Bening, Geena Davis, Melanie Grifith, Demi Moore, Michelle Pfeiffer, Sharon Stone, Emma Thompson şi Debra Winger. Până şi Madonna a fost contactată pentru rol.

Chiar dacă True Lies este unicul film din cariera lui Cameron care a fost nominalizat la Oscarul pentru Cele mai bune efecte vizuale fără să şi câştige (a pierdut în faţa lui Forrest Gump), acest hit al anului 1994 nu duce deloc lipsă de secvenţe ieşite din comun. Una dintre cele mai celebre este urmărirea pe cal din hotel. Şi urmărirea cu elicoptere şi maşini pe celebra autostradă Overseas Highway din Florida Keys rămâne în continuare în topurile cu cele mai elaborate şi captivante urmăriri din ultimele decenii de cinema.

Iniţial James Cameron a angajat o echipă de scenarişti pentru a şlefui latura comică a blockbusterului, dar, nemulţumit de ideile lor, regizorul a renunţat la ei şi s-a ocupat singur de acest aspect al scenariului. Din contribuţiile scenariştilor Cameron a păstrat doar câteva replici, dintre acestea ieşind în evidenţă "You're fired!", rămas-bun pronunţat de Schwarzenegger în punctul culminant al filmului. La premieră, mulţi cronicari au pus semnul egal între umorul lui Minciuni adevărate şi spectaculosul secvenţelor sale de acţiune.

Minciuni adevărate l-a ajutat pe Arnold Schwarzenegger să se recupereze după insuccesul lui Last Action Hero/Ultima aventură, unul dintre dezastrele financiare ale anului 1993 (detalii AICI despre filmul zdrobit la încasări de Jurassic Park), şi a devenit cel mai mare succes de casă al carierei lui Jamie Lee Curtis. Filmul i-a salvat cariera lui Tom Arnold, aflat pe lista neagră de la Hollywood din cauza scandalurilor cu soţia sa de pe atunci, Roseanne Barr, şi a scos-o în evidenţă pe Tia Carrere, foarte convingătoare în rolul imprevizibilei aghiotante a villain-ului interpretat de Art Malik.

Succesul lui Minciuni adevărate, dar şi provocările de la filmări l-au făcut pe James Cameron să plănuiască un sequel. Au avut loc mai multe întâlniri cu Arnold Schawrzenegger şi cu diverşi scenarişti, iar la un moment dat regizorul fixase anul 2002 pentru începutul producţiei. Atentatul de la 11 septembrie l-a făcut să reconsidere, iar alegerea lui Schwarzenegger ca guvernator al Californiei a amânat orice plan până la începutul acestui deceniu. Cum Cameron se concentrează acum pe sequelurile lui Avatar, sunt toate şansele să nu îi mai vedem pe Harry şi Helen Tasker (sau Boris şi Doris) în acţiune.

Când ai văzut Minciuni adevărate? Te-a impresionat?

Exploreaza subiecte similare:

Arnold Schwarzenegger, James Cameron, Jamie Lee Curtis, Tia Carrere, Tom Arnold, Roseanne Barr, True Lies, La Totale!, Claude Zidi, The Lion King, Forrest Gump, Last Action Hero

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 15 iulie 2014 22:04
l-am vazut in 94 la cinema..a fost si va ramane unul din filmele preferate....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells