Marian Râlea este bătrânului Jack în spectacolul de teatru „Barajul”, pe 3 februarie, La Arcub

de Cinemagia în 2 Feb 2018
„Omul să trăiască acolo unde-s prietenii şi lumina!”, spune Jack, bătrânul holtei a cărui singurătate părea iremediabilă până când a înţeles că responsabilitatea faţă de comunitatea de care aparţii poate fi colacul de salvare

Distins cu „Premiul pentru creație originală” pentru spectacolul de teatru „Barajul” de Conor McPherson, în regia Andreei Vulpe, la cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, producătorul spectacolului Centrul Cultural al Municipiului București îi invită pe iubitorii de teatru să vizioneze o nouă reprezentație, sâmbătă, 3 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare ARCUB.

Piesa „Barajul” aparține autorului irlandez Conor McPherson, considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani europeni. Apărută în 1997, ea a fost montată în același an de Royal Court în Londra, iar doi ani mai târziu a avut premiera pe Broadway. A câștigat Premiul Laurence Olivier pentru ”Cea mai bună piesă a anului”, în 1998, și i-a adus lui McPherson, în același an, Premiul Criticii pentru ”Cel mai promițător dramaturg”. ”Barajul” a fost votată printre cele mai importante piese ale secolului XX, într-un sondaj realizat de Royal National Theatre din Londra și face parte dintre cele mai bune 101 de piese ale tuturor timpurilor după părerea lui Michael Billington, criticul de teatru al ziarului The Guardian.

Acțiunea de desfășoară într-un spațiu neconvențional, conceput special ca un bar întunecat, straniu și enigmatic.Trecând de la plictis, la curiozitate, la sentimente de solidaritate, împăcare și prietenie, personajele jucate de actorii, Marian Râlea (Jack), Alexandru Voicu (Brendan), Gabi  Costin (Jim), Romeo Pop (Finbar) și Simona Pop (Valerie), expun adevăruri de viaţă punctate cu momente de un comic nebun combinate cu o stare permanentă de suspans. 

„[…] Nu doar piesa în sine este interesantă, ci și jocul actorilor este unul exceptional, fiecare aplecându-se cu mare atenție asupra rolului. Marian Râlea este, fără îndoială, starul spectacolului, construind interacțiuni și monologuri absolut savuroase și făcând din Jack un personaj extrem de real, care, în ciuda defectelor, place spectatorilor pentru că este amuzant, bonom și deschis.” (4arte.ro)

Montarea spectacolului la București aparține regizoarei Andreea Vulpe, care a semnat regia pentru „Regele şi cadavrul” (de Vlad Zografi), „Părinţii teribili” (de Jean Cocteau) şi ”Filoctet” (de Sofocle) la Teatrul Naţional din Bucureşti, ”Cabaret” (de Joe Masteroff) la Teatrul Evreiesc de Stat şi ”Oleanna” (de David Mamet) la Teatrul Act.

„Omul să trăiască acolo unde-s prietenii şi lumina!”, spune Jack, bătrânul holtei a cărui singurătate părea iremediabilă până când a înţeles că responsabilitatea faţă de comunitatea de care aparţii poate fi colacul de salvare, atunci când te simţi însingurat, izolat şi trist. Şi, odată cu el, simţim şi noi, realizatorii acestui spectacol, că e de datoria noastră să vorbim despre flagelul singurătăţii în lumea de azi: să-l asumăm, să-l cercetăm şi să-i căutăm soluţii, dorim ca, prin intermediul acestui spectacol, să redăm societăţii noastre încrederea interpersonală, lipsa de tensiuni şi coeziunea socială. ” - declară regizoarea spectacolului, Andreeea Vulpe.

Scenografia spectacolului aparține unuia dintre cei mai talentați scenografi ai tinerei generații, Daniel Titza, care și-a pus amprenta și pe alte producții precum ”Fool for Love” (de Sam Shepard), în regia lui Carmen Vidu și ”American Buffalo” de David Manet, în regia lui Cristi Juncu, ambele jucate la Teatrul Act, ”Platonov” (de A.P. Cehov), în regia lui Vlad Massaci, la Teatrul Nottara și o serie de spectacole împreună cu regizoarea Andreea Vulpe.

Spectacolul de teatru ”Barajul” a avut premiera în luna noiembrie 2016 și face parte din stagiunea de teatru de la ARCUB, alături de spectacolele : ”Artists Talk” (regia Gianina Cărbunariu), ”Idolul și Ion Anapoda” (regia Mariana Cămărășan), ”Plastic” (regia Theodor-Cristian Popescu), ”Însemnările unui nebun” (regia Felix Alexa), ”Schneider & Schuster” (regia Lucian Pavel), ”București.Instalație umană”, ”Am iubit, am purtat, am pierdut” (regia Emil Hoștină) și ”Obsesii” (regia Yannis Paraskevopoulos).

BARAJUL, de Conor McPherson, traducerea Andreea Vulpe

Cu: Marian Râlea, Alexandru Voicu, Gabi Costin, Romeo Pop, Simona Pop

Regia: Andreea Vulpe

Scenografia: Daniel Titza

Light Design: Vlad Lăzărescu

Producător: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/bilete-online/ și http://bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90.

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

 

Exploreaza subiecte similare:

Marian Râlea

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells