Guillermo Del Toro a debutat, la Londra, cu filmul de animație stop-motion Pinocchio. „Nu e nevoie să te schimbi pentru a fi iubit”...

de Gloria Sauciuc în 16 Oct 2022
Evenimentul are loc la o zi după moartea mamei sale: „A fost ceva foarte special pentru mine și pentru ea”

După o luptă grea de 14 ani, regizorul mexican Guillermo del Toro a reușit, în sfârșit, să împărtășească publicului proiectul său de suflet, atunci când Pinocchio (cu titlul oficial „Guillermo del Toro`s Pinocchio) a avut premiera globală la BFI London Film Festival. Publicul a râs mult, dar și-a șters și lacrimile la prima proiecție a filmului, sâmbătă, la impunătoarea Royal Festival Hall din Londra, scrie Variety. Filmul a fost salvat din blocarea în faza de dezvoltare de către Netflix, iar povestea are loc pe fundalul sumbru al Italiei fasciste.

Vorbind publicului înainte de premieră, del Toro a relatat despre legătura sa cu povestea: „Am văzut filmul pe când eram copil și el m-a legat de mama pentru întreaga viață. M-a impresionat deoarece Pinocchio vedea lumea așa cum o vedeam și eu. Am fost puțin furios că lumea cerea de la Pinocchio supunere, așa că am vrut să fac un film despre nesupunere ca virtute, și pentru a spune că nu e nevoie să te schimbi pentru a fi iubit”.

Am fost puțin furios că lumea cerea de la Pinocchio supunere, așa că am vrut să fac un film despre nesupunere ca virtute, și pentru a spune că nu e nevoie să te schimbi pentru a fi iubit

Tânărul star al filmului, nou-venitul Gregory Mann, a descris premiera - care coincide cu împlinirea vârstei de 13 ani, drept o întâmplare fericită care i-a adus o urare de ”la mulți ani” din partea publicului, făcându-i ziua drept „cea mai fericită zi din viață”.

Aflat pe scenă, del Toro și-a propus să întărească dragostea sa și a echipei sale pentru animații, completând „Toți cei de aici credem că animația nu este doar un gen. Animația este artă. Animația este film...”

Vizibil emoționat, regizorul a urat din inimă rămas bun publicului în onoarea mamei sale defuncte, care a încetat din viață cu o zi înainte de premiera globală a filmului: „Voiam să spun că mama mea tocmai a încetat din viață, iar acest film era foarte special pentru ea și pentru mine. Nu este prima oară când vedeți filmul, dar este prima oară când îl vedeți cu noi. Mulțumesc.”

Cu regia semnată împreună cu Mark Gustafson (The Fantastic Mr. Fox), filmul a avut nevoie de nu mai puțin de 1000 de zile pentru producție, cu un mare număr de artiști de animație lucrând în continuu pentru a aduce la viață ambițioasa viziune a autorului. Efortul a dat rezultate: publicul a râs mult, dar și-a șters și lacrimile la prima proiecție a filmului, sâmbătă, la impunătoarea Royal Festival Hall din Londra.

Pinocchio însuși a pășit pe covorul roșu la BFI London film Festival - de fapt, era păpușa din film. Modelul complicat al băiețelului din lemn a fost pus pe un mic piedestal, pe măsură ce fotografii se îmbulzeau să facă o poză a acestuia. Printre stelele de cinema din public s-au numărat Cate Blanchett, Christoph Waltz, Ted Sarandos de la Netflix - care a pozat cu Pinocchio - și compozitorul Alexandre Desplat, care face pentru prima oară echipă cu regizorul mexican de la drama din 2017 The Shape of Water.

Filmul a fost salvat din blocarea în faza de dezvoltare de către Netflix, adaptând povestea clasică a lui Carlo Collodi The Adventures of Pinocchio și plasând-o pe fundalul sumbru al Italiei fasciste. În celelalte roluri stop-motion apar Christoph Waltz, Cate Blanchett, Ewan McGregor, Tilda Swinton și John Turturro.

Variety caracterizează filmul drept „o producție pentru copii care nu se teme să îi uluiască pe copii la fel de mult pe cât îi încântă, până la un final care implică o anumită contemplare existențială (plus câteva lacrimi) la imaginea unei insecte moarte într-un sicriu făcut dintr-o cutie de chibrituri în inima de lemn a lui Pinocchio. Este o notă stranie, mai bine de urmărit decât de descris...”

 

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells