Flatliners - viziuni bântuitoare

de Gloria Sauciuc în 3 Oct 2017
Flatliners/Linia morţii (2017) rulează în premieră pe marile noastre ecrane

Într-o încercare temerară de a afla ce ne așteaptă pe toți după moarte, câțiva prieteni, colegi la medicină, concep un plan prin intermediul căruia, unul câte unul, să-și provoace oprirea temporară a oricărei activități cerebrale, pentru a „simți” moartea înainte de a fi readuși la viață. Unii dintre ei sunt „uciși” și apoi înviați cu amintiri extrem de puternice, iar experimentul este considerat un succes. Dar, deși pare că au câștigat mai mult decât își propuseseră inițial, trecutul pur și simplu dă buzna peste ei, bântuindu-i.

Flatliners este un sequel al filmului din 1990, cu Nina Dobrev, Ellen Page, Kiefer Sutherland (şi în distribuția primului film Flatliners/Dincolo de moarte), plus Diego Luna (Rogue One).

Fricile puternic viscerale - precum cea de înălţime, de viteză excesivă, de lifturi (a cădea în gol), de înec ni se reactivează ca spectatori şi ne ţin încordaţi pe tot parcursul filmului, odată ce coşmarul pe care îl trăieşte fiecare protagonist se dezvăluie. Teama de moarte, însă, e cea pe care personajele o înving, făcându-ne curioşi faţă de experimentul lor. La un nivel mai puţin instictual, vina, remuşcările sunt cele care domină personajele, aflate - după experiment - în căutarea izbăvirii.

Flatliners poate fi destul de haunting pentru oricine prin tema sumbră/morbidă şi viziunile trăite de personaje în cele câteva minute între oprirea inimii și moartea cerebrală, viziuni care continuă cu intensitate sporită după resuscitare. Însă surprizele sunt doar la nivel de estetică a coşmarului trăit de fiecare personaj şi referitor doar la fantomele/demonii care îi bântuie pe nefericiţii protagonişti.

Până la final, nu aflăm cum e viaţa de după moarte, ci cum arată cele mai negre coşmaruri/viziuni ale protagoniştilor.

Prima răsturnare cu adevărat majoră - mid-point - apare destul de târziu în economia filmului, odată cu moartea unuia dintre personaje. Nu e explicată până la capăt premisa horror-SF (cum anume se leagă călătoria aceasta „dincolo” de apariţiile bântuitoare ce trezesc conştiinţa eroilor).

Personajele au un back-story abia schiţat şi de aceea nu ne putem ataşa de ele. Ne pasă prea puţin că sunt carne de tun pentru apariţiile demonice, fantomatice. Totuşi, interpretarea actorilor e bună. Diego Luna are autoritate/prestanţă în rol de medic iar dinamica dintre cei cinci studenţi la medicină e funcţională.

Exploreaza subiecte similare:

Flatliners, Diego Luna, Nina Dobrev, Ellen Page, Kiefer Sutherland

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells