Jury Duty: o farsă despre care ar trebui să se vorbească mai mult

de Ştefan Dobroiu în 30 Iul 2023
Lansat în aprilie, serialul a trecut aproape neobservat până a primit patru nominalizări la Emmy

Emisiuni şi show-uri ce au la bază farse au rămas populare încă de la naşterea televiziunii, dar rar ne-a fost dat să vedem ceva mai elaborat şi trăsnit ca serialul Jury Duty. Premisa este cât se poate de simplă: avem o înscenare de proces, în care actori bine aleşi interpretează judecătorul, avocaţii, procurorii, inculpatul şi 11 membri ai juriului. Dar al 12-lea membru al juriului este convins că participă la un proces real. Habar nu are că este protagonistul unui serial de televiziune şi că tot ce se întâmplă în jurul lui e perfect dozat şi menit să-l facă să reacţioneze. Rezultatul este imperfect, dar în egală măsură entuziasmant şi neliniştitor.

Ronald Gladden este un inocent instalator de panouri solare. Într-o zi vede un anunţ pe Craigslist (un OLX american, ca să simplificăm lucrurile) în care o echipă de documentarişti caută doritori pentru filmarea unui documentar despre modul cum se jurizează procesele penale în SUA. Ronald trimite un mail şi, după câteva luni, este anunţat că va participa la realizarea documentarului. Ce nu ştie el este că acel documentar nu există şi că e doar un cârlig pentru ca lui Ronald să nu i se pară bizar că este filmat şi că i se cer declaraţii în timpul jurizării. Declaraţii care apare în serialul Jury Duty, de fapt.

Evident, scopul lui Jury Duty este să amuze. Toate personajele care îl înconjoară pe Ronald sunt sărite de pe fix fiecare în felul său, în frunte cu nimeni altul decât actorul James Marsden, care se joacă pe sine însuşi, dar într-o versiune băgăcioasă şi mai mult decât enervantă. În funcţie de reacţiile lui Ronald actorii improvizează din plin, pe baza unor varii scenarii elaborate dinainte de scenariştii serialului, afundându-l pe protagonist într-o lume care i se pare din ce în ce mai greu de înţeles şi navigat.

Dincolo de această principală misiune a sa, Jury Duty ridică o mulţime de întrebări care nu vor întârzia să-l preocupe pe spectator. Una ar fi despre viabilitatea proceselor pe bază de juraţi, oameni obişnuiţi care nu au nici un chef să piardă săptămâni din vieţile lor complicate pentru a asculta interminabile mărturii şi parcurge interminabile liste de dovezi. Pot aceşti oameni să decidă corect? Şi cât de neliniştitor să fie faptul că de decizia lor depinde destinul unui om? În această privinţă, o influenţă a lui Jury Duty pare să fie 12 oameni furioși, clasicul din 1957 regizat de Sidney Lumet.

Desigur, această cronică nu se vrea o pledoarie nici pentru sistemul de justiţie american şi nici pentru cel european, în care soarta acuzatului este decisă de magistraţi şi nu de juraţi. Ne întrebăm cum ar fi arătat recenta sentinţă în procesul Gheorghe Ursu, cel ucis în bătaie de securişti şi deţinuţii tocmiţi de aceştia, dacă procesul ar fi fost unul cu juraţi...

O altă problemă ridicată de Jury Duty este una etică. Din fericire, Ronald Gladden s-a dovedit a fi un om pe cât de empatic, pe atât de responsabil, dar dacă nu ar fi fost aşa? Dacă ar fi luat decizie greşită după decizie greşită? Dacă scenariştii ar fi sărit calul (aproape au făcut-o) împingându-l pe Ronald într-un experiment social de genul celui din serialul Merli, în care o profesoară ridică o mapă verde şi le spune studenţilor să spună că de fapt e roşie. Studentul întârziat (şi subiectul experimentului) se uită la mapă, vede că e verde, dar pentru că toată lumea din jur spune că e roşie şi nu vrea să fie exclus, spune şi el că e roşie... Ne putem pune uşor în locul lui Ronald, punându-ne întrebarea de o mie de puncte: ar fi sacrificat producătorii serialul dacă acesta i-ar fi afectat iremediabil imaginea eroului?

Din fericire, Jury Duty a evitat aceste capcane, iar rezultatul distrează şi provoacă în egală măsură. Sunt mari şanse să faci un binging cu cele opt episoade de o jumătate de oră...

Exploreaza subiecte similare:

Ronald Gladden, Sidney Lumet, Jury Duty, James Marsden, 12 Angry Men

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells