Yellowjackets: oroarea din mijlocul pădurii

de Ştefan Dobroiu în 17 Ian 2022
Serialul Showtime este una dintre cele satisfăcătoare lansări ale anului

Canalul premium american Showtime a fost multă vreme sinonim cu producţiile TV de calitate, drept dovadă stând titluri precum Homeland, Dexter, Shameless şi multe altele. Deşi în ultimii ani avalanşa de hituri s-a mai rărit, iată că Showtime revine în atenţie cu Yellowjackets, probabil cea mai dementă combinaţie de genuri pe care o s-o vezi anul acesta. Iată mai jos de ce ai da play (serialului e disponibil pe Prime Video, platforma de streaming a Amazon) acestei aventuri ieşite din comun...

Serialul combină două perioade de timp, anul 1996 şi prezentul, pentru a explora consecinţele unei tragedii: avionul cu care o echipă de fotbal feminin de liceu călătoreşte spre locul unde se desfăşoară campionatul naţional se prăbuşeşte în mijlocul codrilor din Siberia. Aflăm foarte repede că grupul de adolescente a petrecut 18 luni în sălbăticie trebuind să înfrunte nenumărate orori pentru a supravieţui. 25 de ani mai târziu, patru dintre supravieţuitoare fac în continuare tot posibilul să ascundă aceste orori, iar vieţile lor au parte de o provocare suplimentară când devin victimele unui şantaj.

Spunem de la început că Yellowjackets se întinde mai mult decât îi e plapuma, introducând un neconvingător şi nenecesar element supranatural. Pentru a-şi captiva publicul, povestea nu avea nevoie mai mult decât disperata luptă pentru supravieţuire din 1996 şi la fel de disperata luptă pentru păstrarea imaginii intacte din prezent, din moment ce ambele perioade beneficiază de o dinamică mai mult decât volatilă, relaţiile dintre eroine fiind doldora de trădări, secrete păstrate cu grijă şi o competiţie acerbă pentru status şi supravieţuire. Dar, cine ştie, pentru o parte a publicului poate că aspectul ocult va fi cireaşa de pe un tort şi aşa savuros.

Yellowjackets readuce în atenţie două actriţe populare acum câteva decenii, dar care au dispărut treptat din atenţie în ultimii ani sau care măcar s-au mulţumit cu proiecte de mai mică anvergură. Una este Christina Ricci (păcat că cei mai mulţi o identifică în continuare cu rolul care a făcut-o celebră, cel al micii Wednesday din Familia Addams), iar cealaltă Juliette Lewis. Alături de ele le vedem pe Melanie Lynskey (este posibil să o fi văzut recent în rolul secundar al soţiei astrofizicianului interpretat de Leonardo DiCaprio în satira Don't Look Up) şi Tawny Cypress, aceste patru actriţe interpretându-le pe supravieţuitoare la maturitate.

În rolurile eroinelor adolescente le vedem pe Sophie Nélisse (poate o ştii din The Book Thief), Sophie Thatcher, Samantha Hanratty şi Jasmin Savoy Brown, cărora li se adaugă Ella Purnell, o actriţă de origine britanică a cărei filmografie are în ultima vreme parte de titluri tot mai vizibile, precum cel al fiicei eroului interpretat de Dave Bautista în Army of the Dead.

De fapt în jurul lui Jackie se învârte cam totul în serial, din simplul motiv că aceasta îşi pierde viaţa într-un mod oribil, iar spectatorul se întreabă încă din primul episod dacă moartea ei a fost o crimă, o execuţie sau pur şi simplu o tragedie necesară pentru salvarea întregului grup. Cum spuneam mai sus, fetele rătăcite în mijlocul pădurii au de înfruntat adevărate orori...

Deşi lui Yellowjackets i se poate reproşa că se eschivează mult prea mult timp să revină la moartea bântuitoare din primul episod, dinamica extrem de credibilă a personajelor şi interpretările excelente susţin din plin povestea mai mult decât imprevizibilă. Şi aceasta e poate cea mai mare laudă pe care o putem aduce serialului, mai ales într-o perioadă în care mai tot ce se lansează este făcut după o reţetă evidentă, cu poveşti ce-şi dezvăluie mai toate secretele încă din trailer. La Yellowjackets, în schimb, nu o să prevezi niciodată ce se va întâmpla, ceea ce e mare lucru.

Exploreaza subiecte similare:

Yellowjackets, Don't Look Up, Army of the Dead, Christina Ricci, Juliette Lewis, Melanie Lynskey, Tawny Cypress, Sophie Nélisse, Sophie Thatcher, Ella Purnell

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells