Vladimir Putin a văzut Dr. Strangelove: Or How I Learned To Stop Worrying And Love The Bomb. E asta de bun sau rău augur?

de Marina Florea în 3 Mar 2022
Cu Peter Sellers în trei roluri, tonul filmului Dr. Strangelove e comico-dramatic şi satirizează cursa înarmărilor. Principala critică e cea la adresa Războiului Rece, demontând miturile militarismului şi aruncând un ochi critic asupra războiului în general.

Vladimir Putin a reușit să unească întreaga lume împotriva lui atunci când a dat ordin trupelor să invadeze Ucraina. De atunci încoace, vedem știrile cu civili uciși sau refugiați, totul din cauza guvernului rus. În acest moment volatil, în care tiranul Putin încearcă de unul singur să schimbe soarta lumii, mulți caută pe Internet informații despre omul care e singurul vinovat pentru acest haos, scrie faroutmagazine.co.uk. Și descoperim un straniu documentar despre Putin, din 2017, regizat de nimeni altul decât Oliver Stone.

Stone, regizorul filmelor Platoon și Natural Born Killers, a avut ocazia să organizeze interviuri cu Putin din 2015 încoace. Nu era o noutate, mai realizase interviuri cu Fidel Castro și Hugo Chávez. În timpul interviului, au ieșit la iveală momente stranii, inclusiv mulțumită accesului asigurat în numeroase locuri din Rusia, inaccesibile jurnaliștilor obișnuiți, mai scrie faroutmagazine.co.uk.

Documentarul a avut o recepție favorabilă, deși Stone a susținut că nu și-a propus să îl critice pe Putin sau vederile acestuia care îi pun în pericol pe cetățenii ruși. La momentul respectiv, Putin era homofobic pe față, pe lângă faptul că era misogin susținând aberații precum „numai femeile au zile proaste, eu sunt mai presus”, Putin relata că nu ar face un duș lângă un bărbat homosexual, dând și un răspuns ciudat: „De ce să îl provoc? Dar până la urmă, eu sunt maestru de judo...”, notează publicația mai sus citată.

În timpul producției documentarului, Stone a fost surprinzător de receptiv la multe din luările de poziție ale dictatorului, susținând că este greșit să îl demonizăm. Desigur, această atitudine este ridicolă în contextul actual dar, considerând la câte a avut acces Stone în Rusia, putem crede că era deja parte din înțelegere atunci când Putin a fost de acord cu documentarul. Considerând abordarea lui Stone, mulți comentatori au susținut că acest gen de documentar nu este jurnalism, iar Stone nu a negat aceste afirmații.

Însă, un moment fascinant a avut loc atunci când Stone îl invită pe Putin la o vizionare a filmului antirăzboinic din 1964 Dr. Strangelove din 1964, o critică clară la adresa paranoiei Războiului Rece și a pericolului nuclear.

Stone s-a bucurat să urmărească filmul alături de Putin, pe când liderul a urmărit filmul nemișcat și a zis abia la final: „Sunt lucruri în acest film care ne fac să gândim, deși tot ceea ce vedem pe ecran este o ficțiune”, notează faroutmagazine.co.uk.

Se pare că nimic din satira filmului nu s-a lipit de Putin, care a tot amenințat cu armele nucleare de mai multe ori de-a lungul războiului din Ucraina.

Credit foto: Wikimedia/YouTube

Exploreaza subiecte similare:

fidel castro, Hugo Chávez, Vladimir Putin, Oliver Stone, Natural Born Killers, Platoon, Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells