Mrs Buică: terapie cu impertinență

de Mihai Șerban în 11 Dec 2023
Tragicomicul docu-portret al unei familii disfuncționale de emigranți români, văzut de fiul lor actor din SUA

Actorul american de origine română Eugene Buică se întoarce în România anului 1998 să își revadă familia, cu ocazia nunții fratelui său. Și filmează tot. Reîntâlnirea cu ei în aeroport, cu proaspăta cumnată, pe care o cunoaște în fața camerei. Acasă, mama lui îi reproșează tatălui că nu a atins-o de 25 de ani și jumătate, dar că o atinge în schimb pe vecina. Domnul Buică nu neagă, și ce dacă a atins-o?  

Nu ne ia deci mult să speculăm de ce Eugene interacționează cu părinții prin intermediul unei camere. În schimb, nici el nu pare să realizeze ce efect are acea cameră. Încercând să se apropie de fratele său filmându-l, îl întreabă (în engleză) de ce nu vorbește cu el, dar nu pare să observe că îl inhibă: Vorbește mai întâi cu agentul meu, îi răspunde în glumă fratele. 

Filmul ia forma unui montaj de arhivă personală a acestei familii de emigranți români, prinși între dor și diferențe de fus, între New York și București, Los Angeles și Râmnicu Vâlcea. Și între multe înjurături și jigniri, îndulcite cu umorul unei nebunii romgleze.

Iar în tot acest vast spațiu intermediar își face loc o mare neîmpăcare, aparent moștenită de mai multe generații, plimbată peste Atlantic și așezată între Eugene și mama lui, așa cum o anunță titlul filmului, subintitulat: „un documentar impertinent de Eugene Buică”.

Eugene o filmează pe Mrs Buică în timp ce încuie ușa de la intrare cu un lacăt, două, trei, apoi pune un lanț, apoi încă unul mai gros, pe toată lățimea ușii. În SUA, Mrs. Buică ajunsese să betoneze geamurile. Acum, nu se mai simte în siguranță decât cu frica de Dumnezeu. Nu vrea ca Eugene să îi încalce intimitatea filmându-i icoanele, dar ajunge să îi împărtășească povești biblice. Și râd împreună uitându-se la filmările mai vechi de arhivă cu ea. Altfel, ea rămâne o mamă rezervată, fiindcă Eugen a fost mereu mai apropiat de taică-său, un soț pe cât de trăirist, pe atât de ușuratic, pe care ea a ajuns să îl bage la închisoare.

Eugene face încă un pas în spate ca să își înțeleagă părinții, intervievându-i la bătrânețe într-un cadru steril de TV, o terapie impertinentă" în familie, cu flori în fundal, lavaliera la vedere, ilustrații cu fotografii, alternând prin montaj de la mamă la tată, de la perspectiva ei la a lui, în timp ce curg evocări, mărturisiri, acuze, copilării nefericite, refuzul doamnei Buică de a urma un tratament psihiatric sau de a mai vedea vreun motiv pentru care să se facă bine, în fond toate efectele acestei neîmpăcări, care se resimt inclusiv în filmări redundante sau zorzoane filmice, precum sunetele de diapozitiv sau de peliculă. În schimb, rămânem cu versurile lui Octavian Goga, cântate de formația Mondial pe genericul de început al filmului:      

De va veni la tine vântul

Purtând povestea mea amară

Jelitul lui să nu te-nfrângă, 

Mustrarea lui să nu te doară. 

Nu-i vina ta, așa e scrisă 

Nemilostiva legii a firii. 

Sărutul otrăvit al brumii. 

Omoară toamna trandafirii. 

Și cine s-ar opri să plângă. 

O frunză veștedă-n cărare. 

Când codrii freamătă alături. 

Şi râd în răsărit de soare? 

Exploreaza subiecte similare:

Eugene Buică, Mrs. Buică

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells