În plină pandemie, Festivalul de la Berlin s-a deschis cu un apel pentru „întoarcere la normalitate”

de Marina Florea în 11 Feb 2022
Ținând un festival de film cu prezență fizică în mijlocul unei pandemii, Festivalul de la Berlin speră să „trimită un semnal” comunității internaționale a filmului

Festivalul de Film de la Berlin s-a deschis joi, 10 februarie, în plină pandemie, cu premiera mondială a filmului Peter von Kant, al lui François Ozon. Festivalul, aflat la cea de-a 72-a ediție, a demarat cu o ceremonie emoționantă și cu un apel de „întoarcere la normalitate”, după doi ani de pandemie de coronavirus, scrie The Hollywood Reporter. Ținând un festival de film cu prezență fizică în mijlocul unei pandemii, Festivalul de la Berlin speră să „trimită un semnal” comunității internaționale a filmului, mai comentează publicația The Hollywood Reporter.

România este reprezentată la Berlinală de scurtmetrajul documentar Amintiri de pe Frontul de Est, de Radu Jude și Adrian Cioflâncă. Totodată, actrița româno-franceză Anamaria Vartolomei este Shooting Star la această ediție a Berlinalei. Tânăra actriță a mai fost desemnată anul acesta cea mai bună actriță din Franța, la gala de decernare a Premiilor Lumières, pentru rolul din filmul „L’Evénèment”, regizat de Audrey Diwan și câștigător al Leului de Aur la Veneția.

Directorul artistic al Berlinalei, Carlo Chatrian, și directoarea executivă Mariette Rissenbeek au fost văzuți joi seară într-o îmbrățișare cordială la ceremonia de deschidere a celei de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin. „Este atât de important ca oamenii să se poată reuni, ca oamenii să se poată bucura împreună de filme și de cultură, încât am hotărât să continuăm în pofida riscurilor”, a declarat Rissenbeek. Pe de altă parte, Chatrian a numit Berlinala de anul acesta „o întoarcere la realitate. Poate nu la fel de strălucitoare, poate nu la fel de mare... dar reală”.

Carlo Chatrian a mai spus în deschiderea festivalului că „Filmele aduc poveștile de care avem nevoie pentru ca viețile noastre să poată merge înainte. Filmele pot fi urmărite acasă pe cont propriu, dar la fel de bine pot să ne ajute pentru a depăși starea de singurătate. Pandemia continuă, nu știm pentru cât timp; trebuie să fim prudenți, să purtăm măști. Trebuie să ne comportăm adecvat, dar cred, de asemenea, că trebuie să revenim la ceva de care ne-a fost dor”.

Chatrian a mărturisit apoi ceva neplanificat și a spus că - deși nu poate îmbrățișa pe toți spectatorii - ar vrea să o îmbrățișeze pe Rissenbeek. Aceasta, surprinsă și puțin confuză, a spus că nu are masca, dar Chatrain a continuat, punându-și masca FF2 și îmbrățișând-o.

Însă cel mai mișcător moment al nopții a venit odată cu discursul ministrului culturii din Germania, Claudia Roth, care a mulțumit personal mai multor cadre medicale din public, invitate special. Publicul s-a ridicat în aplauze.

Într-un discurs emoționant, Roth a susținut că Berlinala de anul acesta a transmis un „semnal important pentru lume - cultura contează. Cinematograful contează.”

Același lucru l-a simțit și publicul, deși diminuat numeric și cu măști, mai scrie THR.

Berlinul a pregătit în prima seară covorul roșu pentru starurile filmului lui François Ozon, Peter von Kant, Denis Menochet și nou-venitul Khalil Ben Gharbia. Actrița Isabelle Adjani nu a putut participa, datorită unui contact recent cu cineva care a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Palatul Berlinalei era plin pe aproape două treimi, dar organizatorii au încercat să facă un eveniment reușit, scrie THR. Starurile locale Meret Becker (Babylon Berlin) și Sibel Kekilli (Head-On) au ajutat prin a fi gazde.

 

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells