Bruce Willis neagă că ar fi vândut drepturile pentru utilizarea fizionomiei sale

de Gloria Sauciuc în 5 Oct 2022
Replica lui Bruce Willis a apărut anul trecut într-o reclamă pentru Megafon, o companie rusă de telefonie

Săptămâna trecută a circulat știrea că Bruce Willis ar fi vândut drepturile asupra folosirii fizionomiei sale unei companii numite Deepcake, ceea ce ar constitui un precedent de acest gen în industria filmului. Totuși, un purtător de cuvânt al actorului a declarat pentru BBC că acesta „nu are niciun parteneriat sau vreo înțelegere” cu respectiva firmă. De asemenea, reprezentantul Deepcake susține că numai Willis are drepturi asupra propriei fizionomii.

Willis și-a anunțat în luna martie pensionarea, după ce fusese diagnosticat cu afazie, o boală ce afectează vorbirea. „Deepfake”-urile sunt produse cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) și cu ajutorul învățării automate destinate generării unor materiale video – adesea cu celebrități sau cu oameni politici. Tehnologia este interesantă și pentru filme în care apar actori care, în realitate, nu mai pot juca.

Pe 27 septembrie, The Daily Mail anunța o înțelegere între Willis și Deepcake, lăudată drept prima în care un actor permite nașterea unei „replici digitale” pentru marele ecran. The Telegraph și alte publicații au preluat știrea. Totuși, de fapt s-ar putea să nu fie cazul...

Ceea ce este adevărat este că replica lui Bruce Willis a apărut anul trecut într-o reclamă pentru Megafon, o companie rusă de telefonie, scrie BBC. Firma rusească Deepcake a folosit, cu permisiunea actorului, imaginea feței lui compusă cu fizicul unui actor rus. Tehnologia a fost pusă la punct de către Deepcake. „Ceea ce el cu siguranță a făcut a fost să ne dea acordul (plus materia primă) pentru a crea o replică digitala a sa”, a declarat firma, care se mai laudă cu o bibliotecă unică de celebrități, influenceri și chiar personaje istorice.

Pe site-ul firmei, Deepcake îl citează chiar pe actor: „Mi-a plăcut precizia personajului meu. Este o ocazie extraordinară să mă întorc în timp. Rețeaua neuronală a fost învățată [să recunoască, apoi să recreeze modelul - n.red.] pe baza filmelor Die Hard și Al cincilea element, așa că personajul meu seamănă cu mine cel de atunci. Odată cu apariția tehnologiei moderne am putut comunica, lucra și participa la filmări, chiar fiind pe alt continent [decât platoul de filmare - n.red.]. Este o experiență nouă și interesantă pentru mine, și sunt recunoscător echipei noastre...”

Totuși, reprezentantul actorului subliniază că actorul nu are niciun parteneriat cu Deepcake, dar totuși s-a abținut să răspundă dacă a lucrat vreodată cu ei, scrie BBC.

Pe de altă parte, Deepcake susține că nu a achiziționat drepturile asupra fizionomiei lui Bruce Willis: „Formularea este defectuoasă... Bruce nu are cum să vândă cuiva aceste drepturi, sunt ale lui din oficiu...”.

Confuzia ne dă de înțeles cât de neclare sunt legile legate de această folosire a imaginii, care devine tot mai populară: actorul din rolul Darth Vader, James Earl Jones, s-a pensionat de curând, dar nu și vocea lui. Respeecher, altă firmă de inteligență artificială, s-a folosit de materialul din arhive și de algoritmi proprii și i-a recreeat vocea, notează BBC.

Totuși, aceste acțiuni sunt controversate. În aprilie, Equity, sindicatul actorilor din Marea Britanie, a lansat o campanie „Stop AI Stealing the Show”. Unii sunt îngrijorați că „deepfake”-urile cu inteligență artificială ar putea fi utilizate ilicit, actorii pierzând controlul asupra imaginii lor.

Exploreaza subiecte similare:

Bruce Willis

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells