Avalanşă de nominalizări la Oscar 2021 pentru Netflix?

de Ştefan Dobroiu în 26 Nov 2020
Gigantul media ar putea primi cel puţin cinci nominalizări la Oscarul pentru Cel mai bun film

În anii anteriori nu o dată am stat cu sufletul la gură pentru a vedea dacă Netflix va schimba o dată pentru totdeauna o perspectivă bazată pe distribuţia în cinematografe a Hollywood-ului, câştigând un Oscar pentru Cel mai bun film cu una dintre producţiile sale. The Irishman al lui Martin Scorsese şi Roma lui Alfonso Cuarón au pierdut ocazia, dar situaţia ar putea fi cu totul alta în 2021, când Netflix ar putea bate şi un record vechi de 85 ani: mai mult de cinci nominalizări la categoria Cel mai bun film.

În 1937, când Oscarurile nici nu împliniseră un deceniu, iar categoria Cel mai bun film avea un număr fix de zece nominalizări, studiourile Metro-Goldwyn-Mayer au bătut un record neînfrânt de atunci încoace şi anume adjudecarea a cinci dintre cele zece nominalizări ale categoriei. Cei de la Variety sunt de părere că Netflix are o şansă mare dacă nu să întreacă performanţa MGM măcar să o egaleze.

Cum doar două din aceste filme s-au lansat deja, profităm de ocazie şi pentru a atrage atenţia că celelalte patru îşi vor face în curând apariţia pe platformă, inclusiv în România. Deja disponibile sunt The Trial of the Chicago 7, drama de tribunal a lui Aaron Sorkin despre un grup de şapte protestatari împotriva Războiului din Vietnam al căror proces a făcut istorie în 1968, şi drama de război Da 5 Bloods.

Conform Variety, filmul Netflix cu cele mai mari şanse la o nominalizare este Mank al lui David Fincher. Regizorul nu mai are nevoie de nicio prezentare, iar subiectul filmului - provocările din viaţa scenaristului Herman Mankiewicz din timpul scrierii unuia dintre cele mai faimoase şi influente lungmetraje din istorie, Citizen Kane - nu ar putea fi mai pe placul votanţilor la Oscar, care şi-au dovedit în repetate rânduri predilecţia pentru drame de epocă şi pentru subiecte legate de propria industrie. Mank se lansează pe Netflix pe 4 decembrie.

În cărţi este şi Ma Rainey’s Black Bottom, care l-ar putea transforma pe regretatul Chadwick Boseman în al doilea actor din istorie (după Peter Finch) recompensat postum cu Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol principal. Ma Rainey este produs de Denzel Washington şi ne-o arată pe Viola Davis în rolul titular, cel al unei legendare cântăreţe de culoare invitate să cânte într-un studio de înregistrări acum aproape un secol. Cum în ultimii 50 de ani au fost doar zece ediţii Oscar cu un câştigător pentru actorie al căror film să nu fie nominalizat şi la Cel mai bun film, Variety este de părere că şi Ma Rainey’s Black Bottom are şanse mari să se numere pentru nominalizaţii la cea mai importantă categorie. Premiera pe Netflix este programată pe 18 decembrie.

Printre titlurile care cresc şansele Netflix în campania pentru un număr cât mai mare de nominalizări se află şi The Prom, muzicalul lui Ryan Murphy cu Meryl Streep, Nicole Kidman, James Corden şi Kerry Washington (premiera pe Netflix pe 11 decembrie) despre o elevă de liceu căreia i se interzice să meargă cu iubita la balul de absolvire. Trebuie remarcat că mesajul incluziv este foarte în ton cu eforturile de diversificare ale votanţilor Oscar. În sfârşit, SF-ul postapocaliptic The Midnight Sky, regizat de George Clooney (premiera pe 23 decembrie), este al şaselea titlu cu care Netflix ar putea avea ceva de spus la categoria Cel mai bun film.

Indiferent de numărul de nominalizări, în 2021 Netflix are mari şanse să-şi adjudece cea mai râvnită statuetă a galei, dovedind o dată pentru totdeauna că un film nu trebuie să petreacă luni de zile în cinema pentru a atrage atenţia Academiei.

Exploreaza subiecte similare:

The Trial of the Chicago 7, Da 5 Bloods, roma, The Irishman, The Prom, Citizen Kane, Ma Rainey's Black Bottom, The Midnight Sky, Mank

Alte știri din cinema

Nightmare Alley, al lui Guillermo del Toro, are dată de lansare

Distribuția filmului este impresionantă

Netflix dă undă verde sezonului 2 al serialului Bridgerton

Personajele jucate de Phoebe Dynevor și Regé-Jean Page se vor întoarce ca Ducele și Ducesa de Hastings

Marvel demarează filmările la serialul Secret Invasion, cu Samuel L. Jackson

Ca în cazul serialului Wanda Vision, Marvel vrea să facă ceva total diferit cu Secret Invasion

Warner Bros. pregătește un spin-off Willy Wonka

Willy Wonka produs de Warner Bros va ajunge în salile de cinema în 2023

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells