Articole The Smurfs

(2011)

Ștrumpfii

Despre film

În 1958, un artist Belgian pe nume Pierre “Peyo” Culliford i-a creat pe micuții Ștrumpfi pentru o carte de benzi desenate. Acești omuleți albaștri au primit numele de “Schtroumpfs” și au devenit imediat personajele favorite ale publicului. Primele benzi desenate au generat un val de scrisori către editor prin care publicul cerea tot mai multe povești cu micuțele creaturi, iar în următorii cincizeci de ani ele au devenit un adevărat fenomen, apărând în benzi desenate, seriale de televiziune, filme, jocuri video, live shows, sau sub formă de figurine (care au fost vândute în peste 300 milioane exemplare). Succesul repurtat de Ștrumpfi s-a transferat de la o generație la alta pe măsură ce copiii care au crescut cu simpaticele personaje –inclusiv cu serialul de animație de sâmbătă dimineața – au devenit părinți la rândul lor. Ei le-au făcut cunoștință copiilor lor cu micuții și simpaticii Ștrumpfi.

După spusele producătorului Jordan Kerner, este ușor să înțelegi de ce Ștrumpfii au reușit să-i captiveze pe toți oamenii planetei de-a lungul a mai multe generații. Nu numai că sunt adorabili – dar ei reprezintă și tipul de perfecțiune umană. “Ștrumpfii reprezintă o adevărată analogie a unei națiuni,” afirmă Kerner. “Comportamentul lor pledează pentru familie și subliniază importanța conlucrării. Și mai important este faptul că ei văd partea pozitivă a oamenilor și lucrurilor. De asemenea Ștrumpfii sunt afectuoși și se ajută unii pe alții.”

Povestea încercării lui Kerner de a-i aduce pe Ștrumpfi pe marele ecran începe cu întâlnirea, din 1980, cu legendarul director executiv al NBC, Brandon Tartikoff, care l-a invitat într-o dimineață să ia micul dejun împreună. Tartikoff i-a sugerat lui Kerner să studieze o carte de benzi desenate, pentru că intenționa să facă un show cu Ștrumpfi. Kerner s-a simțit atras instantaneu de simpaticele personaje. În felul acesta, Tartikoff a reușit să-i aducă pe “Ștrumpfi” pe micul ecran în fiecare dimineață de sâmbătă, prin intermediul celor 256 de episoade ale serialului Hanna-Barbera, care au fost difuzate timp de opt ani la televiziune.

În 1997, Kerner i-a trimis o scrisoare lui Lafig, agentul care se ocupa de licența pentru brandul Smurfs, exprimându-și dorința de a realiza un film de lung metraj cu aceste persoanje. Abia în 2002, după ce Kerner a realizat cu success o adaptare plină de afecțiune a romanului classic al lui E.B. White, Charlotte’s Web, moștenitorii lui Peyo s-au convins că Ștrumpfii se vor afla pe mâini bune.

Véronique Culliford, fiica lui Peyo, afirmă că tatăl său a dat creației sale o valoare universală. “Ștrumpfii sunt asemănători și totuși fiecare Ștrumpf este unic în felul său,” spune ea. “Fiecare om se poate recunoaște într-unul dintre ștrumpfi. Există un ștrumpf pentru fiecare personalitate. Ei sunt niște omuleți cumsecade și foarte sociabili, care întrupează toate calitățile pe care oamenii și-ar dori să le aibă.”

Culliford și familia ei își doreau de mult timp ca Ștrumpfii să devină personaje pe marele ecran. Atunci când s-au convins că realizatorul Kerner le împărtășea viziunea și entuziasmul, familia Culliford a considerat că se întâmplă ceva “magic. “ Era îndeplinirea unui vis vechi al doamnei Culliford, care a trăit dintotdeauna în compania micuților Ștrumpfi, creați de tatăl său. “Tata i-a creat pe Ștrumpfi în 1958, anul în care m-am născut eu,” spune ea, “așa încât ștrumpfii au făcut parte din viața mea încă de la început. Am trăit alături de ștrumpfi de când mă știu. Tata lucra acasă. Așa că atunci când mă întorceam de la școală, găseam Ștrumpfi peste tot, iar noi vorbeam exact așa cum o făceau ei. Pentru mine e ceva natural să trăiesc înconjurată de ștrumpfi.”

Kerner considera că acest film reprezintă ambianța perfectă pentru noua poveste a Ștrumpfilor, care urma să fie turnat în inima New York-ului, în locații legendare cum ar fi Central Park și Belvedere Castle, sau renumitul magazin de jucării FAO Schwarz, Ceainăria rusească, Rockefeller Center, sau Brooklyn’s Prospect Park.

Kerner adaugă faptul că experiența și finețea regizorului Raja Gosnell – plus priceperea lui de a combina live-action cu personajele animate pe computer, dovedită în filmele Scooby-Doo și Beverly Hills Chihuahua – îl îndreptățeau să devină alegerea perfectă pentru regia acestui film.

Dorința familiei de a păstra cât mai intact moștenirea lăsată de creatorul Ștrumpfilor era total împărtășită și de Kerner. “Cel mai important lucru,” adaugă Culliford, “este ca Ștrumpfii să rămână Ștrumpfi. Acum ei își părăsesc pentru prima dată satul natal, iar asta trebuie să fie foarte emoționant.

Dacă ne gândim la istoria Ștrumpfilor, ar fi multe întrebări care își mai așteaptă încă răspunsul, iar Kerner anticipează că aceasta s-ar putea realiza în cadrul unei franșize. Cine sunt Ștrumpfii cu adevărat și de unde vin ei? De unde a apărut Gargamel și de ce e așa de rău? De ce a creat-o pe Ștrumpfette?

Sinopsis Despre Ștrumpfi
jinglebells